Érintés nélkül is lehet

A tipikusan a lefedettségi területen belül jelen lévő, vagy mozgó személy érzékelésére használt mozgásérzékelők piaca a szakértői várakozások szerint 2021-ig növekedésre van ítélve

2017. november 22., szerda, 06:00

Címkék: biometrikus azonosító biztonsági szenzorok biztonságtechnika szenzor szenzortechnika

Az érintés nélküli érzékelés olyan technológia, amely az optikai érzékelés előnyeit a biometrikus érzékelőrendszerek kedvező tulajdonságaival ötvözi. Az érintésmentes érzékelők lehetővé teszik a biometrikus képek szkennelését, vagy egyszerűen egy személy jelenlétének detektálását anélkül, hogy fizikai érintkezésbe kellene kerülni a szenzorokkal.

A rendszer optikai forrása megvilágítja az objektumot, és a képet kamerával vizsgálja át. A megvilágításhoz használt optikai forrás rendkívül kifinomult, és kiváló minőségű képet biztosít a detektáláshoz. Az érintés nélküli érzékelőrendszerek nagyon előnyösek higiéniai szempontból kiemelt fontosságú területeken, például mosdókban vagy éttermi konyhákban, de egyre elterjedtebbnek számítanak a bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon, repülőtereken és egyéb nyilvános helyeken az automatikus be- és kilépés elősegítéséhez.

Az érintésmentes érzékelők piaca jelenleg még kibontakozóban van, de a közeljövőben erős növekedés várható a területen, ami főként a hagyományos érintésérzékelő rendszerekhez képest élvezhető előnyökből következik. Az érintés nélküli rendszerek költséghatékonyabb megoldásnak számítanak, és karbantartási igényük is alacsonyabb. Mivel a működés érintésmentes, a szenzor által okozott kopás is jelentősen csökken, ami növeli a teljes rendszer élettartamát. Az érintés nélküli érzékelők könnyen telepíthetők a meglévő hardverekkel, így nem merülnek fel további telepítési költségek. Mivel a rendszerek érintés nélküli érzékelési technológián alapulnak, ezért biztonsági célokra is használhatók, különösen a korlátozott hozzáférésű területeken. A piacon egyre növekvő kereslet érezhető a kifinomult rendszerek iránt is. A hagyományos érintésérzékelőkkel ellentétben az érintésmentes érzékelők elemzik a biometrikus képet abból a szempontból, hogy nem fedezhető-e fel bennük valamilyen módosítás. Ez jelentősen megnöveli a biztonságot az illetéktelen belépések ellen.

Az érintés nélküli érzékelők piaca a technológia, a termék, az alkalmazás és a földrajzi régiók alapján erősen szegmentáltnak mondható. A szenzorok alapulhatnak infravörös vagy ultrahangos, illetve elektromos/kapacitív közelítés technológián. Az érzékelők beépítésével létrehozott termékek biometrikus és szaniterberendezésként választhatók szét. A szanitertermékek közé tartoznak például a szappanadagolók, a csaptelepek, a szemetesládák, az öblítők, a papírtörlők és a kézszárítók. Az érintésmentes biometrikus megoldások olyan termékeket tartalmaznak, mint az írisz-, az ujjlenyomat-, az arc-, a hang- és más objektumfelismerő rendszerek. Érintés nélküli érzékelőket széles körben alkalmaznak az egészségügyben, a fogyasztói elektronikában, a kiskereskedelemben, nyilvános helyeken, az autóiparban, a biztonságtechnikában, a háztartásokban használt berendezésekben és egyéb automatizálási rendszerekben. A növekvő biztonsági aggályok miatt az érintés nélküli szenzorok egyik fő piaca várhatóan a kormányzati szektor lesz. Földrajzi szempontból a szenzorok piaca Észak-Amerikára, Európára, Ázsiára és a csendes-óceáni térségre és a világ többi részére bontható. Az érintésmentes szenzorok legnagyobb piacának jelenleg Észak-Amerika számít a kifinomult szanitertermékek, valamint az érintés nélküli biometria iránti nagy keresletnek köszönhetően.

www.persistencemarketresearch.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek