Újjávarázsolt robotok a termelésben

Új lendületet adhat a kis- és középvállalkozások gyártási folyamatainak robotizálásához a KUKA használtrobot-felújító üzeme

2018. október 09., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás felújítás használt gép ipari robot KUKA Robotics robot robotika

A munkaerőhiány és az abból adódó költségnövekedés a mikro- és kisvállalkozásokat is gyártási tevékenységük automatizálására sarkallja, amiben nagy segítség lehet, hogy a világ egyik legnagyobb robotgyártó cége Magyarországra telepítette használtrobot-felújító gyáregységének egy részét. A felújítás folyamatáról és az újjávarázsolt robotok piacáról Perity Gábor, a KUKA Hungária Kft. értékesítési vezetője beszélt a TechMonitornak.

Mit is takar pontosan a KUKA használtrobot-értékesítési üzletága?

Perity Gábor: A használtrobot-felújítás egy teljesen új üzletágként indult. A koncepció értelmében a régóta használatban lévő robotokat vásároljuk vissza stratégiai partnereinktől, majd teljes körű felújítás után újraértékesítjük azokat a piacon. A KUKA használt ipari robotjai lehetőséget kínálnak a robotalapú automatizálás világába való költséghatékony belépésre.

A használt robotok kínálatában megkülönböztetjük egymástól az ún. certified, a premium és a superior kategóriákat. A certified kategóriában 5 és 12 év körüli robotokat újítunk fel a vezérlőszekrényével együtt, majd 6 hónapos garanciával értékesítjük. A premium kategóriában a használt robotok kevesebb üzemidőt futottak, és átlagosan 5 évesek. Esetükben teljes generált végzünk, és új vezérlőszekrénnyel együtt ajánljuk eladásra. A superior kategória esetében pedig eleve nem gyártásban használt robotokról van szó, hanem kiállításokon vagy belső teszteken szerepelt berendezésekről – ezek tulajdonképpen nem is használt, hanem értékcsökkent gépek 1,5 éves garanciával.

Perity Gábor, a KUKA Hungária Kft. értékesítési vezetője

Mikortól számított jelentős szegmensnek a használt robotok kereskedelme a hazai KUKA-képviseletnek?

Perity Gábor: Németország mellett 2015 elejétől már Magyarországon is foglalkozunk certified használt robotok felújításával a taksonyi telephelyünkön közel 500 négyzetméteren, ahol szakképezett magyar munkatársaink dolgoznak a robotokon. A felújítási üzletág a KUKA egyik sikerterületének számít, így a jövő év első negyedévében további kapacitásbővítő beruházást hozunk tető alá Magyarországon, aminek köszönhetően több használtrobot-kategóriával is foglalkozhatunk. Idehaza más robotgyártó nem végez hasonló tevékenységet, ami versenyelőnyt biztosít számunkra, hiszen az ezen kategória után érdeklődők személyesen is megtekinthetik a robotokat, és saját szemükkel láthatják, milyen változáson mennek át a felújítás során. Sőt, ha úgy van, akár egyből meg is vásárolhatják a kiválasztott robotot.

Növekvőben van a használt robotok kereskedelme Kelet-Európában és a világon?

Perity Gábor: Az elmúlt években a munkaerőhiány miatt a kis- és középvállalkozások is az automatizálás irányába fordultak, és folyamatosan robotizálják egyes munkafolyamataikat. A használtrobot-üzletág segít abban, hogy minden ügyfél számára megtaláljuk az alkalmazáshoz és a költségkerethez ideális robotot. Az eredeti tervek szerint a robotokat Kelet-Európában értékesítettük volna, de azt tapasztaltuk, hogy a világ minden táján van kereslet olcsóbb robotokra. Ezt jól mutatja, hogy Magyarországon felújított használt robotokat értékesítettünk például Kínában, Finnországban, Németországban, Spanyolországban vagy éppen az USA-ban.

Jellemzően milyen típusú használt robotok érkeznek Taksonyba?

Perity Gábor: A hozzánk beérkező robotok típusa nagymértékben függ attól, hogy 10-15 évvel ezelőtt milyen robotokat gyártott az anyacég. A KUKA régebben az autógyártásra fókuszált, így egyelőre az általunk felújított robotok is jellemzően autóipari alkalmazásokból érkeznek.

Mi a felújítás menete?

Perity Gábor: Elsőként állapotfelmérést végezünk, ami robottípustól függően néhány órába telik. Ezt követi a szárazjeges tisztítás, ami minden felújítási munka előtt elengedhetetlen, mert a robotok burkolatára sokszor nehézfémek rakódnak le (például a hegesztőrobotok esetében). Maga a felújítás pedig mintegy 70 óra alatt megvan, mert minden szükséges alkatrész házon belül rendelkezésre áll. Ezután következik a bevonatolás és a tesztelés, amit szintén a saját üzemünkben végezünk el. A tesztelés során megvizsgáljuk a tengelymozgásokat, a sebességet, a pontosságot, a gyorsulást, amiben nagy segítséget jelent, hogy a vezérlőegység minden paramétert monitoroz. Az így készült naplófájlokat elmentjük, és eladáskor a vevő számára átadjuk.

Mikor éri meg a gyártó cégeknek használt robotot vásárolni?

Perity Gábor: Az elmúlt másfél-két évben a kis- és középvállalkozások körében is elterjedt a kisebb robotkarok alkalmazása, és ennek kapcsán egyre többen hívnak fel használtrobot-beszerzés előtt, hogy kikérjék a véleményemet, megbizonyosodjanak arról, hogy van-e a robothoz például alkatrészellátás. Amikor ezekről beszélünk, sokszor eljutunk oda, hogy inkább ellátogatnak hozzánk Taksonyba, és megtekintik a certified robot kínálatunkat. Az ipari berendezések beszerzése elég célirányossá vált, van, aki csak használt robotot hajlandó vásárolni, és van, aki új robotot keres, de megfontolja a superior vagy premium kategóriát is. Természetesen a használt robotok legnagyobb előnye az ára, hiszen ezeket körülbelül 16 000 és 22 000 euró körül meg lehet már vásárolni, így bárki költséghatékonyan léphet be a robotalapú automatizálás világába. A végső árukat azonban itt is sok tényező befolyásolja, ahogy az új robotok eladásánál is. A használt robotok esetében raktárról dolgozunk, ami rövid szállítási időket biztosíthat, és egyszerre több területhez tartozó robot áll rendelkezésünkre – mint például öntödei alkalmazások, palettázás vagy felszerszámozás. Ez azonban egyben a hátrányuk is, hiszen csak a raktárkészleten lévő robotok közül választhatunk.

Jobb egy Taksonyban felújított robot az erre szakosodott használtrobot-kereskedőktől vásárolt berendezéseknél?

Perity Gábor: Bár az elmúlt években valóban megszaporodott a robotfelújítással foglalkozó vállalkozások száma, azonban nem szabad elfelejteni, hogy nálunk csak gyári alkatrészek kerülnek a berendezésekbe, és a robotok bizonyítottan teljesítik azokat a pontossági és terhelési értékeket, amiket a KUKA előír. Ezek az alkatrészek, források nem érhetőek el minden piaci szereplő számára, akik sokszor a tönkrement alkatrészeket eleve használt alkatrészekkel pótolják. A taksonyi egységünket csak olyan hitelesítéssel hagyhatják el a robotok, hogy a világ minden táján képesek legyenek az előírt sebesség, dinamika, pontosság, teherbírás stb. betartására. A magyarországi ügyfeleket többnyire meghívjuk Taksonyba, ahol megnézhetik a felújító üzemegységet, megnézhetik a robotot az újjávarázsolás után. A személyes tapasztalat minden aggodalmat el szokott oszlatni.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek