Fejleszt a Balluff Veszprémben

Új szenzorok készülnek az üzemben és megújul a gyártástechnológia is

2012. február 26., vasárnap, 13:01

Címkék: balluff elektronika fejlesztés szenzor veszprém

A veszprémi székhelyű Balluff Elektronika Kft. mintegy hétszázmillió forintos beruházással új érzékelőket fejleszt és megújítja a gyártástechnológiát, az ipari automatizálásban használatos szenzorokat gyártó vállalat a fejlesztéshez 260 millió forint uniós támogatást kapott.

Ötvös Tamás ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a tavaly indult és 2013. július végéig tartó beruházás keretében több fontos érzékelőcsaládot fejlesztenek tovább. A kifejlesztett új szenzorokat a többi között szerszámgépekben, szerelőberendezésekben, valamint az autóiparban munkafolyamatok vezérlésére, szabályozására és automatizálására használják majd. A vállalat a kutatás-fejlesztéshez szükséges mérések, elemzések elvégzéséhez egy háromdimenziós leképezésre alkalmas ipari röntgengépet is vásárolt - mondta el az igazgató.

A projekt

A projekt keretében a BIT 2012 (Balluff Improved Technology) - Balluff termékek piacképességének, minőségének és gyárthatóságának javítása magas fokon integrált, komplex funkciókat ellátó alkatrészek és innovatív technológiák alkalmazásával - valósul meg.

A Balluff Elektronika Kft. a projekt keretében a következő termékcsaládok fejlesztését, gyártásának optimalizálását határozta meg célként:

- kapacitív szenzorok
- induktív szenzorok
- mágnesestér érzékelő szenzorok
- magnetostrikciós elven működő líneáris útadók
- mágnesszalagos útadók
- ipari hálózati eszközök

A projekt két fő eleme a vállalat kutatóinak tervező, analizáló, tesztelő és fejlesztő munkája, melyet a mérésekhez, vizsgálatokhoz szükséges eszközbeszerzés egészít ki. A projekt keretében beszerzésre került egy DAGE XD7600NT250 típusú ipari röntgengép. A k+f tevékenység és eszközberuházás egymást kiegészítve teszi lehetővé, hogy a projekt keretében a Balluff Eelektronika Kft. a nemzetközi piacon is innovatív, még nem használt technológiákat és termékeket fejlesszen ki és hasznosítsa azt a jövőben.

 

DAGE XD7600NT250 típusú ipari röntgengép


Az ügyvezető szerint az új gyártástechnológia bevezetésével a jelenleginél magasabb hatékonyságot és termékminőséget érnek majd el, és az alacsonyabb előállítási költségeknek köszönhetően nagyobb forgalmat terveznek. Közlése szerint a 18 ezer négyzetméter alapterületű veszprémi gyárban több mint hétezer féle terméket állítanak elő, amelyet Németországba exportálnak, majd értékesítési hálózatukon keresztül világszerte értékesítenek. A cég vevői között hazai és külföldi szerszámgépgyártók, megmunkáló központok gyártói és automatizált gyártócellákat előállító vállalatok szerepelnek. Jelentős számú Veszprémben gyártott szenzor működik például az Audi, a General Motors és az új Mercedes Benz magyarországi autó- és motorgyáraiban. A jelenleg 642 embert foglalkoztató társaság nettó árbevétele 2011-ben 14,7 milliárd forintot tett ki, az idén 5-10 százalékos növekedést terveznek - mondta Ötvös Tamás.

(Balluff / MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek