A fenntarthatóság és a zöld technológia új piacokat teremt

Az automatizálás csökkenti a gyárak karbonlábnyomát

2023. május 25., csütörtök, 06:00

Címkék: AUTOMATICA 2012 Automatica 2014 AUTOMATICA 2016 AUTOMATICA 2018 AUTOMATICA 2020 AUTOMATICA 2022 automatizálás digitalizálás kiállítás Messe München München

Az ENSZ és számos iparcég által megfogalmazott CO2-kibocsátáscsökkentési célok teljesítése kétségtelenül fontos, de az intézkedések végrehajtása ambiciózus és költséges. Mindazonáltal: a fenntarthatósági erőfeszítések teljesen új piacokat is teremtenek, vonzó üzleti modellekhez vezetnek, és nagyszerű lehetőségeket kínálnak a kulcsfontosságú technológiák, a robotika és az automatizálás számára. A 2023. június 27-30. között Münchenben megrendezendő automatica szakvásár a fenntartható gyártás lehetőségeit is bemutatja.

Az intelligens automatizálás jelentősen hozzájárulhat a kitűzött klímacélok eléréséhez a gyárak energiahatékonyságának javításával, illetve a selejtszám minimalizálása révén az erőforrás-takarékos gyártási folyamatok elősegítésével. Az összeszerelési és anyagmozgatási technológia ezenkívül az újrahasznosítás és a körkörös gazdaság területén is új megközelítéseket tesz lehetővé, valamint a fenntartható termékek gazdaságosabb előállítását is elősegíti. Röviden: egyszerre optimalizálja a gyártást és magát a terméket.

Az automatica kiállítás olyan megoldásokat mutat be az intelligens automatizálás és a robotika területéről, amiket a beszállítók iparágak széles körében alkalmaznak előszeretettel. A zöld technológiák az energiatermelés és a mobilitás területein is izgalmasnak ígérkeznek.

(Forrás: MesseMünchen)

A zöld technológia új üzleti lehetőségeket teremt

Az olyan zöld technológiák, mint a fotovoltaikus energia, a szélenergia, az üzemanyagcellák és az e-mobilitás az automatizálási technológia gazdasági hajtóerejének számítanak. A fenntarthatóság és a klímasemlegesség irányába történő társadalmi átalakulás új üzleteket generál, mivel a robotika és az automatizálás kulcsfontosságú technológiáknak számítanak az átmenethez.

Ez már az automatizálási és robotikai megoldások iránti megnövekedett keresletben is visszatükröződik. „A közelmúltban az akkumulátor- és üzemanyagcella-gyártás területéről származó megkeresések számának növekedését tapasztaltuk – mondta Volker Spanier, az Epson ipari robotikai részlegének vezetője. – A volumen hamarosan a fotovoltaikus iparág jelenlegi szintjére emelkedhet. Európa számára a döntő tényező az iparág földrajzi elhelyezkedése lesz. Egyelőre szinte az összes gigagyár berendezésszállítói Ázsiában találhatók. Az automatica talán ígéretes megközelítésekkel szolgál majd, különösen a feltörekvő üzemanyagcella-gyártási ágazat számára.”

(Forrás: MesseMünchen)

Új követelmények a robotikával szemben

A robotok alkalmazhatósága kapcsán felmerül a kérdés, hogy a szabványos robotok alkalmasak-e egyáltalán lítium-ion akkumulátorok és üzemanyagcellák gyártására? A négy- és hattengelyes robotok mely jellemzői hasznosak ezekben az alkalmazásokban?

Az üzemanyagcella-gyártás sajátos műfaj és robotok nélkül ma nem tartana ott, ahol tart. Egy adott tüzelőanyagcella-kötegben lévő 400-500 bipoláris lemez mindegyikét a lehető legnagyobb pontossággal és gondossággal kell rétegezni. Ehhez például nem csupán rendkívül gyors, hanem a korróziónak is ellenálló robotokra van szükség. Az automaticán kiderül, hogy léteznek-e robotok az ilyen speciális felhasználási esetekre.

„Biztos vagyok abban, hogy számos vezető gyártó kínál olyan robotokat, amelyek képesek megfelelni ezeknek a követelményeknek – tette hozzá Peter Pühringer, a Stäubli Robotics Germany ügyvezető igazgatója. – A Stäubli Robotics négy- és hattengelyes robotokat mutat majd be hiperszáraz környezetben való használatra, valamint speciális modelleket a korrozív körülmények között történő működésre. Abban a helyzetben vagyunk, hogy mindkét piacra – a lítium-ion akkumulátorokra és az üzemanyagcellákra – szállíthatunk robotokat.”

(Forrás: MesseMünchen)

Az ígéretes újrahasznosítási piac

Az elektromos eszközök és akkumulátorok újrahasznosítása jelentik a robotika és az automatizálás másik ígéretes piacát. Ezzel összefüggésben a KUKA egy elektronikus hulladék-szétválasztási projektet indított Írországban, ahol az emberi munkaerő nincs kitéve a gázok és az éles alkatrészek által jelentett veszélyeknek. Az elektronikai hulladékot szétválasztják és feldolgozzák, az így nyert „második élettel” pedig értékes erőforrássá válnak a körforgásos gazdaságban.

Az elektromos járművek akkumulátorainak újrahasznosítása is ígéretes alkalmazás. Ahogy az elektromos járművek egyre inkább meghódítják az utakat, felmerül a kérdés, hogy életciklusuk végén mi történik az akkumulátoraikkal. Dr. Joachim Döhner, a VDMA akkumulátorgyártási osztályának igazgatótanácsi elnöke, valamint a KUKA globális akkumulátor-értékesítési igazgatója szerint „az akkumulátor szétszerelésének és az értékes anyagok visszanyerésének automatizálása új know-how-t eredményez, és új üzleti szegmenseket nyit meg a robotika számára.”

(Forrás: MesseMünchen)

Kötelező fenntarthatóság

A klímasemleges termelési trendek, valamint a robotika és az automatizálás új alkalmazási területei várhatóan heves viták tárgyát fogják képezni az automatica szakvásáron. A 2024-től az egész EU-ban alkalmazandó új uniós fenntarthatósági irányelv még inkább reflektorfénybe helyezi a „fenntartható automatizálás” témakörét. A fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló irányelv (CSRD) a bizonyos méret feletti vállalatoktól megköveteli egy fenntarthatósági jelentés benyújtását és a termelésük fenntarthatóságának az ebben az összefüggésben történő értékelését.

A robotika és az automatizálás csökkentheti a környezeti lábnyomot: a modern összeszerelő sorok és a robotok az élettartam, az energiahatékonyság és a rugalmasság javításával járulnak hozzá a kapcsolódó erőfeszítésekhez. A mereven összekapcsolt gyártósorokat termékváltáskor át kell alakítani vagy teljesen le kell váltani. „A modern, moduláris felépítésű összeszerelő üzemekben általában elegendő néhány egyszerű módosítást végrehajtani, és a robotokat átprogramozni – hangsúlyozta Frank Konrad, a Hahn Automation vezérigazgatója és a VDMA Robotics and Automation elnöke. – Ezzel készen is vagyunk, ami időt, erőforrásokat és energiát takaríthat meg.”

www.automatica-munich.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek