Nagy pontosságú mérés bármely anyagon vagy felületen

2019. február 07., csütörtök, 14:46

Címkék: KEYENCE mérés méréstechnika szenzor szenzortechnika

Az ipari ellenőrzési megoldások globális éllovasának számító Keyence bemutatta a konfokális elmozdulásérzékelők CL-3000 sorozatát, amely bármilyen anyag vagy felület esetében képes nagy pontosságú mérési feladatok elvégzésére. Az ultrakompakt koaxiális lézeres elmozdulásérzékelőt olyan ipari alkalmazásokban használják, mint a minőségjavítás, a hibás alkatrészek kiszállításának megelőzése, illetve a termelékenység növelése.

A CL-3000 széria tipikus alkalmazási területei többek között a fémlemezek vastagságának mérése, a lemezek tűrésének mérése, a napelem lapkák (wafer) síktartásának mérése, illetve a tömítő- és ragasztóanyagok vastagságának ellenőrzése. A por- és vízállóság terén elért IP67 besorolásnak köszönhetően minden gyártási környezetben használható. A többszínű konfokális eljárás olyan teljesítményszintek elérését teszi lehetővé, amelyek a hagyományos rendszerekkel nem lehetségesek.

A többszínű fény olyan fényforrás felhasználásával jön létre, amely egyszerre bocsát ki piros és zöld fényt. A kibocsátott fény a tipikus fehér LED-ekhez képest stabilabb és hullámhossz tartományok széles skáláján a fényereje is nagyobb. Ez biztosítja, hogy a mérési tartomány minden pontján elegendő fénymennyiség álljon rendelkezésre, ezzel pedig nagyobb pontosság érhető el. A CL-3000 (speciális fejek nélkül is) nagy pontosságot biztosít bármilyen anyag esetében, beleértve az üveget, a wafert, a NYÁK-okat, a tömítő- és ragasztóanyagokat, a filmeket, a műanyagokat, valamint a megmunkált alkatrészeket. Az új sorozattal minden típusú - átlátszó, áttetsző, tükrözött, ívelt, ferde, lépcsőzetes, egyenetlen vagy durva - felület mérhető ± 0,2 µm linearitás mellett.

A hagyományos lézeres érzékelőkkel ellentétben a detektálás a célponttól számított nagy döntött szögben is elvégezhető. A Keyence CL-3000 sorozat a gyakorlatban stabilan méri a többszöri visszaverődést okozó, vagy fényelnyelő tárgyakat is. Ugyanaz a konfiguráció a gumitól a fényvisszaverő anyagokig képes a felületek stabil mérésére. A szenzor és a megerősített, robotos alkalmazásoknak is megfelelő vezetékezés még durva ipari környezetben, például olajködben vagy porban is megbízható eredményt nyújt védőfelszerelés nélkül. A kompakt érzékelőfejek - a piacon elérhető legkisebb, 8 mm átmérőjű verzióval együtt - szűk és korlátozott terekbe is telepíthetők.

A kizárólag a fejen belüli lencsével kialakított szenzorok mérete a hagyományos rendszerek méretének mindössze 1/50-e, ami követi a gyártóberendezések miniatürizálására irányuló egyre növekvő igényt. A CL-3000 egységek körülbelül 50%-kal könnyebbek, mint a hagyományos lézeres elmozdulásérzékelők, ezáltal a robotkarok végére is könnyen szerelhetők. A kisebb súly csökkenti a robotkar megállásakor fellépő maradó rezgést. Egy hagyományos rendszer hőmérséklete 10 perc alatt mintegy 8 Celsius-fokkal növekszik, ami pozícionálási és szerelési hibákat okoz. A CL-3000 sorozatban nincs elektronikus alkatrész, csak lencse, ezáltal megszűnnek a hőtermelődésből, az elektromos zajból vagy az optikai tengelyek közötti eltérésekből eredő mérési hibák. Fontos, hogy Keyence CL-3000 sorozat esetében az érzékelőfej telepítése és a programbeállítás is leegyszerűsödik. A vastagságmérésre szolgáló állítható rögzítőelem, illetve a PC-szoftverhez tartozó optikai tengely-illesztési funkció pontos és gyors beállítást tesz lehetővé.Az új széria öt különböző modellt tartalmaz (beleértve a ceruzaméretű kompakt egységet), amelyek az egyszerű profilméréstől az ultra-nagy pontosságú alkalmazásokig minden feladatban sikeresen használhatók.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek