Az ipari automatizálás következő generációja

Piaci debütálás előtt álló technológiákat mutatott be a Rockwell Automation az Innováció standon.

2017. december 23., szombat, 16:49

Címkék: Automation Fair automatizálás folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés innováció Internet of Things ipar 4.0 kiállítás Rockwell Automation

A houstoni George R. Brown Kongresszusi Központban 2017. november 15-16. között megrendezett hagyományos Automation Fair látogatói a nem túl távoli jövőbe tekinthettek a vásár egyik fénypontjának számító Innováció standon. A Rockwell Automation által szervezett rendezvényen az ipari automatizálás a már a piaci megjelenés előszobájában álló következő generációja mutatkozott be.

Az automatizálási kiállítás számos standján már most is elérhető high-tech technológiák mutatkoztak be, az Innováció standon azonban még fejlesztési, vagy tesztelési fázisban lévő innovációk voltak megtekinthetők. A még kiforratlan fejlesztések megismerése révén az érdeklődők az iparág vízióit ismerhették meg, a cégek pedig első kézből kaptak piaci visszajelzéseket a bevezetés előtt álló technológiákról.

A három évvel ezelőtt életre hívott Innováció stand első látványosságai közül számos azóta már a Rockwell Automation piaci sikert elért megoldásává vált. A stand idén a tervezéstől kezdve az analitikán és a megjelenítésen át egészen a mobilitásig minden részletre kiterjedően mutatatta be az alkalmazások széles körét. A fókusz az analitikát lehetővé tevő, skálázható megoldásokon volt. Nagy szerepe volt ebben a kiterjesztett valóságot is tartalmazó információ megjelenítési technológiáknak, valamint a mobilitás növelésének a gyártási környezetben.

Az információ megjelenítésére irányuló új lehetőségek már felfedezhetők a Rockwell Automation Studio 5000 Application Code Manager megoldásában, ahol a gépgyártók könyvtárai olyan információkat tartalmaznak, mint a gépállapot, az események, a fogyasztási szintek és a futásidők. Az ügyfelek számára ezek az információk folyamatosan elérhetők. A rendszer úgy működik, mint egy katalizátor, mert minden manuális munkát kiküszöböl az adatok rögzítési és elérése során. Az adatok helyben is felhasználhatók, vagy a felhőbe küldhetők.

Analitikai seregszemle

Az analitika a Rockwell Automation fejlesztési erőfeszítéseinek középpontjában áll, amire jó példát mutatott a cég szervomotor analitika terén elért – Houstonban bemutatott – új technológiája. A cég által kifejlesztett és a szervomotorokba beépített szenzortechnikáján adatelemzésre specializálódott szakértők hada dolgozott, hogy megismerjék és megértsék az érzékelők által „talált” jelzéseket.

A 3D gyorsulásmérőkkel összegyűjtött adatok alapján az elemzők meg tudják állapítani, ha a szervomotorra kiegyensúlyozatlan terhelés hat, nem megfelelő a szíjfeszesség, vagy kopás tapasztalható a csapágyazásban.

A szíjfeszesség kérdése egy állandóan visszatérő probléma, a beállítások során ezért rendkívül fontos tudni, hogy a szíjfeszességet a megfelelő értéken rögzítettük-e. A Rockwell által már tavaly bemutatott prediktív analitika lokálisan működik és képes felügyelni a vezérlésben bekövetkező változásokat. Megtaníthatjuk arra, hogy mi a helyes érték és mi az, ami már valamilyen anomáliára utal. Rövid idő elteltével az elemzőszoftver már azelőtt képes azonosítani a rossz értékeket, hogy azok a valóságban fellépnének. Felismeri például a kavitáció esélyt még azelőtt, hogy maga a jelenség megtörténne, így megelőző lépéseket is képes kezdeményezni.

A teljes méretezhetőség érdekében az elemzések az eszköz szintjén futtathatók – például egy PowerFlex meghajtó opcionális kártyáján – egy helyi ipari számítógépen, vagy egy adatközpontban. A rendszer így a CompactLogix 5480 vezérlőn fut, de a központi analitikai funkció rendszer, vagy eszköz szintjén is telepíthető.

A Rockwell Automation által tavaly felvásárolt Automation Control Products (ACP) cég ThinManager technológiája életképes fejlesztésnek bizonyult az információk laptopok, tabletek és telefonok kijelzőjére juttatásához. A Rockwell mérnökei most azon dolgoznak, hogy a megjelenítést testre szabják, így személyektől és helytől függően más-más információk lennének megjelenítve. Ezek a kijelzőtípusok már a Microsoft HoloLens kiterjesztett valóságos fejhallgatókat is magukba foglalhatják. A Windows 10 „karcsúsított” változatának számító Windows 10 IoT operációs rendszert tartalmazó HoloLens számos Windows-alapú alkalmazást futtathat, beleértve a komplexebb alkalmazásokhoz kifejlesztett univerzális ThinClient Manager interfészeket is. A virtuális valóságban mozgó gépkezelőnek, vagy karbantartónak egyszerűen csak meg kell néznie egy gépet, vagy egy eszközt ahhoz, hogy meglássa a virtuális gépi műszerfal felett lebegő releváns információkat.

Az Innováció standon a mobileszközökre kifejlesztett TeamONE alkalmazási környezet néhány új modulja is bemutatkozott. Találkozhattunk egy külön Festo modullal, egy hálózatos gyártás modullal, valamint egy modullal a szervomotor analitika számára. Ezek mindegyike használható arra, hogy információkat és figyelmeztetéseket küldjön a mobileszközön futó TeamONE alkalmazásnak.

Folytatjuk

Kapcsolódó cikkek:

A projekttervezés növeli a várható nyereséget

Költségmegtakarítás egységes energiaellátási és automatizálási rendszerekkel

A munkaerőhiány erősíti a sokféleséget

Gyorsaságra és intelligenciára építve

Kiberbiztonság az üzemben

Instant analitika

Hol tartunk a digitális átállásban?

Automatizálási seregszemle Houstonban

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek