A robotintegrátori piac növekedési lehetőségei

A robotintegrátorok az ipari automatizálási lánc kritikus részét képezik, nemcsak a robotgyártó, hanem a végfelhasználó számára is

2020. augusztus 12., szerda, 06:00

Címkék: automatizálás integrált megoldások ipari robot kollaboratív robot robot robotika robotintegrátor szolgáltató robot

A robotintegrátorok globális piaca erőteljes növekedés elé néz az elkövetkező években. A Technavio a 2020–2024-es periódusra több mint 10%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) számol. A robotintegrátorok különleges szerepet játszanak az automatizálási folyamatban, és piacuk növekedése szorosan összekapcsolódik más iparágak dinamizmusával és technológiai fejlődésével.

Mi az integrátor feladata?

A nagy robotgyártók mindegyike képes a megfelelő ügyféltámogatás nyújtására. Az integrátori munka jelenti azonban a robotcella telepítésének mozgatórugóját – a cella feltérképezésétől a telepítésen, a megfogók elkészítésén, a felszerszámozáson át a programozásig. Az integrátorok olyan speciális mérnöki és programozási szolgáltatásokat kínálnak, amikkel sok gyártó vagy nem rendelkezik, vagy nem éri meg számára egy hasonló szakértői csapat felállítása. Az integrátorok tehát belépnek az automatizálási folyamatba, segítik a probléma és a megoldás meghatározását, majd felépítik és tesztelik a rendszert a végfelhasználó telephelyén végzett üzembe helyezés előtt. A munkájuk azonban csak a gépkezelők megfelelő betanításával ér véget.

Ahelyett, hogy a robotgyártók az ügyfelek által igényelt alkalmazásokhoz szabnák tesre a termékeiket, inkább olyan forgalmazókra és az integrátorokra támaszkodnak, akik a végfelhasználó egyedi elvárásaihoz igazítják a robotokat. Az integrátorok ennélfogva a növekvő robotikai ipar szerves részét képezik. A négy legnagyobb robotgyártó (KUKA, Fanuc, ABB és Yaskawa Motoman) mindegyike integrátorok százaival dolgozik együtt a robotok értékesítésében, szervizelésében és az értékesítés utáni támogatásban. További több száz integrátor hardverfüggetlen, vagyis azt a robotot választják ki a feladathoz, amely a legjobban megfelel az ügyfél igényeinek.

A plug-and-play együttműködő robotok megjelenésének, valamint az újabb és felhasználóbarátabb oktatási és programozási módszerek elterjedésének hatására sokan úgy gondolják, hogy az integrátori szerep kihalófélben van, amit könnyen kiváltanak majd a könnyen telepíthető, multifunkciós és intelligens képességekkel felvértezett robotok. Itt még nem tartunk, és az is valószínűtlen, hogy az elkövetkező években ennek nyomait lássuk majd. A tapasztalatok szerint az együttműködő robotok nem jelentenek közvetlen fenyegetést a robotintegrátorok számára, térhódításuk ellenére az integrátorok kulcspozíciója változatlan maradt.

A robotintegrátorok piacának növekedését elősegítő három trend:

  1. A hagyományos és a kollaboratív robotok számának emelkedése

Az üzembe helyezett hagyományos és kollaboratív robotok száma folyamatosan növekszik, amit a robotintegrátori piac is lekövet. Az integrátorok biztosítják, hogy egy robotrendszer maximális hatékonyságot és termelékenységi szintet érjen el már az üzembe helyezés és a termelés megkezdésének fázisában. Ez a szolgáltatás alapvető eleme az automatizálási folyamatnak – így az iránta megfogalmazott igény a robotok iránti kereslettel párhuzamosan növekszik.

  1. A munkahelyi biztonság kérdésének előtérbe kerülése

Napjaink gyártási környezetében a biztonság kérdése gyakran a termelékenység vonatkozásában is felmerül. A nem tervezett leállások minimalizálása, a munkavállalók védelme, valamint a bírságok és perek elkerülése hatással lehet a versenyképességre is. A munkahelyi balesetek számának csökkentése és a termelékenység növelése olyan kényszerítő körülmények, amik mellett egyre jobban eltörpülnek az egyszeri beruházási költségek. Az amúgy veszélyes termelőeszköznek számító ipari robotok a szakszerű üzembe helyezés hatására a biztonság letéteményeseivé válhatnak. A termelékenység egyik oszlopának számító biztonság olyan automatizálási technológiát feltételez, ahol hozzáértő integrátorok végzik el az üzembe helyezést és a karbantartást.

  1. Technológiai innovációk

A hagyományos és a kollaboratív robotok technológiai fejlődése szélesíti az alkalmazási kört, ami az integrátori munka iránt is növeli a keresletet. A robotszimulációs szoftverek révén azonban maguk a robotintegrátorok is képessé válnak az innovációra. A szoftvermegoldások jelentősen javítják az integrációs folyamatot, segítségükkel maximális termelékenységű robotrendszerek hozhatók létre, ami megszilárdítja a robotintegrátorok szerepét a termelési folyamatok automatizálásában.

A globális innovációs hullám meglovaglása

A robotintegrátorok testreszabott szolgáltatásokat nyújtanak az ipari automatizálás előkészítésében, létrehozásában és karbantartásában. A kifinomultabb programozási eljárások és a könnyebben használható robotok nem az integrátorok létét fenyegetik, hanem bővítik a piaci lehetőségeket. Korábban, ha egy cég robottal váltotta ki a monoton, nehéz gyártási feladatokat, akkor egy robotprogramozót is alkalmaznia kellett. Napjainkban – a programozás leegyszerűsödésével – a robot kezelése a meglévő alkalmazotti körrel is megoldható, ami az integrátorok malmára hajtja a vizet.

Szervizrobotok: a robotpiac növekedésének forró pontja

A vállalati felhasználású robotika valójában két különálló piacot ölel fel: az ipari és professzionális szolgáltatásokat. E két terület különböző feladatokat jelent, más költségszintet képvisel, és eltérő növekedési potenciállal rendelkezik. Az 1970-es években megjelent ipari robotokkal szemben a szolgáltató robotok csak az elmúlt évtizedben indultak hódító útjukra. Ezeket a robotokat elsősorban a gyártási műveleteken kívül alkalmazzák, jórészt az emberek segítésére, nem pedig helyettesítésére. A legtöbb szolgáltató robot mobil kialakítású. Néhány modell karral is rendelkezik, de ezek a karok nem képesek olyan terhek mozgatására, mint amikkel a legtöbb ipari robot könnyedén megbirkózik. Tipikus alkalmazási területük a logisztika, a kiskereskedelem, az egészségügy és a vendéglátás, de az űrkutatásban, a hadiiparban és a mezőgazdaságban is használják őket.

Mely végpiacokon mutatkozik a legerősebb kereslet a szolgáltató robotok iránt? Míg az ipari robotoknál az autóipar és az elektronika, addig a szolgáltató robotoknál a logisztika dominál. A 2019-ben értékesített, nagyjából 360 000 szolgáltató robot mintegy felét az intralogisztikában és a raktártechnikában helyezték üzembe. A második és a harmadik helyen a minőség-ellenőrzés és a hadiipar áll. Megjegyzendő, hogy bár az egészségügyi robotok 2019-ben darabszámban alig 2%-ot tettek ki, magas áruk miatt mégis a szolgáltatórobot-piac összbevételének 30 százalékát adták.

Az egyre intelligensebb és sokoldalúbb robotok új generációja erősen befolyásolja, hogy melyik terméket hol, hogyan és mikor állítjuk elő. Ez hosszabb távon – és a robotikában egy évtized már annak számít – kihatással lesz nemcsak a robotgyártók és a végfelhasználók, hanem az integrátorok üzletmenetére is.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek