GYÁRTÁS

Összefog a Siemens az AWS-szel és a SONY-val

Közös fejlesztések mellett döntött a mesterséges intelligencia, valamint a metaverzum és a virtuális valóság (VR) technológiák ipari felhasználásának területén a Siemens, az Amazon Web Services-zel és a SONY-val együttműködve. A két kezdeményezést a CES-en, a Las Vegas-ban tartott legnagyobb konzumertechnológiai kiállításon és konferencián jelentették be.

Együttműködik a Siemens és az Intel

Cél a fejlett félvezető gyártás fenntarthatóbbá tétele.

Még nagyobb fokú autonómia a megmunkálásban és a műhelyben egyaránt

„Az AMR 2000-hez hasonló automatizálási megoldások valósítják meg a DMG MORI megmunkálásra vonatkozó jövőképének, a Machining Transformation négy alappillérének egyikét” – magyarázta Cornelius Nöß, a DECKEL MAHO Pfronten ügyvezető igazgatója. A másik három alappillér a folyamatintegráció, a Digital Transformation (DX) és a Green Transformation (GX). A DMG MORI folyamatosan továbbfejlesztett automatizálási termékpalettáját két világpremierrel bővítette, amiket az EMO-n is bemutatott. A PH Cell 800 egy rugalmas palettakezelő rendszer, amelyet egyedülállóan lehet konfigurálni, az AMR 2000 pedig egy autonóm robot, amelyet moduláris platformként szerszámok, paletták, forgácstároló kocsik szállítására egyaránt lehet használni.

Tovább gyorsulhat az ipari automatizáció

Rendkívüli mértékben meggyorsítja az automatizációs- és szoftverkódok létrehozását, illetve optimalizálását a Siemens és a Microsoft közös fejlesztése, az Industrial Copilot. A mesterséges intelligenciára épülő, ipari chatbot segítségével az összetett kódok hibamentesítése is könnyebbé válik, és a szimulációk átfutása hetekről percekre rövidül.

50 év az innováció élvonalában

Mire számítsunk 50 felett? A legtöbb vállalkozás számára elérhetetlennek bizonyul ez a mérföldkő, de a Renishaw víziója ennél jóval tovább mutatott.

Új gyártástechnológiai csomagot mutatott be a Renishaw Hannoverben

A precíziós mérnöki és gyártási technológiákra, valamint a gyártástechnológiák automatizálására specializálódott Renishaw sem hiányozhatott az idén az üzleti élet jövőjére, az összekapcsolhatóságra és a fenntarthatóságra összpontosító EMO Hannover 2023 szakkiállításról. A bemutatott új, megnövelt teljesítményt és ismétlési pontosságot biztosító megoldások közé tartozott az ipari automatizáláshoz használt új termékcsalád, valamint a Renishaw Central intelligens gyártási adatplatform.

A komissiózás automatizálását segíti egy új megoldás

A raktárakban a válogatási, komissiózási feladatok több mint 90 százalékát még ma is kézzel végzik, melynek biztosítása egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiánnyal küzdő logisztikai vállalatok számára. Erre kínál megoldást a Siemens mesterségesintelligencia-alapú megoldása, ami a hazai piacon is elérhetővé vált.

A digitális ikrek fellendítik a gépfejlesztést

Gyorsabb piacra jutási idő, hatékonyabb tervezés, nagyobb funkcionalitás és jobb minőség – ezek a digitális ikrek előnyei a gép- és rendszergyártók számára. A Festo keményen dolgozik azon, hogy automatizálási komponenseit digitális ikerrel – adminisztrációs héjakkal történő digitális ábrázolással – lássa el. A vállalat összefogott más német automatizálási partnerekkel és az Industrial Digital Twin Association (Ipari Digitális Ikrek Szövetség) szervezetével, mivel a gép- és rendszerépítők egyik legfontosabb elvárása a szabványosítás. A digitális ikrek által kínált előnyöket a Siemenssel közösen épített gép mutatja be egy címkézési alkalmazásban.

MX-rendszer: moduláris, vezérlőszekrény nélküli automatizálási rendszer

Alapkoncepciója, hogy a vezérlőszekrény kábelezését egy összekötőpanel váltja ki, amelyen keresztül számos különféle elektronikus modul automatikusan, egységes interfészeken keresztül csatlakoztatható egymáshoz. Ez a rendszer lefedi a vezérlőszekrények összes „hagyományos” funkcióját, sőt, mostantól egy-egy új modulon keresztül már Festo és SMC gyártmányú pneumatikus szelepeket is képes közvetlenül kezelni.

Három az igazság!

Automatizálásból ötöst kapott a magyar ipar. Egyelőre csak a rendezvények szintjén, de ha a hazai automatizálástechnika öt meghatározó szereplőjén múlik, akkor hamarosan az ipari teljesítményünk is kiérdemli a jeles osztályzatot. Az Automatizálási Napok a feldolgozóipar forró témáit, mindenekelőtt az autóipar szerkezeti és technológiai átalakulását boncolgatva jelölte ki a fejlődés útját.

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

SPS 2023 – Növekszik kereslet az automatizálási megoldások iránt

2023. november 14-16. között ismét Nürnbergben találkozik egymással az automatizálás ipar színe-java. A világ minden tájáról több mint 1 200 kiállítót várnak a 32. alkalommal megrendezett SPS, Smart Production Solutions rendezvényre, amely 16 kiállítótermet és összesen körülbelül 120 000 négyzetméternyi kiállítási területet foglal magában. A legújabb innovációk mellett a kiállítás arra is lehetőséget kínál az érdeklődőknek, hogy a saját bőrükön tapasztalják meg az előremutató technológiákat, és élénk eszmecserét folytassanak az automatizálási beszállítókkal.

Az élelmiszer- és italgyártók sem maradhatnak ki a digitális forradalomból

Felhőalapú platformok használata, a dolgok ipari internetének (IIoT) kialakítása, a mesterséges intelligencia (MI) bevetése – többek között ezekkel az intézkedésekkel pörgethetik fel digitalizációjukat az élelmiszeripar és italgyártás szereplői. Akik már léptek, jelentős fejlődést tudtak felmutatni, de a korszerű technológiák az okosabb energiafelhasználást, a hulladékmennyiség csökkentését is támogatják, vagyis végső soron a vállalkozások fenntarthatóbb működéséhez is hozzájárulnak.

Újabb lökés az automatizáláshoz

A SCHUNK a lineáris tengelyek új generációját vezette be az SLD sorozattal. A dinamikus, nagy teherbírású, elektromos, lineáris, közvetlen hajtású tengelyek rövid ciklusidőket és nagyobb termelékenységet biztosítanak a nagy sebességű összeszerelési és kezelési folyamatokban az elektronikai gyártás, az e-mobilitás, illetve a Life Science számára.

Eljön végre a „javításhoz való jog”?

Mi történik azokkal a dolgokkal, amelyek elromlanak vagy nem működnek? A garanciaidő lejárta után az általános válasz az, hogy kidobjuk őket, nem utolsósorban azért, mert a javítás gyakran nem kivitelezhető vagy üzletileg nem életképes. Az idők azonban változnak: az Európai Bizottság a mobiltelefonok és táblagépek javításához való „jogot” akarja érvényesíteni, ami védi a fogyasztókat és megakadályozza a pazarlást. Ugyanakkor egyre több vállalat törekszik a „körforgásos gazdaságra”, amiben a termékek és a nyersanyagok a lehető leghosszabb ideig használatban maradnak.

Megkönnyíti a karbantartók dolgát a Schneider Electric

Míg a legtöbb ember számára a nyár legalább részben a pihenésről, szabadságról szól, addig a karbantartó szakemberek számára ez az év egyik legintenzívebb időszaka, hiszen ilyenkor nyílik lehetőség az egyébként folyamatosan működő gépsorok, ipari berendezések tervezett karbantartására. Rövid idő alatt, rendszerint szűkös költségvetésből igyekeznek kihozni ilyenkor a lehető legjobb eredményt a karbantartók, akiknek a munkáját a Schneider Electric is igyekszik támogatni azzal, hogy számos termékét – köztük egészen új innovációkat – jelentős kedvezménnyel kínálja júniustól.

Technológiák a digitális környezethez

A gyártóüzemek egyre inkább keresik a gyártási műveletek automatizálásának lehetőségeit. A cél számos esetben az emberi beavatkozás nélküli termeléssel elérhető költségcsökkentés, az értékteremtő műveletek felgyorsítása, minőségjavítása és az ezekhez kötött emberi munkaerő felszabadítása. Fekete Csaba, a FANUC Hungary Kft. műszaki menedzsere a japán automatizálási óriás digitalizálási víziójáról beszélt A Jövő Gyára olvasóinak.

Digitális segédrendszerekkel megnövelt hatékonyság

A magánéletünkben nélkülözhetetlenné váltak a digitális asszisztensek és a kommunikációs rendszerek, amelyek már a gyártási környezetben is egyre nagyobb teret hódítanak meg maguknak. Szerszámgépgyártóként a UNITED GRINDING Group olyan digitális termékeket fejleszt, amelyek nemcsak megkönnyítik a fémipar dolgát, hanem időt és pénzt is segítenek megtakarítani.

Milyen gazdasági előnyöket érhet el egy jó termelésütemező rendszerrel?

A graphIT Kft. portfólió bővítését megelőzően piackutatást végzett, melynek során azt tapasztalta, hogy Magyarországon egyre nagyobb az igény egy jó termelésütemező rendszerre.

A fenntartható munkavédelem az egyik meghatározó téma

A munkabiztonság és a foglalkoztatás-egészségügy fenntartható stratégiái képezik a 2023. október 24-27. között Düsseldorfban rendezett A+A szakvásárral párhuzamosan zajló 38. Nemzetközi A+A Kongresszus egyik meghatározó témáját.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek