Kisebb mennyiség, több automatizálás

Komplex csőváltozatokhoz kifejlesztett rugalmas gyártócellát mutatott be a transfluid az EMO kiállításon

2017. december 11., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás cső csőhajlító ipari robot robotika transfluid Maschinenbau GmbH

A kisszériás termelés gazdaságos és hatékony automatizálási lehetőségei iránt egyre erősebb kereslet mutatkozik szinte minden iparágban. Hannoverben kézzelfogható közelségbe került a csövek kis mennyiségben történő automatikus feldolgozása.

„A kisszériás automatizálás egyik kulcsa a folyamatbiztonság növelése és az adatok pontos beolvasása. A varázsszó ebben az esetben is az ipar 4.0 – jelentette ki Stefanie Flaeper, a transfluid ügyvezető igazgatója. – Mindvégig a kezelői beavatkozás nélküli gyártás megvalósítása lebegett célként a szemünk előtt. Automatizált feldolgozással nagymértékben tudjuk befolyásolni a későbbi megmunkálási lépéseket, például az alkatrészcsoportok összeszerelését. Az automatizálás tehát egyben a pontos gyártási ütemezés alapja is.”

 Érzékeny felületekre is

Az ügyfél egy precízen koordinált, króm(VI)-tartalmú bevonatolt, valamint nagyon érzékeny, porfestett felületű csövek feldolgozására is alkalmas automatizálási rendszert igényelt. A munkadarabok lehetnek viszonylag rövidek (150 mm) vagy relatív hosszúak (akár 3 000 mm), és elvárás volt az automatikus ki- és berakodás. A rendszernek ezenkívül a roppantógyűrű és a karimák, valamint a tömlőcsatlakozások szerelését is el kellett végeznie.

 

Az automatizálás már kisszériás gyártásban is kifizetődik (forrás: transfluid)

Összehangolt folyamat

A feladat tehát összességében meglehetősen komplexnek számított, a transfluidnak olyan automatizálási rendszert kellett megalkotnia, amely a szétválasztás után a munkadarabot egy csúszóágyas szállítószalagra helyezi az automatikus betöltéshez. A porfestett csövek számára külön rakodórendszert kellett biztosítani, részben azok kis mennyisége miatt, részben a felületi károsodások megakadályozása érdekében. Az integrált csőformázó gép alakítja ki a kívánt geometriát és a tömlőcsatlakozásokat, az alkatrészekhez tartozó karimák felhelyezése és rögzítése pedig egy másik formázógép feladata. A csövek ezután a hajlítógépbe kerülnek, a megmunkálás után pedig a kirakodás is automatikus. A teljes anyagmozgatást – a csövek szétválasztásától az egyedi gépek ki- és betöltéséig – egy robotegység végzi el.

 

A gyártócellák sokoldalúsága különböző folyamatok hatékony végrehajtását teszi lehetővé (forrás: transfluid)

Ellenőrzött, dokumentált összeszerelés

A hidraulikus rendszerekben használt csövek esetében a feldolgozás a hajlítócellában kezdődik, ahol a teljesen elektromos működésű gép a bal/jobb hajlításokat végzi el. A robotegység ezután a csövet a lehúzógyűrű felszereléséhez pozicionálja be. A csavaranya és a lehúzógyűrű betöltése és felszerelése automatikusan történik. A nyomon követéshez a nyomás és a löket folyamatosan ellenőrzött és dokumentált.

A továbbfeldolgozásra alkalmas késztermékeket mozgatható kocsik különböző rekeszeibe helyezik. A kocsik cseréje a biztonsági zónán kívül történik meg, a rendszer tehát a kirakodás idején is működhet. A cella általános konfigurációja rendkívül hatékony és sokoldalú, bizonyítva azt, hogy az automatizált alkatrészgyártásnak már nem csak a nagyszériás gyártásban van létjogosultsága.

 www.transfluid.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek