Optimalizált motorrendszerek

Nyomás- és hőmérséklet-távadók kettős üzemmódú motorokban

2016. október 19., szerda, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító hőmérséklet hőmérsékletmérés méréstechnika nyomás nyomásmérés nyomástávadó

A 22 DT sorozat kifejlesztésével a nyomás-méréstechnika szakértőjének számító svájci Keller AG az extrém igénybevételeket támasztó motoralkalmazások terén is maradandót alkotott.

Az európai autógyártókra vonatkozó jogszabályokban 2020-ra kitűzött 95 g CO2/km-es határérték miatt hatalmas növekedés várható az úgynevezett kettős üzemmódú járművek gyártási és értékesítési számaiban. Ezen járművek esetében az automata rendszer hidegindításnál benzint használ, majd ha a motor elérte az üzemi hőfokot, magától átkapcsol gázüzemre a folyamatos működéshez. A földgáz fő alkotórészének számító metán (CH4) égése során azonos motorteljesítmény mellett a benzinhez képest 25%-kal kevesebb CO2 keletkezik. A vegyes hajtású gépkocsik összeurópai bevezetése és támogatása a vezető gyártókat arra sarkallta, hogy a kiegészítő rendszerek teljesítményét is optimalizálják, ami magába foglalja a gáznyomás pontos felügyeletét és a gáz hőmérsékletének rendkívül dinamikus mérését – mindezt pedig közvetlenül a gyújtáselosztón végezve.

A Keller AG für Druckmesstechnik által gyártott 22 DT sorozatú távadók pontosan az ilyen típusú alkalmazások számára lettek kifejlesztve. A 14 barig terjedő mérési tartomány a ma használatos motorvezérlő elektronikák összes ismert motorjelleggörbéjét lefedi. A speciális, membrános kialakítás meghatározó eleme a rendszer elülső részébe épített, gyors válaszidejű NTC vagy Pt hőmérséklet-érzékelő. A tényleges nyomásérzékelő szenzort a mérési ponttól egy fluorozott olajat tartalmazó, így mechanikailag feszültségmentes kapillárcső választja el.

A gyújtókábelek közelsége miatt különös hangsúlyt kapott az elektronikai kialakítás, a 200 V/m elektromágneses kompatibilitás (EMC), valamint az idevonatkozó EN 61000 szabványsorozatban meghatározott előírások szigorú betartása. A motor közelsége és a –40 és +140 °C közötti környezeti hőmérsékletből adódóan ugyanez vonatkozott a vibrációs ellenállásra is. A távadók esetében Tyco AMP C-284716 csatlakozók számítanak sztenderden használatosnak.

www.keller-druck.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek