Új háttérelnyomásos fotoelektromos érzékelők az Omrontól

Az OMRON új E3AS sorozata teljesen új felhasználási módot biztosít a háttérelnyomásos fotoelektromos érzékelők terén

2020. február 26., szerda, 13:52

Címkék: mérés méréstechnika Omron szenzor szenzortechnika

Az új érzékelők a kategóriában a legnagyobb, 1 500 mm-es érzékelési távolsággal rendelkeznek, mindezt a legkisebb házban, és az iparág első lerakódásgátló bevonatával, amely forradalmian könnyű használatot tesz lehetővé.

Az OMRON bemutatta a háttérelnyomásos fotoelektromos érzékelők*1 új, E3AS sorozatát, amely a kategória legkisebb*2 házával és legnagyobb, 1 500 mm-es érzékelési távolságával büszkélkedhet. A termékek megbízható érzékelést biztosítanak anélkül, hogy működésüket befolyásolná a távolság vagy a tárgyak eltérő színe, anyaga és felülete. Ez megkönnyíti az érzékelők kiválasztását, beállítását és karbantartását, valamint javít a rendszer üzembe helyezésének folyamatán és az üzemeltetésen. Az E3AS érzékelők többek között a sokféle színű és formájú alkatrészt feldolgozó szállítószalagoknál is remekül használhatók, valamint az olyan szerelősorokhoz is ideálisak, ahol korlátozott hely áll rendelkezésre a telepítésükhöz.

A kompakt E3AS sorozatú háttérelnyomásos fotoelektromos érzékelők TOF*3 érzékelési módszerrel vannak ellátva

A gyors üzembe helyezés és a stabil működés a gyártóüzemeknél kritikus fontosságú. Ennek biztosítására az OMRON ötszörösére növelte az E3AS sorozat érzékelési távolságát a korábbi típusokhoz képest *4. Az E3AS sorozat a Time of Flight (TOF) elv alapján működik, amely nagy érzékelési stabilitást biztosít függetlenül az érzékelt tárgy tulajdonságaitól. Ez megkönnyíti az érzékelők kiválasztását és beállítását. Emellett az érzékelőfelületen alkalmazott, az iparág első lerakódásgátló bevonata csökkenti a téves működést és a karbantartás szükségességének gyakoriságát olajos vagy poros környezetben, vagy ahol gőz keletkezik. Az E3AS sorozattal javul a rendszer üzembe helyezése és üzemeltetése a szállítási és szerelési folyamatok során.

Az OMRON elindította az „innovative-Automation” nevű stratégiai kezdeményezést, amelynek alapja a három innováció, vagyis a három „i”: „integrált” (vezérlők fejlesztése), „intelligens” (mesterséges intelligencia fejlesztése) és „interaktív” (új harmonizáció az emberek és a gépek között). Az E3AS sorozat használatával a rendszer üzembe helyezése és a stabil működése javult, ezáltal az OMRON képes megoldani a gyártási helyszíneken felmerülő problémákat, ideértve a munkaerőhiányt, és felgyorsítja az „innovatív automatizálás” program megvalósulását.

Jellemzők:

  1. Kategóriája legkisebb háza és legnagyobb, 1 500 mm-es érzékelési távolsága

       Az E3AS sorozat 50–1 500 mm közötti, széles érzékelési tartománya kiküszöböli az alkalmazástól függő, különböző érzékelők kiválasztásának szükségességét. A felhasználók fém, illetve műanyag ház közül választhatnak, amelyek megfelelnek a különféle telepítési környezeteknek. Kompakt méretük lehetővé teszi a szűk helyen történő telepítést.

  1. A különféle színű és anyagú tárgyak érzékelése gyors kiértékelést és beállítást tesz lehetővé

A hagyományos fotoelektromos érzékelőknél minden egyes érzékelt tárgy esetén előzetes kiértékelésre vagy pozicionálásra volt szükség. Az E3AS sorozat a beállítási távolság alapján a különböző színű és anyagú tárgyakat is képes észlelni, lehetővé téve ezzel a kevesebb kiértékelést és rövidebb beállítási időt.

  1. Az iparág első lerakódásgátló bevonata megakadályozza az érzékelőfelület szennyeződését (szabadalmaztatás alatt*5)

Az E3AS sorozat érzékelőfelületén alkalmazott lerakódásgátló bevonat lepergeti a vizet, és megakadályozza, hogy az olaj és a por az érzékelőfelületre tapadjon, továbbá megelőzi az objektív bepárásodását is. Ezáltal csökken a hibás érzékelések száma és a tisztítás gyakorisága. 

  1. A különböző anyagok/fémek esetén használt lézerhegesztési technológiák biztosabbá teszik a tömítést, elkerülve ezzel az érzékelőhibákat (szabadalmazott*5)

Az E3AS érzékelő háza rozsdamentes acélból (SUS316L) készült. Az OMRON szabadalmaztatott lézerhegesztési technológiája javított a ház egyes részei közötti tömítésen és ragasztáson, csökkentve ezzel a meghibásodásokat vizes (IP69K), illetve olajos (IP67G) környezetben.

www.omron.com

*1: Osztályozás: A 25,4 mm-es rögzítési közszélességgel és 1 500 mm-es vagy a feletti érzékelési távolsággal rendelkező háttérelnyomásos fotoelektromos érzékelők esetén. Az OMRON 2019 szeptemberében végzett vizsgálata alapján.

*2: Fotoelektromos érzékelők: A fotoelektromos érzékelők az optikai tulajdonságok használatával észlelik a tárgyakat (jelenlévő vagy áthaladó). Amikor a kibocsátott fény megszakad az érzékelt tárgy miatt vagy visszaverődik róla, a vevőre érkező fény mennyisége megváltozik, és az érzékelő észleli a jelenlévő vagy áthaladó tárgyat.

*3: Time of Flight (TOF): A TOF segítségével az érzékelt tárgytól viszonyított távolságot úgy számítja ki a rendszer, hogy leméri az időt, amely alatt a fényimpulzus a kibocsátótól elér a tárgyhoz, és visszatér az érzékelőhöz. Ezt a módszert kevésbé befolyásolják a tárgy jellemzői, jelentősen növeli a jelenlétészlelés stabilitását, valamint csökkenti a kiválasztáshoz és beállításhoz szükséges időt.

*4: Ötször nagyobb érzékelési távolság a korábbi típusokhoz képest: az E3Z-LL termékekhez viszonyítva.

*5. A „Szabadalmaztatás alatt” azt jelenti, hogy az OMRON Japánban kérte a szabadalmaztatást, a „Szabadalmazott” pedig azt jelenti, hogy Japánban kapott rá szabadalmaztatási engedélyt. (2019. augusztusától)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek