GYÁRTÁS

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

SPS 2023 – Növekszik kereslet az automatizálási megoldások iránt

2023. november 14-16. között ismét Nürnbergben találkozik egymással az automatizálás ipar színe-java. A világ minden tájáról több mint 1 200 kiállítót várnak a 32. alkalommal megrendezett SPS, Smart Production Solutions rendezvényre, amely 16 kiállítótermet és összesen körülbelül 120 000 négyzetméternyi kiállítási területet foglal magában. A legújabb innovációk mellett a kiállítás arra is lehetőséget kínál az érdeklődőknek, hogy a saját bőrükön tapasztalják meg az előremutató technológiákat, és élénk eszmecserét folytassanak az automatizálási beszállítókkal.

Az élelmiszer- és italgyártók sem maradhatnak ki a digitális forradalomból

Felhőalapú platformok használata, a dolgok ipari internetének (IIoT) kialakítása, a mesterséges intelligencia (MI) bevetése – többek között ezekkel az intézkedésekkel pörgethetik fel digitalizációjukat az élelmiszeripar és italgyártás szereplői. Akik már léptek, jelentős fejlődést tudtak felmutatni, de a korszerű technológiák az okosabb energiafelhasználást, a hulladékmennyiség csökkentését is támogatják, vagyis végső soron a vállalkozások fenntarthatóbb működéséhez is hozzájárulnak.

Újabb lökés az automatizáláshoz

A SCHUNK a lineáris tengelyek új generációját vezette be az SLD sorozattal. A dinamikus, nagy teherbírású, elektromos, lineáris, közvetlen hajtású tengelyek rövid ciklusidőket és nagyobb termelékenységet biztosítanak a nagy sebességű összeszerelési és kezelési folyamatokban az elektronikai gyártás, az e-mobilitás, illetve a Life Science számára.

Eljön végre a „javításhoz való jog”?

Mi történik azokkal a dolgokkal, amelyek elromlanak vagy nem működnek? A garanciaidő lejárta után az általános válasz az, hogy kidobjuk őket, nem utolsósorban azért, mert a javítás gyakran nem kivitelezhető vagy üzletileg nem életképes. Az idők azonban változnak: az Európai Bizottság a mobiltelefonok és táblagépek javításához való „jogot” akarja érvényesíteni, ami védi a fogyasztókat és megakadályozza a pazarlást. Ugyanakkor egyre több vállalat törekszik a „körforgásos gazdaságra”, amiben a termékek és a nyersanyagok a lehető leghosszabb ideig használatban maradnak.

Megkönnyíti a karbantartók dolgát a Schneider Electric

Míg a legtöbb ember számára a nyár legalább részben a pihenésről, szabadságról szól, addig a karbantartó szakemberek számára ez az év egyik legintenzívebb időszaka, hiszen ilyenkor nyílik lehetőség az egyébként folyamatosan működő gépsorok, ipari berendezések tervezett karbantartására. Rövid idő alatt, rendszerint szűkös költségvetésből igyekeznek kihozni ilyenkor a lehető legjobb eredményt a karbantartók, akiknek a munkáját a Schneider Electric is igyekszik támogatni azzal, hogy számos termékét – köztük egészen új innovációkat – jelentős kedvezménnyel kínálja júniustól.

Technológiák a digitális környezethez

A gyártóüzemek egyre inkább keresik a gyártási műveletek automatizálásának lehetőségeit. A cél számos esetben az emberi beavatkozás nélküli termeléssel elérhető költségcsökkentés, az értékteremtő műveletek felgyorsítása, minőségjavítása és az ezekhez kötött emberi munkaerő felszabadítása. Fekete Csaba, a FANUC Hungary Kft. műszaki menedzsere a japán automatizálási óriás digitalizálási víziójáról beszélt A Jövő Gyára olvasóinak.

Digitális segédrendszerekkel megnövelt hatékonyság

A magánéletünkben nélkülözhetetlenné váltak a digitális asszisztensek és a kommunikációs rendszerek, amelyek már a gyártási környezetben is egyre nagyobb teret hódítanak meg maguknak. Szerszámgépgyártóként a UNITED GRINDING Group olyan digitális termékeket fejleszt, amelyek nemcsak megkönnyítik a fémipar dolgát, hanem időt és pénzt is segítenek megtakarítani.

Milyen gazdasági előnyöket érhet el egy jó termelésütemező rendszerrel?

A graphIT Kft. portfólió bővítését megelőzően piackutatást végzett, melynek során azt tapasztalta, hogy Magyarországon egyre nagyobb az igény egy jó termelésütemező rendszerre.

A fenntartható munkavédelem az egyik meghatározó téma

A munkabiztonság és a foglalkoztatás-egészségügy fenntartható stratégiái képezik a 2023. október 24-27. között Düsseldorfban rendezett A+A szakvásárral párhuzamosan zajló 38. Nemzetközi A+A Kongresszus egyik meghatározó témáját.

A veszélyes anyagok biztonságos kezelése

Az A+A Szakértői Beszélgetések második fordulóján, 2023. május 9-én a szakértők a munka világában előforduló rákkeltő veszélyes anyagokról folytattak eszmecserét. A mostani online fordulót Dr. Christian Felten úr, a Basi e.V. Német Szövetségi Munkahelyi Biztonsági és Foglalkoztatás-egészségügyi Munkaközösség Egyesület ügyvezetője vezette.

Megkezdődött a határok lebontása

A technológia átvitt értelemben sosem ismert határokat, a Central European Automation Holding (CEAH) megjelenésével pedig egy olyan szervezet jött létre, amelynek deklarált célja a határokon átnyúló együttműködés erősítése. A nemzetközi automatizálási szakértelem és a tagcégek egyesített tudása már a magyar ügyfelek számára is elérhető. A közép-európai automatizálási trendekről és a CEAH céljairól Slavoj Musileket, a CEAH igazgatótanácsának tagját, valamint Haraszti Róbertet, az Auware Engineering Kft. és az Antra ID Kft. üzletfejlesztési vezetőjét kérdeztük.

Szerszámgépek karbantartása: hol érdemes spórolni, és hol nem?

A CNC-szerszámgépek legérzékenyebb és egyben egyik legdrágább szerkezeti egységei a fő- vagy motororsók. Kopásuk mértéke az idő függvényében változik; kezdetben lassú egyenletes emelkedést mutat, majd felgyorsul, ami az alkatrészek teljes elhasználódásához vezet. A gép-munkadarab ütközések a folyamatot felgyorsítják. Ezt nem szabad megvárni, az orsót tehát az üzemi szakasz végén fel kell újítani. A gépek lehető legjobb kihasználása, zavartalan és kifogástalan munkavégzése a nyereséges működés kulcsa. A szerszámgépek megfelelő állapotban tartásáról Vörös Gábor, a szerszámgépek fő- és motororsóinak felújítására szakosodott VRS-TEC Bt. ügyvezető igazgatója beszélt a TechMonitor olvasóinak.

A fenntarthatóság és a zöld technológia új piacokat teremt

Az ENSZ és számos iparcég által megfogalmazott CO2-kibocsátáscsökkentési célok teljesítése kétségtelenül fontos, de az intézkedések végrehajtása ambiciózus és költséges. Mindazonáltal: a fenntarthatósági erőfeszítések teljesen új piacokat is teremtenek, vonzó üzleti modellekhez vezetnek, és nagyszerű lehetőségeket kínálnak a kulcsfontosságú technológiák, a robotika és az automatizálás számára. A 2023. június 27-30. között Münchenben megrendezendő automatica szakvásár a fenntartható gyártás lehetőségeit is bemutatja.

Ipar 4.0: az energiaválságra is enyhülést hozhat a rohamosan fejlődő ipari digitalizáció

A lehető legtöbb gyártási folyamat minél szélesebb körű automatizációja és digitalizációja ma már kétségkívül kulcskérdés minden termelő vállalat sikerében. A számítási kapacitások ugrásszerű növekedése, a megdöbbentő tempóban fejlődő AI-algoritmusok és felhőplatformok pedig várhatóan még inkább berúgják a motort, így 2030-ra a gyártás digitálizációjának globális piacának értéke elérheti az 1370 milliárd dollárt. A modern Ipar 4.0 megoldások terjedése és fejlődése nem csupán gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb termelést tesz lehetővé, de még a folyamatok energiaigényén is faraghat, így napjaink egyik legnagyobb kihívására adhat választ. Milyen trendekre érdemes odafigyelni, hogyan válik valósággá az ipari digitalizáció következő lépcsőfoka és milyen lépéseket tett hazánk ezen a téren? A legérdekesebb okosipari megoldásokat gyűjtötte össze a Stylers információ-technológiai cégcsoport.

PATLITE jelzőoszlopok és egyéb biztonsági berendezések

A fény- és hangjelző berendezések leginkább a biztonsággal kapcsolatosak, mivel: jelzik, ha egy berendezés működik, amikor az alkatrészek mozgásban vannak, vagy ha nagy teljesítményű áramkörök vannak bekapcsolva. Megakadályozzák a baleseteket és a kezelők, dolgozók és a közelben tartózkodók egészségkárosodását. Ilyen jelzőberendezések, pl. lámpák és hangszórók is szolgálnak a személyzet és más személyek riasztására különféle körülmények között. Egy fényes, átható audiovizuális jelzés figyelmeztet bennünket a tűzveszélyre, behatolásra stb. A harmadik alkalmazási terület a forgalomirányítás, hasonló az utcai kereszteződésekből ismerthez, de kevésbé elterjedt és főként gyártó létesítményekben vagy raktárakban használatos. Végül jelzőberendezéseket is használnak tájékoztatásra vagy kommunikációra, pl. jelezhetik az összetevők vagy a közeg alacsony szintjét a tartályban, vagy hibáról, vezetékleállásról vagy túlzott energiafogyasztásról informálhatnak.

Vulkanizáló présgépek optimalizálása mesterséges intelligenciával

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia (AI) olyan megatrendek, amelyek a gumiabroncsgyártásban is nagy megtakarítási lehetőségeket kínálnak. A gépi tanulási algoritmusok decentralizált módon, például a helyszínen, azaz a ténylegesen felügyelendő modulon is megvalósíthatók. Erre példa a Festo AX. Ez az AI szoftver pontosan ezeket az algoritmusokat használja a gumiabroncsgyártó gépeken vagy a vulkanizáló préseken előforduló rendellenességek észlelésére.

Digitális ikermodellel tervezték az új csomagolósort

Több mint 30 éve az egyik legsikeresebb fagylaltkreáció, most pedig modern csomagolósort kapott a Vienetta Németországban.

Tegyen egy egyszerű lépést a balesetmentes munkahely felé!

Siemens technológiával automatizálja abroncsgyárait a Continental

Most aláírt stratégiai megállapodásuk értelmében a Siemens preferált partnerként automatizációs és hajtástechnológiát szállít a Continental gumiabroncs gyáraiba világszerte.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek