CNC-gépek és rakodórobot kombinációja

A szakképzett munkaerő szűkössége mellett csak a gyártás automatizálásával lehet megbirkózni a megnövekedett kereslettel

2019. július 24., szerda, 06:00

Címkék: anyagmozgatás automatizálás CNC HURCO ipari robot robot robotika

A HURCO Werkzeugmaschinen automatizált rakodórendszereket kínáló szolgáltatókkal folytatott együttműködése utat nyit a jobb termelékenységhez és a magasabb megtérüléshez. Az automatizált berakás kapacitásbővítést tesz lehetővé az egyedi és kisszériás gyártásban anélkül, hogy kiegészítő személyzet lenne szükséges a gépek kezeléséhez. Ezenkívül a rakodórobotok üres műszakokban vagy hétvégén is bevethetők.

A HURCO az automatizálási megoldásokkal elsősorban közepes méretű gyártóüzemek számára teremti meg az esélyt arra, hogy sikeresen felvegyék a harcot a növekvő szakemberhiánnyal. Amennyiben robot látja el az olyan munkát, mint a CNC-gépek be- és kirakodása, a szakemberek komolyabb feladatokra koncentrálhatnak. Ez a darabköltségek csökkenéséhez és a munkaerő hatékonyabb kihasználásához vezet. „Az automatizált rakodórendszerek terén több beszállítóval is együttműködünk” – meséli Michael Auer, a HURCO Deutschland ügyvezetője. „Így képesek vagyunk megfelelni a különféle folyamattechnikai elvárásoknak, és változatlan gyártási minőség mellett fenntartható utat nyitunk ügyfeleink számára a termelékenység növeléséhez.”

A kezelő feltölti a cella polcait, beprogramozza a szerszámgépet, elindítja a programot, a rendszer pedig elvégzi a munkát (Forrás: HURCO és BMO)

Ez a következőt jelenti a gyakorlatban: A HURCO tájékoztatja az ügyfeleket a piacon elérhető automatizálási megoldásokról, pl. EROWA, BMO Automation vagy ZeroClamp, és segít ezek megvalósításában. Ez kiterjedhet a szerszámgép meglévő folyamatirányító rendszerbe történő, DNC struktúrán keresztüli integrálására. Ennek szoftvere felel a szervezési feladatokért, és végrehajtja a program szerint a gyártási feladatokat a csatlakoztatott megmunkálóközpontokban.

Kombinálás lehetősége különböző rakodórendszerekkel

A gyakorlati alkalmazási példában egy EROWA Compact 80-as robot, illetve egy BMO Titanium robot egyenként két CNC-megmunkálóközpontot kezel, amelyek jobb és bal oldalon csatlakoznak a rakodórendszerhez. A robotcella tálcákon készíti elő a megmunkálandó munkadarabokat. A cellába szerelt robotkar egyenként behelyezi a munkadarabokat a HURCO megmunkálóközpontba, majd miután a munkadarabok elkészülnek, kiveszi és újra lehelyezi azokat a tálcákra. Az új ZeroClamp Zerobot® rakodórobot rugalmas szerszám- és megfogócseréről gondoskodik a gyártási folyamat közben.

EROWA Compact 80-as robot: A robotkar egyenként behelyezi a munkadarabokat a HURCO megmunkálóközpontba, majd az elkészültük után kiveszi az alkatrészeket (Forrás: HURCO/EROWA)

„A kezelőnek csupán annyi feladata marad, hogy beprogramozza a szerszámgépet, és feltöltse a cellában található polcokat” – folytatja Auer. Peter Lemke, a MAL Metall- und Anlagenbau Lemke GmbH ügyvezetője sok bérgyártóhoz hasonlóan az egyes gyártási lépések automatizálásában látja az egyedüli módot arra, hogy az emberierőforrás-hiány ellenére megbirkózzanak a nagy kereslettel. „Hosszú ideje kétségbeesetten keresünk forgácsoló szakembereket – ismerteti a helyzetet. – Raklapállomással ellátott rakodórobot integrálásával második vagy harmadik műszakot is vállalhatunk személyzet nélkül.”

www.hurco.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek