Robbant a kollaboratív robotok piaca

91%-os bevételnövekedés Dánia legnagyobb robotgyártójánál

2016. február 25., csütörtök, 14:02

Címkék: ipari robot kollaboratív robot robotika Teradyne Inc Universal Robots

Nincs, ami jobban bizonyítaná a robotiparban rejlő hatalmas növekedési potenciált, mint az Universal Robots nemrég kiadott pénzügyi jelentése. A 2015-ben elért 418 millió dán koronával (17,4 milliárd forint) az odensei vállalat 91 százalékos növekedést ért el 2014-hez képest, amely lenyűgöző, 65,4 millió koronás (2,7 milliárd forintos) adózás előtti profitot jelent.

Alaposan felkavarta a piac állóvizét, amikor tavaly tavasszal az amerikai Teradyne több mint 285 millió dollárt fizetett az Universal Robots részvényeiért. Az Odensében 150 főt foglalkoztató dán vállalat ára a robotiparban előre jelzett jelentős növekedést tükrözte, különös tekintettel az innovatív, ún. együttműködő robotok vagy ko-botok új piacára. Alacsony költségüknek, könnyű telepíthetőségüknek és egyszerű programozhatóságuknak köszönhetően ezek a robotok közvetlenül az emberek mellett képesek dolgozni, így javul a minőség és a gyártási hatékonyság. A világ első ko-botjai mögött az Universal Robots alapítói álltak.

Az Universal Robots első ko-botjait 2008-ban adták el, 2015-ben pedig az együttműködő robotok piacának értékét már 100 millió dollárra becsülték. Egyes becslések szerint a ko-bot piac 2020-ra akár a 3 milliárd dollárt is meghaladhatja. A piac dán éllovasai így előkelő pozíciót biztosítottak ebben a gyorsan növekvő szegmensben a tulajdonos, Teradyne számára.

Az Universal Robots 2015-ös, 17,4 milliárd forintos (418 millió koronás) bevétele 91 százalékos növekedést jelent a 2014-es adatokhoz képest, és 223 százalékos emelkedést 2013-hoz képest. Az adózás előtti profit 2,7 milliárd forintra (65,4 millió koronára) rúg, ez 122 százalékkal haladja meg a 2014-es adatot. A robotgyártó számára ezt az jelenti, hogy az egy robotra jutó bevételt növelte, míg a költséget csökkentette, amivel 2015-ben a korábbiaknál is hatékonyabb működést ért el, melynek során a profit növekedése megelőzte a bevételét.

2012 óta az Universal Robots éves eladásai átlagosan 75 százalékkal emelkedtek. A robotkarok gyártása teljes körűen Odensében történik, majd a robotokat 200 viszonteladón keresztül értékesíti a cég. 2015-ben az értékesítések 45 százaléka Európában, 30 százaléka Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, míg 25 százaléka Ázsiában történt.

A dán vállalat pénzügyileg erőteljes tulajdonosa, a Teradyne további ambiciózus beruházásokra is készül, hogy fenntartsa az Universal Robots kollaboratív robotok piacán szerzett előnyét. Ezzel összhangban 2015-ben megnövelték a robotfejlesztőik számát, így Odensében, az Universal Robots fejlesztési részlegén alkalmazott szakemberek száma csaknem a kétszeresére nőtt.

”Arra számítunk, hogy az elkövetkező években az együttműködő robotok piaca évente legalább 50%-al fog nőni, köszönhetően a rövid megtérülési időszaknak, amely gyakran kevesebb, mint 12 hónap” – mondta Enrico Krog Iversen, az Universal Robots vezérigazgatója. ”Egyértelmű piacvezetők vagyunk, és jelentősen növeltük a tervezésre, eladásokra és ügyféltámogatásra szánt befektetéseinket annak érdekében, hogy előnyünket növeljük. Noha én az év során a vezérigazgatói pozíciómból egy tanácsadóiba lépek át, biztos vagyok benne, hogy az Universal Robots továbbra is gyarapodni fog, követve egyértelmű stratégiánkat, mely három kulcskifejezésen alapul: fókusz, egyszerűség és soha meg nem alkuvó kivitelezés.”

www.universal-robots.com


Az Universal Robots-ról

Az Universal Robots a robotikai területen végzett sokéves kutatás eredménye. A vállalatot 2005-ben három kutató, Esben Østergaard, Kasper Støy és Kristian Kassow alapította. A céljuk az volt, hogy a robottechnológia egy kicsi, felhasználóbarát, elfogadható árú, rugalmas ipari robot által mindenki számára elérhetővé váljon, amelyekkel biztonságos együtt dolgozni, és amelyek automatizálni és korszerűsíteni tudják az ipari folyamatokat. A termékportfólió az UR3, UR5 és UR10 robotokat foglalja magába, melyek teherbírásuk után kapták a nevüket. Mióta az első UR-robot 2008 decemberében megjelent a piacon, a vállalat jelentős növekedést mutatott a felhasználóbarát robotok területén, és immár világszerte több mint 50 országban értékesít. Az UR-robotok átlagos megtérülési ideje – csupán 195 nappal – a legrövidebb az iparágban. A bostoni Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatokkal és regionális irodákkal rendelkezik az USA-ban, Spanyolországban, Németországban, Szingapúrban, Csehországban, Indiában és Kínában. Az Universal Robots világszerte több mint 2000 embert alkalmaz.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek