Amikor a víziók valósággá válnak

HelMo mobil robotrendszer a csatlakozókat összeszerelő gyártósoron

2019. május 10., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás Ipar Napjai 2018 ipari robot kollaboratív robot Mach-Tech robot robotika Stäubli

A mobil robotrendszerek nagy látványosságnak számítanak, sok gyártó cég kívánságlistáján szerepelnek, de a gyakorlatban ritkán láthatók. A Stäubli Electrical Connectors már nagy sikerrel alkalmazza a mobil robotokat saját összeszerelő sorában.

A Stäubli Electrical Connectors a világ egyik vezető fejlesztő és gyártó cége az ipari elektromos csatlakozók terén. A vállalat nemcsak a termékminőség szempontjából számít referenciának, hanem az innovatív gyártástechnológiát tekintve is éllovas szerepet tölt be. Az átfogó termékpaletta legyártása során a svájci szakemberek a teljesen automatizált és a manuális munkaállomások előnyeit kombináló hibrid összeszerelő rendszereket részesítik előnyben. Ennek a stratégiának az az egyetlen hátránya, hogy egy megbetegedés miatt a teljes gyártósor leállhat, ezenkívül nem hozhatók létre éjszakai műszak nélküli gyártási időszakok sem.

A vállalat optimális megoldást talált a fenti forgatókönyvekre. A Stäubli Robotics HelMo mobil robotrendszere szinte minden manuális feladatot át tud venni a számos gyártósoron. Betanítás után a gyártási asszisztens önállóan navigál a munkaállomására, lelassul vagy leáll, ha emberek vagy tárgyak kerülnek a közelébe, és folytatja útját, ha az akadály elhárul.

Nem pusztán egy robot, hanem egy rugalmas gyártási asszisztens

Amint a HelMo megérkezik a munkaállomáshoz, mindössze néhány percig tart, hogy előkészüljön a feladathoz. A robot a munkaállomáson elhelyezett három állandó orientációs pont révén tizedmilliméteres pontossággal pozicionálja magát. A robotrendszer ezután a villamos energia és a sűrített levegő rögzített tápcsatlakozóihoz kapcsolódik multicsatlakozóival – szintén Stäubli-gyártmány –, és elindítja a műszakot. Ahhoz, hogy a HelMo rugalmasan működhessen, a tervezők automatikus szerszámcserélő rendszerrel is felszerelték. Az egyik napon tehát csatlakozóházakat és érintkező tüskéket mozgató rendszer másnap már akár az összeszerelési folyamat egy másik szakaszában teljesíthet szolgálatot. Az allschwili gyárban a HelMo nem is robotnak, hanem inkább egy gyártási asszisztensnek számít, amely elég rugalmas ahhoz, hogy szükség esetén bárhol segítséget nyújtson.

A szándék nem az emberi munkaerő mobil robotokkal történő helyettesítése – aminek sem termelési, sem gazdasági szempontból nem lenne értelme –, hanem a HelMo rugalmas alkalmazása az összeszerelő sorok áteresztőképességének növeléséhez vagy a csúcsigények könnyebb kielégítéséhez. A munkatársak betegszabadságából vagy egyéb előre nem látott okokból történő távollétek már nem okoznak fejtörést az üzemben. A HelMónak köszönhetően a megrendelések időben történő teljesítése is jelentősen javult.

A HelMo mobil robotról

A HelMo mobil robotrendszer, amely három integrált lézerszkennerrel teljes autonómia mellett képes navigálni a környezetében. A rendszer teljesen automatikusan vagy az emberekkel együttműködve képes ellátni feladatait.

A HelMo egy nagy teljesítményű hattengelyes TX2-90L robot köré épül, amelynek teherbírása 15 kg, karkinyúlása pedig 1 200 mm. A hattengelyes rendszer kifinomult biztonsági csomaggal rendelkezik, amelyben minden funkció megfelel az SIL3/PLe kategória szigorú követelményeinek.

Találkozzunk 2019. május 14–17. között a MACH-TECH szakkiállításon, az A pavilon 301/C standján!

Ralf Högel

www.staubli.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek