A megoldás (robot) karnyújtásnyira van

A nyolc alkalmazottal rendelkező vállalat egy UR robotot segítségével költséghatékonyan képes megfelelni a vásárlói igényeknek

2018. április 24., kedd, 12:09

Címkék: automatizálás energetika ipari robot kollaboratív robot robot robotika Universal Robots villamosenergia

Az Izoelektro d.o.o. egy gyorsan növekvő szlovén gyártócég, amely elektroenergetikai rendszerek felállításához, karbantartásához és felújításához használható termékeket készít. A legfontosabb áruk közé az alacsony, középfeszültségű túlfeszültség-levezetők, kompozit szigetelők, összekötő és felfüggesztő berendezések, és csatlakozóhüvelyek tartoznak. A vállalat saját szabadalmakkal is rendelkezik, melyeket sikeresen alkalmaznak a termékeik gyártása során. A saját áruik értékesítésén kívül a cég alacsony és közepes feszültségű elektromos hálózatok számára is szolgáltat elemeket, például csatlakozókat, vezetékeket, a vezetékek rögzítésére szolgáló spirálokat, kábelsarukat, csipeszeket, és csavarokat. Világszerte több mint 40 országból származó villamosenergia-elosztó vállalatok bíznak az Izoelektro tudásában és technológiájában.

Kihívás

Az ügyfelek követelményeihez és szükségleteihez való gyors alkalmazkodás az Izoelektro egyik fő kihívása. Szükség van mintadarabok létrehozására és termékek tanúsítására, valamint a gyártási folyamatoknak is zavartalanul kell működniük, mindezt a lehető legrövidebb időn belül.  A vállalat emellett maximális versenyelőnyt kovácsol magának azzal, hogy közvetlenül az ügyfeleknek értékesít, a közéjük kerülő forgalmazói csatorna kihagyásával.

„A legnagyobb kihívás számunkra az ügyfeleink igényeinek költséghatékony módon való kielégítése.” – mondja Tadej Kovač, az Izoelektro fejlesztési igazgatója. „Mivel azt látjuk, hogy a vállalatok a világ minden pontján optimalizálják a gyártási folyamataikat, elkezdtünk mi is a saját folyamatink automatizálásán gondolkodni. A robotok jelentik a jövőt, és különösen az elektromos alkatrészek gyártása során komoly konkurenciával kell szembenéznünk. Így hát utánanéztünk a megfelelő robotikai megoldásnak.”

Mivel a vállalat kis mérete miatt – mindössze nyolc alkalmazottal rendelkezik – nem engedhet meg magának hagyományos ipari automatizáló rendszert, könnyű volt döntést hozni. Az együttműködő robotok rengeteg különböző, és sokkal megfizethetőbb lehetőséget tudnak nyújtani, valamint a Universal Robots egy minőségi robotot kínál tisztességes áron. „A Universal Robots egy világszerte elismert márka, kiváló minőséget nyújtanak nagyon jó áron. Nem kellett sokat gondolkoznunk.” – teszi hozzá Tadej Kovač.

Megoldás

A vállalat megvizsgálta az összes lehetséges kockázatot, ami abból eredhet, hogy a robotnak együttműködő természetéből fakadóan nincs szüksége biztonsági kerítésre. Annak ellenére, hogy a vállalat nem rendelkezett túl sok tapasztalattal a robotika terén – hiszen ez volt az első robotjuk – az első projekt mindössze két hét alatt létrejött a kobot megérkezését követően. A gyors telepítés a Universal Robots által nyújtott átfogó technikai támogatásnak is köszönhető volt.

Az első projekt két feladatot tartalmazott: kis-, valamint közepes feszültségű túlfeszültség-levezetők terméktesztelési folyamatait végezte a robot. Azt tervezik, hogy a projektbe beleveszik a kompozit szigetelők szakítóterhelésének tesztelését is. A robotra a kompozit szigetelők összeszerelését is rá szeretnék bízni.

Most az UR5 robot végzi az ellenőrző folyamatokat, és mivel a termékek 100%-át tesztelni kell, a vállalat ezt az időigényes feladatot mindenképpen automatizálni szerette volna. Egy Robotiq fogót használva a kobot átvette a többnyire hosszasan ismétlődő feladatokból álló folyamatot, így az alkalmazottak fontosabb és értékesebb munkákra koncentrálhatnak. Eddig minden ügyfél rendkívül elégedett a működéssel, így az Izoelektro újabb robotok integrálását is tervezi a jövőben.

„Eleinte semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztünk, de a Universal Robots által ajánlott technikai támogató előadások után minden sokkal egyszerűbbé vált. Persze sokat kellett tanulnunk, főleg azért, mert ez volt az első találkozásunk a Universal Robots-szal. Rengeteg olyan funkciójuk van még, amit használni tudunk, és fogunk is a jövőben.” – mondja Tadej Kovač.

Előnyök

A robot nagy hatással volt az Izoelektro termelésére. Egy robot képes nyolc órán keresztül dolgozni megállás nélkül, egyenletes hatékonysággal, ami egy emberi dolgozótól nem várható el. A termékek gyártási és tesztelési ideje rövidebb lett, aminek köszönhetően csökkent a gyártási költségük is. Ezen kívül a robot nem hagy teret az emberi tényezőből eredő lehetséges hibáknak sem.

Az UR segített lerövidíteni a termékek gyártási idejét, és eközben csökkentette a termelési költséget. Emellett olyan fontos előnyöket is hozott, mint a javuló termékminőség, a termelékenység növekedése, és biztonságosabb munkakörülmények az alkalmazottak számára. A legszembetűnőbb eredmény pedig a befektetés rendkívül gyors megtérülése: az Izoelektro úgy becsüli, hogy a kobot előreláthatólag 18-24 hónap alatt teljesen megtérül.

Ajánlólevél

„A vállalatunknál mindannyian látjuk és érezzük azokat az iparágon belüli változásokat, amelyek egyre inkább a gyártási folyamatok automatizálására koncentrálnak. Annak ellenére, hogy csak egy kisvállalkozás vagyunk, nem akartunk lemaradni, így amikor találkoztunk a Universal Robots-szal, egyből tudtuk, hogy nekünk ők jelentik a megfelelő megoldást. Röviddel az egyszerű telepítés után el is kezdtük használni az UR5 robotot és azonnali eredményeket kaptunk: javuló minőség, magasabb termelékenység, és kevesebb kockázat az alkalmazottainkra nézve.” – foglalta össze Tadej Kovač, az Izoelektro fejlesztési igazgatója.

Cégadatok

Cégnév: Izoelektro d.o.o.

Iparág: Elektromos alkatrészek (Villamos energia elosztó és vezérlő készülékek)

Ország: Szlovénia

Vállalkozás mérete: 8 alkalmazott (2018)

Termékek: Elektroenergetikai rendszerek felállításához, karbantartásához és felújításához használandó termékek

Feladatok

 • Kis- és közepes feszültségű túlfeszültség-levezetők tesztelése.
 • Kompozit szigetelők tesztelése.
 • Kompozit szigetelők összeszerelése.

Megoldott kihívások

 • Automatizációs technológia integrálása megfizethető áron.
 • Egyenletes hatékonyságú munka.
 • A terméktesztelési folyamatok felgyorsítása.
 • A megterhelő és ismétlődő manuális feladatok csökkentése.
 • A vásárlói igényekhez való gyorsabb alkalmazkodás.
 • A vásárlói követelményeknek való megfelelés.

Kulcsfontosságú értékvezérlők

 • Egy alkalmazott 8 órányi kétkezi munkájának kiváltása.
 • Hibátlanul és egységes pontossággal elvégzett, ismételten történő ismétlődő munka a teljes műszak alatt.
 • A robotok közvetlen közelében dolgozó alkalmazottak nincsenek veszélyben.
 • Az alkalmazottakat érintő sérülések csökkentése, mivel a robot elvégzi a veszélyes feladatokat az emberek helyett.
 • A termékek gyártási idejének csökkentése.
 • A termelési költség csökkentése.

www.universal-robots.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek