KUKA-alkalmazások az AMB kiállításon

Kulcsrakész automatizálási megoldások növelik a termelékenységet

2016. november 21., hétfő, 06:00

Címkék: AMB 2016 ipari robot KR CYBERTECH KR Quantec kuka KUKA KR Agilus marógép robot robotika siemens Sinumerik 840D

A fémmegmunkálás idei seregszemléjének egyik legnagyobb látványosságát a robotok és szerszámgépek a KUKA standján megfigyelhető interakciója hozta. A szerszámgépek képességei és hadrafoghatósága rohamosan fejlődik, ezért az automatizálási megoldásokat is egyre nagyobb mértékben és egyre gyorsabban kell hozzájuk adaptálni. A szektor igényeinek kiszolgálása érdekében a KUKA bővítette kiegészítő automatizálási elemekből – például a megfogókból – álló termékválasztékát.

Használatra kész fémmegmunkálási megoldások

A gyártó cégek korábban sosem tapasztalt mértékben szembesülnek azzal az elvárással, hogy a robotokat a lehető leggyorsabban és legkönnyebben integrálják saját gyártási és megmunkálási rendszereikbe. A robotgyártók ennek következtében azonnali használatra kész megoldások kifejlesztésébe kezdtek. A „kulcsrakész (ready-to-use)” kifejezés a KUKA robotok és a cég egyéb termékeinek, például szoftvereinek, illetve harmadik féltől származó komponenseknek intelligens kombinációjára utal. Nem számít, hogy az ügyfél milyen mértékű automatizálási tapasztalattal rendelkezik, a KUKA és saját OEM-, illetve rendszerpartnerei összeállítják a számára ideális csomagot. A kulcsrakész megoldásokat kifejezetten az egyes iparági alkalmazásokra szabták, ezért „dobozból kivéve” azonnal használhatók.

Nagy pontosságú sorjázó: KUKA marógép KR AGILUS robottal

A KR AGILUS kisrobotcsaládot következetesen a különösen magas működési sebességre tervezték, figyeltek ugyanakkor a robotok nagy pontosságára is. A minimális helyigénynek, valamint a padlóra, illetve a mennyezetre történő telepítés közötti szabad választásnak köszönhetően a robotcsalád rendkívül rugalmasan alkalmazható. A stand egyik látványosságának számított a 750 wattos maróorsóval felszerelt KR 6 R900, amely alumínium fogaskerékházakat sorjázott. Az alkalmazás egyik legfontosabb előnye az opcionális KUKA.CNC Sinumerik 1.0 vezérlés, amely közvetlenül SINUMERIK 840D sl használatával teszi lehetővé a KUKA robot vezérlését és működtetését. A Siemens és a KUKA közös megoldásának egyik előnye, hogy a kezelői felületet a SINUMERIK vezérlés támogatja, így a tapasztalt CNC-gép-kezelők a megszokott környezetben végezhetik a munkájukat. További előny, hogy a marópálya számítása is a SINUMERIK vezérlésben történik, lehetővé téve a csúcskategóriás vezérlő ellenőrzési és optimalizáló funkcióinak teljes mértékű kihasználását.

KUKA marógép KR AGILUS robottal

Kulcsrakész megoldás: ready2_see KR AGILUS robottal

Szintén kulcsrakész megoldásként került bemutatásra a Siemens kamerával felszerelt, a meglévő rendszerekbe könnyen integrálható és közvetlenül SINUMERIK, Simatik vagy TIA portál által vezérelhető KR AGILUS kisrobot. A KUKA.SafeOperation lehetővé teszi, hogy a robot körül szabadon definiáljunk védett zónákat. A zónák a kívánt folyamathoz igazíthatók, ezáltal egy dinamikus, együttműködő munkafolyamat hozható létre az emberek és robotok között. A KUKA robot és a képfeldolgozó rendszer kombinálása azt eredményezte, hogy strukturálatlan környezetben is feladatok széles köre vált automatizálhatóvá. A KR C4 vezérlőegység Siemens Head PLC-hez, CNC- vagy mozgásvezérléshez csatlakoztatható. A kényelmes, univerzális kezelői felületnek köszönhetően a robot rendkívül könnyen kezelhető. A Siemens által kifejlesztett a SINUMERIK Run MyRobot szoftvercsomaggal történő interakció lehetővé teszi a robot szerszámgépekkel történő csapatmunkáját. A megjelenítés, üzemeltetés, programozás és konfiguráció a felhasználó számára már megszokott rendszerben történik. A piacra már bevezetett Siemens Vision-MV440 képfeldolgozó rendszert decentralizált Siemens vezérlőegységek felügyelik. A vizuális robotvezérlés érdekében a rendszer a Siemens által telepített és tesztelt Pat Genius szoftvert is tartalmaz.

Kulcsrakész megoldás: ready2_see KR AGILUS robottal

KR CYBERTECH – megnövelt teljesítmény a kisrobotok között

Új, nagy teljesítményű robotok közül válogathatnak az alacsony teherbírású egységet kereső gyártó cégek: bemutatták a KR CYBERTECH nano sorozatot. A 6-10 kilogramm teherbírás-tartományban az új robotcsalád elsősorban soha nem látott kompaktságával tűnik ki a tömegből. Az ipar emelkedő automatizáltsági szintje azt eredményezte, hogy a robotika egyre több szektorban vált elfogadottá. A stabilitás, precizitás és rugalmasság mellett egyre inkább előtérbe kerültek az energiahatékonysági, mozgékonysági és a zárt térben történő hozzáférhetőségi paraméterek is. Az új KR CYBERTECH nano sorozat kiváló eredménnyel vizsgázott mindezen szempontokból. A két termékcsalád – az apró alkatrészek mozgatására és összeszerelésére kifejlesztett KR CYBERTECH nano és a speciális KR CYBERTECH ARC nano hegesztőrobot – a legmagasabb teljesítményszintet sima és érzékeny mozgáskarakterisztikával és pozicionálással ötvözi. Míg a nano sorozat a „kis moduláris rendszerek” számára lett kifejlesztve, a KR CYBERTECH hamarosan egy „nagy moduláris rendszerekre” rendszeresített megoldással is bővül majd, amely már 22 kilogramm teherbírásig tornázza fel a sorozat alkalmazhatóságát. Az összeszerelési és mozgatási, illetve hegesztési feladatokra különválasztott két termékcsalád itt is megjelenik majd – a KR CYBERTECH ARC egy speciális üreges csuklószerkezettel. A KUKA kiteljesíti portfólióját, és a világ legnagyobb termékskálájával rendelkezik majd az említett teherbírás-tartományban – mindezt a legnagyobb energiasűrűségű modellekkel. A cég által kínált ipari robotok – a kis teherbírású örökmozgóktól a tonnányi terheket megmozgató nehézsúlyúkig – minden elképzelhető vevői igényt kielégítenek.

Nagy pontosságra tervezve: KR QUANTEC HA (KR 90 R2900 extra HA)

A 15 alaprobottípusból álló széles termékskála és a széles körű rögzítési lehetőség révén a KR QUANTEC sorozat tökéletesen alkalmas bármilyen ügyfélspecifikus alkalmazásra. A robotcsalád teljes mértékben lefedi a 90–300 kg közötti teherbírást 2 500–3 100 mm közötti karkinyúlással. A robotcsalád modelljei szinte minden iparágban felhasználhatók: palettázásra a logisztikai és fogyasztási cikkek ágazatokban, öntödei alkalmazásokban, polcra szerelhető változatban a műanyagipar számára, vagy a présgépek kiszolgálására a fémfeldolgozó iparban. A KR QUANTEC robotok HA típusai kifejezetten magas pontossági követelmények számára lettek kifejlesztve, ami különösen alkalmassá teszi őket lézeres vagy kalibrációs alkalmazások számára. A kiállításon bemutatott KR 90 R2900 extra HA maximális teherbírása 90 kg, karkinyúlása pedig 2 896 mm volt.

Azonnal használható megoldás: ready2_see KR AGILUS WP robottal és megfogókkal

Kompakt, precíz, agilis és gyors: a KR AGILUS sorozatba tartozó robotok a sebesség bajnokai. Handlingfeladatok, különösen pick & place alkalmazások esetében a KR AGILUS a lenyűgöző sebességet minimálisra leszorított ciklusidővel ötvözi. A sorozatba tartozó robotok teherbírása 3, illetve 10 kg, elérése 540, 700, 900 és 1 100 mm. A KR AGILUS az iparágakat tekintve bárhol alkalmazható, ahol alacsony teherbírású automatizálási megoldásra van szükség. A vízszigetelésnek köszönhetően a robotcsalád intenzív szabadtéri gyártási környezetben is alkalmazható. A műanyag alkatrészeket masszív rozsdamentes acél burkolat váltotta fel. A felületkezelésre mutatott rezisztencia (valamint a hattengelyes robotok belsejében található további tömítések) lehetővé teszik a robotok szerszámgépek környezetében történő használatát is, amely környezet – figyelembe véve a nagyszámú külső károsító tényezőt: fémforgácsokat, hűtő- és kenőfolyadékokat, vízsugarakat és olajokat – korábban túl barátságtalan volt a precíziós robotok számára. A KUKA kisrobotok vízálló változata a legmagasabb, IP67 szintű védelemmel van ellátva. A kiállításon bemutatott KR AGILUS WP (vízálló) robot pneumatikus kétujjas párhuzamos megfogóval volt felszerelve, és bekapcsolás után Smartpadon keresztül volt vezérelhető.

www.kuka-robotics.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek