Így látták a kiállítók az InnoElectro 2022 szakkiállítást

2022. április 07., csütörtök, 12:00

Címkék: elektronika elektronikai ipar Endrich Bauelemente InnoElectro 2022 innováció Internet of Things kiállítás

Gazdag szakmai konferencia és program várja az InnoElectro látogatóit 2022. március 29-31. között. A szakmai kérdések mellett az iparágat érintő kihívások és lehetőségek – a chipgyártás és -ellátás nehézségei, valamint a jövő innovációs ökoszisztémája – is terítékre kerültek.

A Magyarországi Elektronikai Társaság (MELT) rendezvénye széles szakmai összefogással valósult meg, ennek megfelelően több mint 50 kiállító vett részt a rendezvényen és három nap alatt 50 előadás hangzott el. Az első személyes jelenléttel megrendezett InnoElectro Kiállítás és Konferencia 1 580 szakmai látogatót vonzott.

Az előadók nem csupán a tervezés és a gyártástechnológia legújabb, innovatív megoldásait mutatták be, de az IoT, a repülés, az űripar, valamint a nagyteljesítményű számítógépek és a kvantuminformatikai is kiemelt helyet foglaltak el a konferenciaprogramban.

Kiállítói vélemények

Kiss Zoltán, export menedzser, Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH

Még nem hagytuk teljesen a magunk mögött a világjárványt, ezért a várakozásaink is visszafogottak voltak, de ezekhez képest kellemesen csalódtunk az Innoelectro vonzerejében és látogatottságában. Új megoldásokkal jelentünk meg, ezért még bizonytalan, hogy ezek mennyire találták meg a célközönségüket ezen a szakvásáron. Az mindenképpen biztató, hogy olyan cégekkel is kapcsolatba kerültünk, akiket puszta alkatrész-kereskedelemmel nem tudtunk volna elérni, de a megoldás-szállítás kérdésköre iránt már nyitottabbak voltak. Egy kiállítás számunkra nem sokat ér konferencia nélkül, mi ugyanis nem reprezentálni akarunk, hanem tudást is át szeretnénk adni. Az Innoelectro ebből a szempontból is jól teljesített.

A koncepciónkból is adódóan nem termékeket, hanem megoldásokat mutattunk be, amikből minden területen vannak újak, hiszen a fejlesztés is folyamatos, amire csak ráerősít a budapesti fejlesztő központ hivatalos megalapítása. A standunkon bemutatott, UV-fénnyel működő légtisztító például új telemetrikai egységet kapott, amit még sehol sem láthatott a nagyközönség. A látogatóinkat elsősorban az saját fejlesztésű E-IoT-ökoszisztéma vonzotta, amelynek egyik célja a késztermékek és hagyományos termékek okosítása. Kiemelt témává vált az energiahatékonyság kérdésköre is, amihez egy olyan megoldást fejlesztünk, amely automatikusan térképezi fel a gyártó cégeknél jelentkező fogyasztási csúcsokat és segít menedzselni is azokat. A szállítási nehézségek minket is sújtanak, ennek ellenére az Endrich történelmi rekordokat döntött tavaly, mert az általunk forgalmazott alkatrészek semmivel sem rosszabb teljesítményűek, mint a klasszikusan használt slágertermékek, amik jelenleg irreálisan hosszú szállítási határidővel érhetők csak el. Ezekhez képest felértékelődött az általunk képviselt termékvonal.

Hámornik István, ügyvezető igazgató, ELAS Kft.

Rendszeresen részt veszünk a szakmai kiállításokon. Az elmúlt két évben erre nemigen volt lehetőségünk, ezért megragadtuk a lehetőséget és a rendezvény legnagyobb standján jelentünk meg. Új termékvonalat, mesterséges intelligenciát és kollaboratív beültető-, adagoló- és forrasztórobotot egyaránt bemutattunk. Úgy látom, volt is értelme az előkészületeknek, mert sok érdeklődő kereste fel a standunkat. Kissé el is szoktunk az efféle kiállítási hangulattól.

Sok érdeklődőt vonzott a Denso robotra szerelt KITOV végtermék minőség-ellenőrző szkennerünk, aminek a lelkét a mesterséges intelligencia adja: a végtermék szerelési hibáit fürkészi öntanuló képességekkel, vagyis minél több tényleges hibát validálunk rajta, annál jobban fejleszti saját magát a program. Négy kontinensen vannak üzleti partnereink, ezért a szállítmányozási költségek növekedése komolyan érintett minket. A légi szállítmányozás költségeit egyes gépek árrése már nem bírja el, ezért a tengeri utat választjuk, ami viszont jelentősen hosszabb szállítási időket eredményez. Bár ez mindenki sújt, de ezzel együtt is komoly fejfájást okoz a Távol-Keletről származó berendezések logisztikája. Valami mindig úton van, így elfogadható határidőket nyújtunk. Amit nulláról kell megrendelnünk, ott a türelem rózsát terem.

Molnár Ferenc, ügyvezető igazgató, Hoeller Electronic Kft.

1991-ben alakultunk, alapvetően német és japán elektromechanikai alkatrészek forgalmazására. Szinte minden hazai ágazat számára szállítunk alkatrészeket. Az indulás évtizedében mindig részt vettünk a szakmai kiállításokon, de ezek később megszűntek, illetve a nagyobb vásárokba integrálódtak.  A nagy vásárok viszont túl sok laikus érdeklődőt vonzottak, az igazán potenciális érdeklődőket ellenben nem.

Az elmúlt két évben az ismert okok miatt nagyon kevés személyes találkozásra volt lehetőségünk, pedig  a személyes szakmai tanácsadás és bizalom  jelenti az egyik erősségünket  már több mint 30 éve. Az Innoelectro kiállításon sokan keresték fel a standunkat és potenciális új ügyfelekkel is találkoztunk.

Fazekas Sándor, ügyvezető igazgató, Hunify Laboratories Kft.

Beckhoff rendszerintegrátorként vettünk részt a kiállításon, vagyis alkalmazás-  és berendezés fejlesztéssel foglalkozunk. Úgy fogalmaznék, hogy amit a Beckhoff tud szállítani, azt mi tudjuk integrálni. Jómagam a Beckhoff 2012-es hazai indulása óta foglalkozok Beckhoff megoldásokkal, a saját cégünket pedig 2015-ben alapítottuk. Vegyesek a tapasztalataink az Innoelectro kiállításról, ugyanis egy kicsivel több érdeklődőre számítottunk. A harmadik napra kiderült, hogy számunkra inkább a többi kiállító lehet üzleti partner. Ezzel együtt hasznos volt a jelenlét, mert megértettük, hogy az elektronikai és elektrotechnikai iparban is képesek lehetünk megvetni a lábunkat. Az ellátási láncok lassulása már most érződik, az ügyfelek részéről ugyanis egyfajta kivárást látok.

Kasnya László, ügyvezető igazgató, Kvint-R Kft.

Cégünk 3D nyomtatással és additív gyártással foglalkozik, ezért látszólag kakukktojásnak számítottunk egy elektrotechnikai szakkiállításon. De abból indultunk ki, hogy az elektronikai termékek fejlesztése során a leendő prototípus termékek burkolatának elkészítésére a 3D nyomtatás rövid határidővel kiváló lehetőséget kínál.  A különféle 3D nyomtatási technológiák jól illeszthetők az elvárt igényekhez. Az ESD alapanyagok használatával elektrosztatikus töltődés kiküszöbölhető, míg a DLP technológia segítségével a fejlesztői igényekhez igazítva a legapróbb részletek is tökéletesen kivitelezhetők. A HP Jet Fusion technológia beépíthető, robosztus alkatrészeket biztosít. Az elgondolásunk helyességét vissza is igazolták a kiállítók és a látogatók, mivel sok érdeklődés érkezett a 3D nyomtatási megoldásainkban rejlő lehetőségek iránt. Az Innoelectro kiállításon szerzett pozitív tapasztalatunk alapján a jövőben is részt kívánunk venni a kisebb tematikus szakvásárokon.

A szabadalmak lejárta az elmúlt évtizedben hatalmas robbanást okozott a 3D nyomtatók fejlesztésében, vagyis a gépekben és az eljárásokban rejlő potenciál már óriási, de az oktatás és az ipari rutinok még nem tartanak ott, hogy ezt maximálisan ki is aknázzák. A fém- és műanyagipar régi technológiáit természetesen nem dobhatjuk ki, de teret kell biztosítani az additív eljárásoknak is és azok az innovatív cégek, akik időben felismerik a technológiai mixben rejlő lehetőségeket, a versenytársakhoz képest előnyt fognak élvezni.

TechMonitor-összeállítás

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek