Új ötletek kapnak szárnyra Varsóban

A zenon szoftver segítségével kibővültek a Varsói Repülési Intézet kutatási területei

2019. július 04., csütörtök, 06:00

Címkék: folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés légiipar mérés méréstechnika repülőgép repülőgépipar teszt tesztműszer tesztrendszerek zenon

A Varsói Repülési Intézet (Instytut Lotnictwa) új teszthelyiséget hozott létre a komplex repüléstechnikai vizsgálatok számára, amelyhez vezérlőrendszert kerestek. A megoldásnak a teljes tesztkörnyezet integrált vezérlését, valamint a szükséges logikát, megjelenítést és adatrögzítést kellett biztosítania a későbbi elemzésekhez. A kiválasztási folyamat során a COPA-DATA zenon szoftvermegoldása bizonyult a technológiai Top Gunnak.

A Varsói Repülési Intézet történelme 1926-ig nyúlik vissza. A csak a II. világháború idején zárva tartó intézet 1945 óta áll a repüléstechnika élvonalában olyan globális nagyágyúkkal együttműködve, mint a Boeing, a General Electric és az Airbus. A kutatási területek bővítésére irányuló kezdeményezés részeként az intézet egy új vizsgálati környezetet hozott létre, amely megkönnyíti a sugárhajtóműves repülőgépek turbinalapátjai komplex tesztjeinek elvégzését.

Egy egyedülálló tesztkörnyezet vezérlése és megjelenítése

A tervezett vizsgálati környezet lehetővé teszi a madárral történő ütközés vagy egy spontán turbinalapát-leválás hatásmechanizmusának szimulálását – amihez egy fejlett vezérlőrendszerre is szükség volt. A projekt fő célja az volt, hogy lehetővé tegye a független HMI és SCADA alkalmazásfejlesztést, elkerülje a létesítmény üzembe helyezésének esetleges csúszását, és biztosítsa az egyedi tesztkörnyezet felügyeleti stratégiájával kapcsolatos ismeretanyagot.

A Varsói Repülési Intézet (Instytut Lotnictwa) történelme 1926-ig nyúlik vissza

Mivel az intézet már korábban is bevezette a zenon szoftvert egy másik vizsgálati létesítményben, amely a vészkikapcsoló rendszert (ESD) irányítja, a mérnöki csapat tudatában volt annak, hogy a zenon zökkenőmentesen illeszthető az új tesztkörnyezet létrehozását célzó projekthez. „Nem volt kétségünk afelől, hogy a zenon megfelelne az elvárásainknak, mert nem ez volt az első alkalom, hogy zenon szoftvert használtunk” – jelentette ki Rafal Sikorski, az Instytut Lotnictwa EDC laboratóriumi karbantartási és fejlesztési csapatának automatizálási vezetője.

Cél a tökéletes transzparencia

Az új rendszernek a vizsgálati helyiség minden aspektusának ellenőrzését el kellett látnia; hibamentes kommunikációt kellett kialakítania az Allen Bradley PAC ESD vezérlővel, és a távvezérlést is biztosítania kellett szinoptikus panelek révén. A projekt másik fontos eleme az adatmegjelenítés és -mérés volt, beleértve az adatok diagram formátumban történő megjelenítésének képességét, valamint a felhasználók számára különböző jogosultsági szintek meghatározásának lehetőségét.

A lehetőségek feltérképezése és a zenon kiválasztása után az Instytut Lotnictwa belekezdett az átfogó megvalósításba. „Nagyra értékeltük, hogy a zenon teljes függetlenséget adott nekünk a hardver kiválasztásának terén, és a COPA-DATA szakértőitől hasznos műszaki tanácsokat és technikai támogatást kaptunk a projekt során – emlékezett vissza Rafal Sikorski. – Az intuitív rendszerként megalkotott zenon lehetővé tette a mérnökeink számára komplex projektek kidolgozását is.”

A zenon rögzíti és megjeleníti a vizsgálati létesítmény, a kondíciók és az eredmények releváns mérőszámait

Az átfogó projekt több mint 4 500 változót fed le, és 70 különböző képernyőt tartalmaz, amelyek vizualizálást, vezérlést és felügyeletet biztosítanak a tesztkörnyezet minden vonatkozásában – az öt UPS tápegységtől és a vákuumkamra-rendszertől kezdve a hűtőberendezésen, a LED-es világítási rendszeren és a vezérlőszekrények állapotán át egészen a PAC és ESD vezérlők által generált figyelmeztetésekig és riasztásokig. Az információk hat LCD-monitoron és két kiegészítő 50"-os képernyőn jelennek meg.

Riasztási profil receptúrák különböző tesztekhez

A tesztkörnyezetben szükséges intelligens állapot riasztásokra és figyelmeztetésekre az Instytut Lotnictwa a zenon Recipe Managert használja. A megoldás lehetővé teszi, hogy a csapat egyszerűen „receptúraként” tárolja és módosítsa a különböző tesztek riasztási profiljait.

A tesztadatok ezután a folyamat HMI-n jelennek meg, hogy a vizsgálat során könnyen áttekinthetők legyenek. Mindezt a zenon Extended Trend egészíti ki, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan grafikonokban és diagramokban jelenítsenek meg releváns adatokat, amelyek megkönnyítik a rendszerben párhuzamosan előforduló jelenségek felfedezését. A grafikonok összességében körülbelül 1 100 különböző változót fednek le.

Az átfogó projekt több mint 4 500 változót fed le, és 70 különböző képernyőt tartalmaz, amiket hat LCD-monitoron jelenít meg

Bár a laboratórium külön rendszerrel rendelkezik a mérési adatok archiválására, amellyel a zenon adatai zökkenőmentesen oszthatók meg, az adatfeldolgozás a zenonban megy végbe. A zenon integrált – az IEC 61131-3 szabványnak megfelelő – PLC-rendszerének köszönhetően az Instytut Lotnictwa szakértői képes voltak olyan műveleti változókat is konfigurálni, amelyeket egyébként nem lehetett megvalósítani. Ezeket a műveleteket lokálisan a HMI számítógépen végzik el az azonnali helyi megjelenítéshez.

Az Instytut Lotnictwa új vizsgálati létesítményében a sugárhajtóműves repülőgépek turbinalapátjainak kemény tesztjei zajlanak

Rugalmas felhasználóijogosultság-kezelés

A zenon a projekt egy másik fontos kritériumát, a több felhasználói jogosultság kezelését is leegyszerűsítette. Néhány felhasználónak csak az adatmegjelenítéshez szükséges hozzáférés, míg mások az alrendszereket is irányíthatják előre meghatározott automatizmusok szerint. Megint másoknak teljes hozzáférésre van szükségük, hogy lehetővé tegyék bármely alrendszer vagy alkotóelem kézi vezérlését, beleértve a változók, mint például a riasztási pontok és a riasztásleállítás feltételeinek módosítását. A zenonban könnyen megvalósítható a különböző felhasználói profilok létrehozása és kezelése.

„A zenon intuitív és egyszerű módon támogatja a munkánkat, és mindenben megfelel a projekt specifikációinak – vonta le a következtetést Rafal Sikorski. – Segítségével kiváló minőségben tudjuk elvégezni a vizsgálatokat a légiközlekedési piac kulcsfontosságú szegmensei számára.”

www.copadata.com


Legfontosabb tulajdonságok:

  • Teljes hardverfüggetlenség
  • Stabil kommunikáció a vezérlő és vészleállító rendszerekkel
  • Adatmegjelenítés intuitív és grafikus formában
  • A receptúrák használata riasztási profilok tárolására különböző tesztekhez
  • A folyamatadatok valós idejű archiválása
  • IEC 61131-3 kompatibilis integrált PLC-rendszer az intelligens adatfeldolgozáshoz
  • Az adatok vizualizálása diagram formátumban
  • Szakértői műszaki támogatás a COPA-DATA csapattól

„Az intuitív rendszerként megalkotott zenon lehetővé tette a mérnökeink számára komplex projektek kidolgozását is.”

Rafal Sikorski, az Instytut Lotnictwa EDC laboratóriumi karbantartási és fejlesztési csapatának automatizálási vezetője

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek