Szökik a levegő, szivárog az olaj?

Ez törvényszerű vagy inkább gyanús?

2014. december 20., szombat, 11:27

Címkék: Chemplex elektromechanikus munkahenger lineáris mozgatóegység

A pneumatikus és a hidraulikus munkahengerek helyett az ipar egyre gyakrabban használja azok elektromechanikus megfelelőit, melyek ma már egyre több alkalmazás esetében kínálnak vonzó és versenyképes alternatívát a hagyományos egyenes vonalú mozgatási igényekre. Melyiket célszerűbb választani? Mi lehet az elektromechanikus munkahengerek titka, amivel így állják a versenyt?

Miben jobb az egyik, miben a másik?

A pneumatikus hengerek azokban az esetekben jelentenek jó megoldást, amikor a kedvező ár mellett a magas haladási sebesség a fő szempont. A hidraulikus rendszerek gigantikus terheket tudnak emelni, így ott, ahol hatalmas tömegeket kell lineárisan mozgatni, a hidraulika egy bevett megoldást biztosít. Van azonban olyan eszköz, mely ezt a két igényt egyszerre képes kiszolgálni, és ebben rejlik az elektromechanikus munkahengerek nagy előnye.

Elektromos munkahengerekkel (más néven lineáris aktuátor, vagy tolómotor) az egyenes vonalú mozgást igénylő feladatok – az egyszerűektől egészen a komplex rendszerekig – könnyen megvalósíthatóak. A tolómotorok képesek alacsony, vagy magas haladási sebességre, kicsi, vagy nagy tömegek mozgatására, alacsony vagy magas ciklusidőkre és precíz pozicionálásra. Az elektromechanikus munkahenger számára nem kihívás a teher pozicionálása és precíz pozícióban tartása sem, míg a pneumatikus- és/vagy hidraulikus rendszerek esetében a levegő összenyomhatósága és a gyakori szivárgások miatt a teher pozícióban tartása főleg az idő előrehaladtával sokszor okoz üzemeltetési problémákat.

Hibaforrások, a rendszerek elemei

Az elektromechanikus munkahengerek szinte minden tekintetben túlszárnyalják a korábbi megoldásokat. Ugyanazokkal a technikai paraméterekkel is csak minimális vezérlést és elektromos betáplálást igényelnek, míg a pneumatikus és hidraulikus megoldások működési feltétele egy-egy komplett rendszer (a hidraulika esetében: tápegység, csővezetékek, szelepek, szabályzók stb. – a pneumatikánál pedig: kompresszor, levegő előkészítő rendszer, szabályzók, szelepek stb.) Ezek minden eleme önmagában is hibaforrás lehet, a beszerzési költségekről nem is beszélve.

Jellemzően fontos szempont a munkakörnyezet tisztasága is. A hidraulikus rendszereknél előbb-utóbb biztosan számolni kell az olajveszteséggel, olajfolyással, ami jellemzően a rendszer teljes leállításával, a meghibásodott alkatrészek cseréjével orvosolható. Az elektromechanikus hengereknél a környezet ilyen jellegű szennyezése nem fordulhat elő. A tolómotorok esetében a munkakörnyezet tiszta, a karbantartási folyamatok jól tervezhetőek, az esetleges meghibásodások ritkák és jól tervezhetőek, a termelés leállásából adódó veszteségek alacsonyak.

Honnan és hogyan válasszon?

Magyarországon a Chemplex Kft. nyújt magas színvonalú kiszolgálást a lineáris mozgatás területén. Képzett és nagy tapasztalattal rendelkező szakembereik és megújult weboldaluk (www.chemplex.hu) minden kedves érdeklődőnek segít, hogy megtalálja a megfelelő megoldást, ha elektromechanikus munkahengert vagy egyéb lineáris mozgató egységet keres.

A Chemplex – Magyarországon egyedülálló – hajtómű-kínálatából a legkisebb, néhányszáz N terhelhetőségű aktuátoroktól, DC motorral hajtott egységek és a jellemzően AC 3 fázisú motorral, vagy szervo-hajtással felszerelt, 80kN teherbírású nagyobbak is beszerezhetők. A lineáris haladási sebesség a néhány mm/s - 500 mm/s között van, de egyes speciális golyósorsós aktuátorokkal az 1000 mm/s is elérhető! Az elektromos munkahengerek használatához nincs szükség további csövezésre, segédberendezésekre (pl. a pneumatikus és hidraulikus rendszerek esetében szükséges csövek, szelepek, nyomásmérő stb). Nincs bosszantó olajfolyás, levegőszivárgás, kompresszor meghibásodás sem.

Tájékozódjon a Chemplex honlapján! Ha elektromechanikus munkahengert keres, a www.chemplex.hu oldalon minden segítséget megtalál! (x)

Amennyiben december 31-ig ellátogat a www.chemplex.hu oldalra és a hajtástechnika webshopban vásárol, úgy 10% kedvezményben részesül. Ehhez használja a TM2014 kuponkódot a megrendelés megfelelő rubrikájában!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek