Tunyacsáp gyári munkát vállalt a GIA Formnál

A robotika élvonalában Magyarországon

2019. május 27., hétfő, 10:34

Címkék: automatizálás fröccsöntés GIA Form Kft. Internet of Things ipari robot robot robotika szerszámgyártás

Most kivételesen nem SpongyaBob legjobb barátjáról van szó, hanem a róla elnevezett ipari robotról, aki nemrég kezdte a munkát a GIA Form Kft. üzemében. Ő már a 13. robot kolléga és lelkesen, elhivatottan dolgozik munkába állása óta.

A cégvezető, Gaszt Attila elmondása szerint rendkívül “jól kijön” a többi, nem robot munkatárssal is.  Tunyacsáp a fröccsöntő részlegen lett gyári munkás, és az elkészült alkatrészeket helyezi a mellette felállított futószalagra. Leginkább az kiemelendő a munkájában, hogy karcolás és sérülésmentesen tudja a kész alkatrészeket kivenni a fröccsöntő gépből és rátenni a futószalagra. Működése rendkívül gazdaságos és nagyban növeli a termelékenységet. A 2017-es év gyáraként is ismert GIA Form 13. robot kollégája teljes értékű dolgozó tehát a cégnél.

Bár az ebédszünetben nem tud sajnos a kollégákkal tartani a kantinba, de ezt nem róják fel neki, hiszen helyhez kötöttsége sajnos ilyen téren korlátozza. Ennek ellenére többi robot társával egyetemben abszolút sikeres munkaerőnek bizonyult. Vele immár 85%-os a robottechnológia a GIA Formnál, ami a céget a modern technológia élvonalába emelte, és amelyre méltán lehet büszke a cégvezetőség. Fontos, hogy a robotica nem a humán munkaerőt szorítja háttérbe a cégnél, hanem a Tunyacsáphoz hasonló robot kollégák csak segítik és támogatják a munkatársak munkáját

A híres rajzfilmfiguráról elnevezett 13. robot egy ún. e-pic robot. Ez a kifejezés a “pick”, mint csípés, “e”, mint elektromos és “i”, mint intelligens szavak rövidítéséből állt össze, és a “pick and place” kifejezést foglalja magában. Vagyis ezek a robotok egy adott termék kiszedését és lerakását, intelligens vezérlés segítségével tökéletesen tudják végrehajtani. Többek között Tunyacsáp is.

Honnan jött a név?

“Nem szerettük volna elkapkodni a névadást, és olyan nevet sem akartunk adni a 13. robot munkatársnak, ami ne jellemezné őt úgy igazán.”- mondta a cégvezető.  Ezért támadt az az ötletük, hogy a facebookon meghirdetik a névadó versenyt, ami oly annyira népszerű lett, hogy 100-nál is több szuper kreatív névötlet érkezett.

“Nehéz volt választani a vicces és remek nevek között, de végül egybehangzóan szavazta meg a cég vezetősége a Tunyacsáp nevet.” - nyilatkozta Gaszt Attila. A robotot elnézve nem is lehetett volna találóbb nevet választani.

A büszke névadó, a facebook-os játék nyerteseként fantasztikus Creaform party pack-ot vihetett haza.

Tunyacsáp és az IoT világa

Az IoT (Internet of Things) nehezen megfogható, vagyis nehezen definiálható fogalom, de egészen egyszerűen azt mondhatnánk, hogy azok a modern, technikai, “okos” eszközök mind ide tartoznak, amelyek működésük közben egyéb eszközzel, vagy eszközökkel képesek kétirányú kommunikációt is folytatni.

Az IoT egyre inkább teret hódít magának hazánkban is,  hiszen számos cég foglalkozik ilyen, vagy ehhez a területhez kapcsolódó termékek, technológiák fejlesztésével. Ezek az innovációk sok helyen már a mindennapi munkát segítik, mint például a GIA Form Kft. üzemében is az e-pic robotok.

Tehát IoT eszköz lehet egy sima okos telefon, tablet és természetesen egy robot is, ami tulajdonképpen egyszerre képes gépi eszközként működni és kommunikálni is egy másik szerkezettel, géppel. Éppen úgy, mint mikor két kolléga egyeztet, beszél egymással munka közben.

Tunyacsáp is így kommunikál az őt irányító gépi, intelligens rendszerrel,  és  végzi eredményesen a munkáját minden egyes nap.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek