Automatizálási trendek az USA-ban 5. rész

Helyszíni beszámoló a philadelphiai Automation Fair kiállításról

2018. december 28., péntek, 06:00

Címkék: Automation Fair folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés Internet of Things ipar 4.0 kiállítás Rockwell Automation

Négy szakértő adott átfogó képet a folyamatautomatizálás legújabb fejlesztéseiről a Rockwell Automation által novemberben Philadelphiában tartott Automation Fair ideje alatt. A rendezvényen bemutatásra került a vállalat modern analitikai és folyamatirányítási megoldásának számító PlantPAx vezérlőrendszer új verziója is.

Átfogó folyamatirányítási megoldás

„A biztonsági kérdések sokáig kicsit utólagosnak számítottak, de napjainkban már a kezdeti rendszertervek részét képezik - mondta Steven Del Rio, a Rockwell folyamat- és gépbiztonságért felelős globális üzleti menedzsere. – Mivel előtérbe került a biztonságosan műszerezett rendszerek (SIS) által hajtott üzleti előny, a felhasználók már nem kizárólagosan a biztonsági szempontok miatt választják ezeket a rendszereket. Azt is elvárják, hogy a SIS segítsen nekik jobb döntéseket hozni annak ellenére, hogy egyes biztonságosan műszerezett rendszerek és a folyamatirányítási szoftverek között problémák merülhetnek fel, például a kiberbiztonságot illetően.” A Rockwell ennek megfelelően biztonsági kockázatokkal kapcsolatos felméréseket végzett a rosszindulatú programok behatolásának megakadályozása és az EC 61511 biztonsági szabvány folyamatos betartása érdekében.

A Rockwell Automation biztonsági rendszerének legújabb fejlesztései:

 • Az 1750 I/O modullal felszerelt ControlLogix SIL 2 Control Flash képességgel és HART-kompatibilis analóg I/O-val bővült;
 • A kétszer-háromszor gyorsabb alkalmazásfuttatást lehetővé tevő TMR vezérlőrendszer zord ipari környezetben használható burkolatot kapott;
 • Az AADvance biztonsági rendszer státuszkijelző képességgel, AADvance to Trusted peer-to-peer funkcióval és Workbench 1.40 és 2.1 szoftverekkel gazdagodott;
 • Bemutatkozott az előre megtervezett, skálázható és rugalmas OptiSIS SIS-rendszer 50-től 100 I/O pontig.

Új PlantPAx verzió

A továbbiakban Dave Rapini, a PlantPlex üzletvezetője mutatta be a vezérlőrendszer augusztusban elkészült 4.5-ös verzióját. „A PlantPAx az osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszerekre (DCS) vonatkozó modernfilozófiát testesíti meg a hagyományos DCS-ekhez képest – jelentette ki Dave Rapini. – A rendszer bevezetése óta több olyan piaci lépést láttunk, ami a mi megközelítésünket igyekszik átvenni, ami biztos jele annak, hogy a PlantPAx egy valódi jövőbemutató megoldás.”

A PlantPAx az osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszerekre (DCS) vonatkozó modernfilozófiát testesíti meg a hagyományos DCS-ekhez képest

A különböző folyamatrendszerek általában különféle vezérlővel rendelkeznek, amelyek nehezen integrálhatók egy általános DCS-be. Ezzel szemben a PlantPAx moduláris vezérlése, eszközei és környezete jelentősen megkönnyítik a DCS-be történő integrációt, a karbantartást, valamint a képzést. „Számos hagyományos vezérlőrendszer már 20 éve működik frissítés, vagy akár érintés nélkül, így az azóta létrehozott technikai fejlesztések már nem is működnének bennük – tette hozzá Dave Rapini. – Ha végül mégis esély nyílik a frissítésre, az már inkább a teljes rendszer frissítésében, nem ritkán lecserélésében nyilvánul meg. Egy modern DCS azonban szabványos interfészekkel ellátott általános szolgáltatásokkal elszigetelheti egyes részeit, lehetővé téve a szoftverek és a hardverelemek egyenként történő frissítését, így a legújabb fejlesztések is megjelenhetnek a folyamatirányításban.” A PlantPAx 4.5 verziója számos olyan újítást és beállítást tartalmaz, amelyeket az ügyfelek javasoltak. A fejlesztés három fő területe:

 • Intelligencia. A felhasználók közös I/O panelt is rendelhetnek 50-100 ponttal és annak elkészültét világszerte több rendszerintegrátorral és más felhasználókkal együtt koordinálhatják. Továbbfejlesztett előzmény kezeléssel rendelkezik, automatikusan létrehozott és hozzárendelt címkékkel.
 • Hatékonyság. Az ISA 101 stílusú kijelző és navigáció segít a kezelői és karbantartó csapatoknak a problémák megtalálásában és kijavításában.
 • Biztonság. Az Allen-Bradley Stratix ipari kapcsolók és a Cisco háttér zóna alapú biztonsági rendszere sokkal természetesebb védelmet jelentenek.

„A jövőben még jobban összpontosítunk a mérnöki hatékonyságra, így a sok ezer kattintás nagyságrendekkel csökkenhet egy-egy projekt során. Az adatokat ezenkívül zökkenőmentesen meg is oszthatjuk, ami különösen hasznos lehet egy termék teljes életciklusát tekintve – zárta előadását Dave Rapini. – A rendszer bonyolultságát csökkenti fogjuk és csak a valódi relevanciával bíró adatok kerülnek majd az adatszerverekre. Így egy 10 redundáns adatszerverpárral rendelkező rendszer mindössze három redundáns párral is képes lesz ugyanazon adatigény kiszolgálására.”

Modern analitikai megoldás

A hagyományos analitikai eszközök a gépi tanulás technikáit használják különböző adatforrásokra annak meghatározásához, hogy mi számít normálisnak egy adott alkalmazásban, majd ellenőrzik az anomáliákat – mindezt a lehető legkorábban, lehetővé téve a megelőző karbantartás végrehajtását.

„Olyan eszközöket kínálunk, amelyekkel a felhasználók adatkutatókká válhatnak – mondta ezzel kapcsolatban Michael Tay, a Rockwell Automation fejlett analitikáért felelős projektmenedzsere. – A cél az elvégzendő műveletek számának csökkentése azonos eredmények elérésével. A felhasználók nemcsak azt tudják, hogy valami nincs rendben, hanem annak okával is tisztában lehetnek.”

Az eszközök közül az egyik a FactoryTalk Analytics szoftver adatböngészője, amely a következőket tartalmazza:

 • Modell-prediktív vezérlés a koordinált csúcsteljesítményhez;
 • Energiaoptimalizálás az energiaköltségek csökkentéséhez;
 • Prediktív karbantartás a berendezésekkel kapcsolatos problémák korai felismeréséhez;
 • Anomáliaérzékelés a rendellenes működés korai észleléséhez;
 • Prediktív kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI-k) a jövőbeli teljesítmény előrejelzéséhez és a hatások azonosításához.

A Data Explorer három területen végzi az interaktív adatelőkészítést a gépi tanulási stratégiák kialakítására: minimális erőfeszítéssel automatizálja a kiválasztott berendezésekkel, a többi eszközzel együttműködve segíti a mérnököket a probléma megoldásban és az adatelemzéssel kapcsolatos szakembereket is segíti nyílt forrású megoldások kifejlesztésében. Az MPC szoftverplatformon már elérhetők az energiaoptimalizálást és a prediktív karbantartást célzó megoldások, az anomáliaérzékelés és a prediktív KPI-k pedig hamarosan megjelennek.

Hálózatosított gyártás

Az ipar gyakorlatilag minden szegmensében óriási az érdeklődés a termelésirányítási szoftverek összekapcsolására a prediktív elemzés, az adattárolás és a strukturálatlan adatok elemzésének javításához. „Hatalmas mennyiségű adat áraszt el minket, de ezek még mindig külön-külön, nem következetesen tárolódnak, ezért közös formátumra lenne szükségük – mondta Allan Rentcome, a Rockwell Automation globális megoldások technológia igazgatója. – Ha az adatainkban nem bízhatunk, akkor semmi más nem számít.”

A megbízható, biztonságos adatszolgáltatás megvalósításához hozta létre a Rockwell Automation a ConnectedProduction megoldást az intelligens eszközök összekapcsolásához és az információk megosztásához. A telephelyen vagy a felhőben is elérhető ConnectedProduction az intelligens eszközmenedzsmenten alapul, de önálló, rendszerszintű és önkonfiguráló. A ConnectedProduction sok feladatot automatikusan végez el, így használta nem igényel szaktudást, ami az időmegtakarítás mellett a hibaforrások számát is csökkenti.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Automatizálási trendek az USA-ban 6. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 4. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 3. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 2. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek