Az akkumulátorgyártás automatizálása e-mobilitási alkalmazásokban

Érzékelők a megfelelő folyamatszabályozáshoz

2022. június 22., szerda, 22:04

Címkék: akkumulátor elektromobilitás elektromos autó elektromos jármű eMobilitás Pepperl+Fuchs

Az elektromobilitási alkalmazásokhoz használt nagy teljesítményű akkumulátorokat nagymértékben automatizált folyamatokban gyártják. A gépek és üzemek hatékony felügyeletét számos, különböző mérési eljárást alkalmazó érzékelő biztosítja. A Pepperl+Fuchs több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az autóiparban és az elektrotechnikában, így egy kézből tudja kínálni az akkumulátorgyártáshoz szükséges összes mérőműszert.

Rotary Encoder ENI190 forgójeladó

A bevonatolt fóliák a lítium-ion akkumulátorok legfontosabb alapanyagai. Nagy tekercsben szállítják le azokat, amelyből a gyártás során dolgozzák fel a fóliát. A görgők letekercselési sebességét nagy pontosságú forgójeladókkal mérik. A fordulatszám segítségével kiszámítható a tekercselési távolság és az anyagkészlet. A sebességérték az anyagellátás szabályozására is szolgál, valamint a megfelelő szalagfeszesség beállítását is lehetővé teszi. Az új, extra nagy teljesítményű ENI90 forgójeladó-sorozat ideálisan alkalmas erre a feladatra.

ENI90 sebességszabályozó

Az UDC-18GS ultrahangos kétlapos érzékelő detektálja, ha két azonos polaritású réteg kerül egymás mellé

M18 ultrahangos kétlapos érzékelő

A következő lépésben az előállítandó akkumulátorhoz megfelelő fóliatekercs darabokat kilyukasztják és akkumulátorcellákba szerelik. A lyukasztott anyag beillesztését ultrahangos kétlapos érzékelőkkel – például az UDC-18GS sorozat szenzorai – felügyelik. Ezek az érzékelők két ultrahangos jelátalakítót tartalmaznak, és érzékelik, ha egy, kettő vagy akár nulla lap került az érzékelési tartományba. Ha a lapokat helytelenül rakták egymásra, a folyamat időben leáll. Ez megakadályozza, hogy az akkumulátor kapacitása csökkenjen amiatt, hogy két azonos polaritású réteg került egymás mellé. Az ultrahangos kétlapos detektálás azt jelenti, hogy a folyamatot nem befolyásolják sem a környezeti feltételek, sem az anyag optikai tulajdonságai; bár a filmek gyakran fényesek, mégis megbízhatóan detektálhatók.

Minden egyes rakásoló egységhez kétlapos vezérlőt használnak

SmartRunner 3D sztereó és repülési idő (ToF) érzékelő

SmartRunner Explorer 3-D

A fóliarétegek összeragasztásával cellák jönnek létre, amelyeket összeillesztve kész akkumulátorokat kapunk. Ebben a lépésben fontos, hogy az összes szükséges cella ténylegesen elérhető legyen és a megfelelő helyre kerüljön a megadott rácsban. Ennek ellenőrzésére a SmartRunner Explorer 3D érzékelő egy precíz 3D pontfelhőt hoz létre, így a tényleges helyzetet össze lehet hangolni a kívánt pozicionálással. A cellák összekapcsolásának folyamata csak akkor indul el, ha minden a megfelelő helyzetben van.

www.pepperl-fuchs.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek