Sikeres premierek

Human Support Robot (HSR) sorozat, kollaboratív COBOTTA robotkar és ipar 4.0/IoT alkalmazások a DENSO Robotics kínálatában

2016. augusztus 25., csütörtök, 06:00

Címkék: AUTOMATICA 2016 COBOTTA DENSO Robotics ipar 4.0 ipari robot kollaboratív robot robot robotika SCARA manipulátor

Nagy sikert arattak a DENSO Robotics újdonságai az idei AUTOMATICA kiállításon. A cég által kifejlesztett új megoldások egyaránt felkeltették a látogatók, az ügyfelek és a szakértők figyelmét. Az innovatív új termékek közé tartozott az új HSR sorozat, az ember-robot együttműködést szolgáló COBOTTA, valamint az ipar 4.0/IoT alkalmazások terén bemutatott megannyi újdonság.

A fentieken kívül bemutatásra került két optimalizált és gyors 3D Bin Picking rendszer, melyek 1,6-2 másodperces ciklusideje az AUTOMATICA történetének valaha bemutatott leggyorsabb hasonló rendszerének bizonyult! A standon megtekinthető volt még a rendkívül rugalmas EYEFEEDER® rakodórendszer és a hidrogén-peroxid- és UV-álló, gyógyszeripari és gyógyászati alkalmazásokban használt VS-S2 robot. Végül, de nem utolsósorban, a DENSO Robotics a „Safety Motion” demonstráció során azt is bemutatta, hogy válhat még biztonságosabbá az emberi személyzet számára a robotokkal szoros közelségben végzett munka: ha munkavállaló közeledik, az előre meghatározott, virtuális biztonsági zónáknak köszönhetően a robot automatikusan csökkenti a sebességét. Amennyiben pedig a munkavállaló túl közel helyezkedik el a robothoz, a gép megáll, és csak akkor folytatja a beprogramozott feladatot, ha az emberi személyzet már elhagyta a zónát. Az AUMOTATICA során a DENSO Robotics a rendszert a biztonsági zónákat felügyelő szkennerekkel együtt mutatta be. Az új „Safety Motion” funkció már az RC8A Controller továbbfejlesztett verziójába integrálódott.

A VS-S2 modell elsősorban gyógyszeripari és gyógyászati alkalmazásokban használatos

Új SCARA sorozat optimalizált teljesítménnyel

A stand egyik fénypontjának az új Human Support Robot (HSR) sorozat számított. A sorozat három modellből áll, különböző (480, 550 és 650 mm) karkinyúlásokkal és akár 8 kg teherbírással. A négytengelyes SCARA robotok az automatizált, például a pick-and-place alkalmazások optimalizálására szolgálnak. A korábbi HR sorozat továbbfejlesztéseként az új széria percenként több ciklust képes elvégezni – folyamatosan, könnyen és megbízhatóan. Az ipari alkalmazásokban a robotok alkalmazásának végső célja mindig a gyors reakcióidő, a folyamatos munka, az optimális sebesség és a teljes munkafolyamat pontos elvégzésének igénye. A robotok ezen általános célú alkalmazásaiban az új HSR sorozat minden bizonnyal mércét fog felállítani.

Bemutatkozott az új HSR sorozat

Az új COBOTTA az ember-robot együttműködést segíti elő

Számos érdeklődőt vonzott az ember-robot együttműködésre kifejlesztett könnyűszerkezetes csuklós robotkar európai premierje. A COBOTTA egy kombinált felismerő/rajzoló alkalmazással lepte meg a stand látogatóit. Az AUTOMATICA kiállításon bemutatott robot egy prototípus volt, a piaci értékesítésre szánt darabok várhatóan 2017 első negyedévében jelennek majd meg. A robot műszaki adatai rendkívül figyelemreméltók: a mindössze 3,8 kg összsúly feltűnően könnyű kialakítást sejtet, a maximális terhelhetőség mégis 500 gramm. A nyitott platformnak tervezett vezérlőegység a robotkarba integrálódott, és könnyen illeszthető a már meglévő rendszerekhez. Ezen túlmenően a robot számos nyelven, többek között C#, C++ és VB programnyelveken programozható. A kompakt méretű (a karkinyúlás mindössze 31 cm) új modell kiválóan alkalmas korlátozott terekben történő felhasználásra, valamint kis alkatrészek handlingfeladataira, ideális választás például laboratóriumokban, asztalra szerelt alkalmazásokban. Biztonsági okokból – ami szintén kiemelt szempontnak számított – a robot kialakítása minden éltől és éles szögtől mentes, és a sebessége (250–1 000 mm/mp) úgy lett beállítva, hogy az lehetővé tegye az emberekkel történő szoros interakciót.

Partner az ipar 4.0/IoT alkalmazások terén

A DENSO Robotics idén az ipar 4.0/IoT alkalmazások terén is számos fejlesztést hajtott végre, melyekben kulcsszerepet játszott az ORiN (Open Resource interface for the Network) interfész. Az AUTOMATICA ideje alatt a cég több ilyen alkalmazást is bemutatott az ORiN és a DENSO saját, előre telepített ORiN-nal futó RC8 vezérlésének segítségével. Az ORiN-t eredetileg a robottal támogatott alkalmazások egy standard platformjának fejlesztették ki, de napjainkban már számos ipari gyártói alkalmazás fejlesztőszoftvereként szolgál, vagyis kapcsolatként bármely DENSO szoftverhez, hardverhez, ipari interfészhez (például PROFINET, Profibus stb.) és PLC-hez, de felügyeleti és monitoring szoftverekhez (Oracle, SAP, SIEMENS stb.) is, valamint más fejlesztői programokhoz és felhő platform szolgáltatásokhoz.

Az RC8 vezérlés használatával tehát az ORiN megkönnyíti a külső eszközökkel, például megfogókkal vagy kamerákkal történő együttműködést. Az ORiN alkalmazható adatok összegyűjtésére és elemzésére (például a Microsoft Azure-ral), majd interfészként használható OPC UA is. Japánban az ORiN-t sok gyáregységben a termelés felügyeletére és – az RC8 vezérléssel együtt – a már meglévő technológiák közös interfészeként alkalmazzák. A platform könnyen integrálható a korábbi technológiákkal, ezáltal támogatja az okosgyárak felépítéséhez szükséges eszközök integrációját is.

www.delta-tools.hu/denso.php

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek