Tenyérnyi robotika

Az ultrakompakt kialakításnak köszönhetően új koncepciók és nagymértékben integrált megoldások hozhatók létre

2018. augusztus 15., szerda, 06:00

Címkék: AUTOMATICA 2018 automatizálás ipari robot Messe München München robot robotika SCARA manipulátor

A hatalmas távolságok és a kimeríthetetlen energiaforrások országát, Kanadát nem kapcsolnánk össze automatikusan a kompakt méretek témakörével. Bár teljesen más okok miatt, de Kanada építette a világ legnagyobb, az űriparban használt robotkarját, a Canadarmot. Az elmúlt három évben mégis a montreali székhelyű Mecademic fejlesztette ki a világ legkisebb és legkompaktabb hattengelyes ipari robotját, a Meca500-at.

A Meca500 egyike azon kevés ipari robotnak, amelynek vezérlőjét az alapba integrálták. A modell jelenleg az egyetlen robotkar, amely elfér egy emberi kézben is. A miniatűr ipari robot akár 500 g tömegű munkadarabokat is képes nagy sebességgel és páratlan, 0,005 mm-es ismétlési pontossággal mozgatni.

Más ipari robotokkal ellentétben a Meca500 modellt eleve egy automatizálási rendszer részének, nem pedig önálló gépnek tervezték. Működtetéséhez nincs szükség saját programozási nyelvre, csak egy egyszerű utasításkészlet elsajátítására. A robot könnyen összekapcsolható egy PLC-vel vagy egy ipari PC-vel mind Ethernet TCP/IP, mind EtherCAT által.

A Meca500 jellemző alkalmazási területei a kis, zárt terekben végzett tesztelés, az ellenőrzés, az adagolás és az anyagmozgatás. A modellt már több mint húsz országban használják általában az elektronikai és orvostechnikai iparágakban.

Az Mecademic az idei automatica kiállításon mutatta be a Meca500 abszolút jeladókkal felszerelt legújabb generációját, amelyben nincsenek mechanikai határok a hatodik tengely mozgásában, gyorsabb csuklómozgásokra képes, és integrált tápegységet tartalmazó biztonsági modult tartalmaz. A kompakt ipari robotika határainak feszegetéseként a Mecademic egy rendkívül kis SCARA robotot is bemutatott. Az ultrakompakt kialakításnak és az integrált vezérlésnek köszönhetően a Mecademic robotjai a legszűkebb helyeken is pontos manipulációt tesznek lehetővé, így új koncepciók és nagymértékben integrált megoldások hozhatók létre.

 

Ilian Bonev, a Mecademic társalapítója

www.mecademic.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Austria transfers

Média Partnerek