Szélturbinák csapágyrésének mérése

2019. július 17., szerda, 06:00

Címkék: csapágy Kvalix mérés méréstechnika szélenergia szélturbina szenzor szenzortechnika

A szélturbinákban rendkívül fontos a megfelelő csapágyazás, mert minél jobb az elemek mozgásképessége, annál nagyobb az üzemi hatékonyság és az élettarrtam. A Micro-Epsilon örvényáramos induktív érzékelői megbízhatóan figyelik a csapágyfelület és a tengely közötti rés mértékét és változásait.

A szélturbinák jellemzően két fő csapágyat tartalmaznak, amelyekkel a forgórész tengelye mozog. Biztonsági és költséghatékonysági okokból a szélturbinákat éjjel-nappal megfigyelik. A szélerőművek mindennapi működtetése során a csapágyrés meghatározása számít az egyik legfontosabb feladatnak, mivel információt nyújt az egész rendszer mozgásképességéről. Ha a rés szélessége csökken, a csapágyelemeket a súrlódás okozta kopástól védő olajfólia vastagsága is lecsökken. A legrosszabb esetben a kisebb mozgásképesség az alkatrészek érintkezését okozza, ami megnövekedett súrlódást eredményez, és megnöveli a csapágyon belüli hőmérsékletet. Ennek eredményeképpen az alkatrészek sokkal gyorsabban kopnak, ami meghibásodásokhoz vezet.

A csapágyréseket mindeddig álló helyzetben, érintéses elven alapuló méréssel mérték. Ez azt jelentette, hogy hosszú ellenőrzési intervallumokat kellett beiktatni ahhoz, hogy a berendezést a lehető leghosszabb ideig működtessék teljes leállítás nélkül. Így azonban fennállt az üzemzavar kockázata. A Micro-Epsilon örvényáramos érzékelői ezzel szemben megbízható, gyors és költséghatékony résmérést tesznek lehetővé. Az ellenőrzéshez nem szükséges leállítani a berendezést, mivel az működés közben is elvégezhető. Mivel az eddyNCDT 3005 mérőrendszer akár 2 barig is ellenáll a csapágyakra jellemző olajnyomásnak, ideális megoldás a zord ipari körülmények között végzett mérési feladatokhoz.

A rendszer egy 6 mm mérési tartományú érzékelőt tartalmaz, ami egy 1 méter hosszú vezetékkel csatlakozik a vezérlőhöz. A megoldás lehetővé teszi a karbantartási intervallumok optimalizálását és elemzését. A kimenet analóg jelekből áll, amelyek közvetlenül egy PLC-be kerülhetnek. A mért eredmények pedig külső szoftverrel is kiértékelhetők. Az olyan extrák, mint a linearitás kalibrálása és a hőmérséklet-kompenzáció révén az érzékelők különböző telepítési pozíciókhoz adaptálhatók.

Magyarországi forgalmazó:

Kvalix Automatika Kft.

1044 Budapest, Íves út 10.

info@kvalix.hu

www.kvalix.hu

www.micro-epsilon.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek