Robbant az együttműködő robotok piaca

Magyarországon is bemutatkozott az OnRobot egyrendszeres megoldása

2019. november 29., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás fejlesztési központ ipari robot kollaboratív robot kutatás-fejlesztés megfogó Onrobot robot robotika

Az automatizálás térhódításában kulcsszerepet játszik a rendszerek rugalmasságának növelése, amivel azok több alkalmazás ellátására válnak képessé. Legalább ilyen fontos az üzembe helyezés és a működtetés leegyszerűsítése, ami szoros összefüggésben van a képzett munkaerő terén tapasztalható hiánnyal. A kollaboratív karvégi szerszámok piacán éllovas szerepre törő dán Onrobot budapesti sajtótájékoztatóján bepillantást nyerhettünk abba, hogy milyen innovációk határozzák majd meg a közeljövő gyártástechnológiáját.

Az Onrobot fejlesztési erőfeszítéseit a robotikai piacon tapasztalható robbanás teszi érthetővé. Az IFR előrejelzése szerint az elkövetkező 5 évben 15 százalékos CAGR (átlagos éves növekedési ütem) várható a globális robotpiacon. A kollaboratív robotok piacon még ennél is nagyobb növekedés várható: a tavalyi 21 ezer darabos újrobot értékesítés a várakozások szerint 2025-re 468 ezer darabra emelkedik, ami 56 százalékos CAGR ütemet feltételez. Ha bekövetkezik a szakértők által várt robotforradalom, a jelenleg folyó K+F ráfordítások a gyártó cégek versenyképességének fenntartásában, sőt emelkedésében gyümölcsöznek majd.

Forrás: Onrobot sajtótájékoztató, Budapest, 2019. november 27.

A kelet-európai régió nemhogy kimaradni készül az automatizálás aranykorából, hanem a könnyű (20 kg alatti teherbírású) ipari robotok területén a +22 százalékos várható CAGR érték messze a prognosztizált világátlag (+14 százalék CAGR) felett lesz. A régióban 2018-ban értékesített mintegy 80 ezer könnyű ipari robot így 2023-ra 147 ezer darabos robotpiacra bővül. A növekedés egyik oszlopa az egyre több alkalmazásban használható új megfogó rendszerek piaci bevezetése lesz.

„Az Onrobot stratégiai célja értelmében 2020 végéig létre kell hozni a vállalat teljes termékportfólióját, ami nem kevesebb, mint 50 terméket tartalmaz majd” – jelentette ki Aleksander Marinković, az OnRobot közép- és kelet-európai general managere a cég 2019. november 27.-én Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A termékválaszték jelenleg 10 terméket tartalmaz, a fejlesztő irodák rohamtempóban dolgoznak tehát az ambiciózus cél eléréséhez. A világszerte foglalkoztatott mintegy 180 alkalmazottból 60 dolgozik a K+F területen. A budapesti fejlesztőközpont fontosságát mutatja, hogy a vállalat három fejlesztőközpontot működtet globálisan, Budapest mellett az odensei cégközpontban, valamint Los Angelesben. Illusztris társaságba került tehát az Aradi utcai iroda, ahol az OnRobot innovációinak meghatározó része, köztük az egyrendszeres megoldás fejlesztése történik. A magyar a prototípus tervezésétől egészen a késztermék kivitelezéséig részt vesz a munkában, valamint hardver és szoftverfejlesztéseken is dolgozik.

Egy rendszer, zéró komplexitás

A megfogók alapvetően determinálják, hogy a legjobban megkonstruált robotok is milyen feladatokat tudnak valójában ellátni. Az OnRobot által 2019-ban kifejlesztett egyrendszeres megoldás egységesített mechanikai és elektromos interfészt teremt minden karvégi szerszám (End-of-Arm Tooling – EOAT) számára, ami drámai módon leegyszerűsíti az automatizációt. A robotalkalmazások telepítése így jóval gyorsabbá és egyszerűbbé válik. A gyártók így egyetlen robotikai rendszeren keresztül férnek hozzá az eszközök teljes felhozatalához, a robotokkal való maradéktalan kompatibilitáshoz, és az együttműködő alkalmazások szinte korlátlan lehetőségeihez. Az új egyrendszeres megoldás felgyorsítja az üzembe helyezést, így a gyártók időt és pénzt spórolnak, valamint gyorsan kamatoztatni is tudják az automatizációban rejlő előnyöket.

EOAT tapasztalat első kézből

A budapesti rendezvényen a résztvevők ki is próbálhatták a vállalat innovatív termékeit, testközelből ismerhették meg az RG2-FT grippert, az duális kialakítású RG2 grippert, és a VG10 vákuumos grippert, amely a vállalat szerint az egyik legnépszerűbb termékük Magyarországon. Ezeket az eszközöket többnyire együttműködő alkalmazásokhoz, valamint pick&place műveletekhez használják.

Növekvő forgalmazói hálózat Kelet-Európában

Az OnRobot a közép-kelet-európai piacon partnerhálózatán keresztül van jelen. A vállalat 56 forgalmazóval és integrátorral rendelkezik a régióban, többek közt Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban és Szlovéniában. Magyarországon az OnRobot robot-kiegészítőket a B&O Engineering, a Vesz-Mont 2000 Kft., a Kovacs Trade Company, a Vajda Művek Kft., a Hepenix Műszaki Szolgáltató Kft., az F and Di Kft., az XXL Mechanika Mérnöki Iroda Kft., a KLS-2000 Kft., a Robot-X Hungary Kft., és a Robo-Tech Szerviz Kft. forgalmazza.

Molnár László

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek