Öt mesteri mérésszakértő

A szerszámgyártóknak, köszörű- és élezőüzemeknek egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük

2021. június 30., szerda, 06:00

Címkék: mérés méréstechnika rolatast szerszám szerszámbemérő szerszámtechnika zoller

Az új ZOLLER „genius” sorozat: Ha a forgácsolószerszámok vizsgálatának és bemérésének teljes körű és komplex mérési feladatairól van szó, a Zoller mindig a megfelelő megoldást kínálja. Az adott igényektől és a felszereltségtől függően az új „genius” átváltozik „titan”, „threadCheck”, „edgeControl” vagy „3dCheck” mérőgéppé. Ez a négy szakértő olyan további speciális feladatokat lát el, mint a mikrogeometriák és a menetek bemérése, a 3D-s digitalizálás vagy az élkitörések és kopások részletes elemzése.

A „genius” mint univerzális szerszámbemérő gép teljesíti az összes követelményt az egyes kritériumok gyors ellenőrzésétől a sztenderd és a legkisebb szerszámok több mint 100 paraméter szerinti, teljesen automatikus és kezelőtől független beméréséig. Az új beeső fényű DualCam kamera nyolc LED szegmensével optimális világítást biztosít a 2D-s és 3D-s geometriák kombinált méréséhez. Így minden mérésnél garantálható a nagymértékű abszolút és ismétlődő pontosság.

A CNC-vezérlésű multiszenzoros mérőrendszerrel, a rezgésmentes állvánnyal és egy automata szintszabályozóval felszerelt „titan” nagy mérési pontosságot garantál a precíziós szerszámok bemérése során

Precíziós szerszámok bemérése

A CNC-vezérlésű multiszenzoros mérőrendszerrel, a rezgésmentes állvánnyal és egy automata szintszabályozóval felszerelve a titan nagymértékű mérési pontosságot garantál a precíziós szerszámok bemérése során, különösen a mikrogeometriáknál és a vágóél-előkészítéseknél.

Az új beeső fényű DualCam kamera nyolc LED szegmensével optimális világítást biztosít a 2D-s és 3D-s geometriák kombinált méréséhez

„A threadCheck ott indul be igazán, ahol a hagyományos méréstechnikai berendezések elérik a határaikat. A hat CNC-tengelynek és az orthoScan billenthető multiszenzoros optikatartónak köszönhetően nemcsak mindenféle forgácsolószerszám mérhető gyorsan és pontosan, hanem az olyan spirálemelkedéses szerszámokat is µm-pontossággal és torzulásmentesen lehet bemérni, mint a fogazó- és a menetszerszámok” – hangsúlyozta a Zoller Austria ügyvezető igazgatója, Wolfgang Huemer.

A billenthető multiszenzoros optikatartó, az orthoScan segítségével a gép precízen és µm-pontossággal méri az értékeket az emelkedéses szerszámoknál is

Háromdimenziós digitalizálás

3dCheck univerzális, kimagaslóan precíz és különösen kezelőbarát. Egyesíti egy nagy precizitású CNC-tengelyekkel ellátott optikai 3D-s szenzor és egy teljesen automata áteső fényű képfeldolgozó rendszer előnyeit. A 3dCheck alkalmazása különösen kifizetődő a reverse engineering, a minőségbiztosítás, a kutatás-fejlesztés és a szerszámfelügyelet területén – az időtakarékos valós idejű képátvitel, az intuitív módon kezelhető szoftver és azon lehetőség miatt, hogy a 3D-s adatok standardizált formátumban az ügyfél CAD-rendszerébe exportálhatók és ott feldolgozhatók.

A köszörűkorong-management nemcsak a köszörűkorong-csomagokat méri be, hanem szisztematikusan és gazdaságosan kezeli is azokat

Ha a vágóéleken lévő kitöréseket vagy kopásokat gyorsan és pontosan kell felismerni, akkor az edgeControl egy 3D-szenzorral veszi át ezt az igényteljes feladatot. Az érzékelő teljesen automatikusan áll rá a vágóélre, és 3D-ben digitalizálja azt – beleértve a tengelyek szimultán útvezérlését is. Ezután teljesen automatikusan megtörténik a háromdimenziós modell elemzése, ami igény esetén manuálisan befolyásolható. 

A folyamatban részt vevő valamennyi rendszer hálózatba kapcsolásával optimálisan kihasználható a Zoller mérőgépekben rejlő összes lehetőség

Képfeldolgozás és pilot 4.0 kezelőszoftver

A Zoller „genius” sorozat valamennyi mérőgépe a pilot 4.0 kezelőszoftver segítségével teljesen automatikusan beméri a szerszámokat, meghatároz számos releváns paramétert és jegyzőkönyvezi azokat – függetlenül attól, milyen bonyolultan van felépítve a szerszám. Egyidejűleg a magától értetődően kezelhető és modern kezelési koncepciókhoz kialakított pilot 4.0 megkönnyíti a mérési programok végrehajtását.

 

„A szerszámgyártóknak, köszörű- és élezőüzemeknek egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. A 100%-os ellenőrzés, a nyomon követhetőség és a folyamatbiztonság egyre inkább alapkövetelménnyé válnak. Mindehhez adottak azok a kezelőfelületek, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes folyamatok, az új megtakarítási lehetőségek és a termelékenységnövelés elérését.”

 Ing. Wolfgang Huemer, a Zoller Austria ügyvezető igazgatója

A köszörűkorong-kezelő rendszerrel nemcsak bemérhetők a köszörűkorong-csomagok, hanem szisztematikusan és gazdaságosan rendszerezhetők is. A terjedelmes köszörűkorong-könyvtárból egy gombnyomással kiválaszthatók a köszörűkorongok, és egyedileg, az adott követelményekhez konfigurálhatók. A raktárhely-management mindig szem előtt tartja a korongokat a kezelő személy számára – közvetlenül a monitoron, virtuális 3D-s raktárhelyek formájában, beleértve minden rendelkezésre álló összetevő felügyeletét.

Folyamatoptimalizálás digitalizált mérési adatokkal

„A szerszámgyártóknak, köszörű- és élezőüzemeknek egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. A 100%-os ellenőrzés, a nyomon követhetőség és a folyamatbiztonság egyre inkább alapkövetelménnyé válnak – mondja Huemer. – Mindehhez adottak azok a kezelőfelületek, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes folyamatok, új megtakarítási lehetőségek és a termelékenységnövelés elérését.” A köszörűprogrammal egyidejűleg generálódik egy adatállomány a mérőgép számára, ezen adathalmazból pedig egy teljesen automata mérési folyamat. Majd a mért adatok – az interfész típusától függően – át-, illetve visszaküldésre kerülnek a külső programozórendszerbe vagy a köszörűgép vezérlésébe, és a toleranciasávhoz igazítva magától korrigálja a köszörűprogramot.

„Ezzel az eljárással a programozási ráfordítás és a gépállásidők a minimumra csökkennek. A kezelőfüggetlen kialakításnak köszönhetően megelőzhetők a hibák, továbbá időt és költségeket takarítunk meg – fejti ki Wolfgang Huemer, majd végezetül hozzáteszi: – A köszörülési folyamatban részt vevő valamennyi rendszer hálózatba kapcsolásával optimálisan kihasználható a Zoller mérőgépekben rejlő összes lehetőség, és a teljes köszörülési folyamat általánosságban digitalizálttá válik.”

Magyarországon a ZOLLER-t a ROLATAST Kft. képviseli.

www.zoller.info

www.rolatast.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek