A rögzítési pozíció ellenőrzése a szerszámgépekben

2019. szeptember 16., hétfő, 06:00

Címkék: Kvalix mérés méréstechnika rögzítéstechnika rögzítőelem szenzor szenzortechnika szerszámcsere

A rögzítési pozíció ellenőrzése a szerszámgépekben egy rendkívül fontos és kritikus mérési feladat. A hibás megmunkálás és a magas költségek elkerülése érdekében a szerszám pozícióját precízen meg kell állapítani. Nagy segítség ebben az LVP induktív elmozdulás érzékelő. A kompakt és kopásmentes szenzor a szerszám befogása után folyamatos analóg jelet ad a nyomórúd löketének megfelelően.

A modern szerszámgépekben a szerszámcsere általában teljesen automatikusan megy végbe. A szerszámok cseréjekor a gép automatikusan kiválasztja a megfelelő szerszámtartót, és ráhelyezi az orsóra, amelynek befogórendszere a pontos pozícióba igazítja azt. Amennyiben a pozicionálás nem teljesen pontos, az hibás megmunkáláshoz vezethet. Ha a szerszám döntött pozícióban van, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint akár meg is lazulhat, ami komoly károkat okozhat a gépben.

A sérülések és a megmunkálási hibák elkerülése érdekében figyelni kell a szerszám pozícióját. Az ellenőrző feladatokhoz gyakran aktor kapcsokat és áramkörkapcsolókat használnak, ezeket azonban nehéz beállítani. A Micro-Epsilon induSENSOR LVP induktív elmozdulás érzékelője sokkal egyszerűbb és megbízhatóbb megoldást kínál a rögzítési pozíció folyamatos monitorozása alapján. A hengeres szenzor a befogórendszer kioldó eszközébe integrálható. Az érzékelő céltárgyaként működő gyűrűt a nyomórúdra ragasztják. Kompakt méretének köszönhetően az LVP érzékelő különböző szerszámtípusokba integrálható. A szenzor ezenkívül hosszú élettartamú, mivel működése érintés- és kopásmentes.

Az érzékelő folyamatosan ellenőrzi a rögzítés pozícióját, és a szerszám befogása után folyamatos analóg jelet ad a nyomórúd löketének megfelelően. Ezért a kapcsolási pontot nem szükséges mechanikusan beállítani. A miniatűr szenzorvezérlés a mérési pontban vagy a vezérlőszekrényben helyezhető el. Az MSC7401 vezérlővel együtt a mérőrendszer kedvező ár/teljesítmény arányt biztosít nagy felbontás és egyszerű használat mellett.

Magyarországi forgalmazó:

Kvalix Automatika Kft.

1044 Budapest, Íves út 10.

info@kvalix.hu

www.kvalix.hu

www.micro-epsilon.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek