Automatizálási trendek az USA-ban 1. rész

Helyszíni beszámoló a philadelphiai Automation Fair kiállításról

2018. november 28., szerda, 06:00

Címkék: Automation Fair automatizálás FactoryTalk folyamat folyamatirányítás folyamatvezérlés Internet of Things ipar 4.0 kiállítás PTC Rockwell Automation

2018. november 13–15. között immár 26. alkalommal rendezte meg az amerikai Rockwell Automation a számos nemzetközi szakértőt és vállalatot is megmozgató Automation Fair szakkiállítást. A helyszín ezúttal az Egyesült Államok korábbi fővárosa, Philadelphia volt. Az üzleti és technológiai bejelentésekben idén sem szűkölködő rangos eseményre a TechMonitor is meghívást kapott.

Kollaboratív robotok, mesterséges intelligencia, egyedi gyártás additív technológiával és OT/IT konvergencia – megatrendek, amelyekkel leírhatók napjaink okosgyárai. Az operatív technológia (OT) és az információtechnológia (IT) sokáig egymástól elkülönített vállalati adatforrásként léteztek, számos szakember van azonban azon a véleményen, hogy a két helyről származó adatok kombinálása átfogó összképet nyújt a gyártási teljesítményről és hatékonyságról. A transzparencia segít a szállítási határidők lerövidítésében, csökkenti az állásidőt, és gyorsítja a gépekkel összefüggő problémák megoldását.

Stratégiai partnerség a PTC szoftveróriással

Az OT/IT konvergencia megatrendje még soha nem körvonalazódott ki világosabban, mint azon a havas philadelphiai három napon. A kiállítás nyitónapján Blake Moret, a Rockwell Automation elnök-vezérigazgatója vázolta fel a 7 milliárd dollár forgalmú ipari automatizálási cég jelenét és jövőképét, majd Jim Heppelmann, az ipari szoftvergyártó PTC elnök-vezérigazgatója fejtette ki a Rockwell-lel kötött stratégiai partnerség előnyeit. A Rockwell Automation júniusban jelentette be, hogy 1 milliárd dolláros tőkebefektetést hajtott végre a PTC-ben.

„115 éve segítünk automatizálni a manuális munkafolyamatokat, és segítünk a cégek hatékonyságának növelésében – mondta Moret. – Ez magában foglalhatja a gyorsabb piacra jutást, a termelékenység és a megbízhatóság emelkedését, de akár az eszközkezelés és a vállalati kockázatkezelés fejlesztését is. De ugyanilyen fontos terület a világ energiaellátásának biztosítása, a folyamatbiztonság, illetve a berendezések távoli elérése is.” Moret két számjegyű forgalomnövekedést vár a 2019-es évre, és tovább bővítené a partnerségek körét.

„Az ipar alapvetően konzervatív szemléletű; sokan fogalmazzák meg a termelési célok elérésének módját, de kevesen képesen azt megvalósítani” – Blake Moret, a Rockwell Automation elnök-vezérigazgatója

Blake Moret a beszédében komoly üzleti lehetőségként utalt a csökkenő IT-költségekre, a világgazdaságban tapasztalható ipari konjunktúrára és az elöregedett gépparkra. Elmondása szerint: „A középosztály bővülése növeli a keresletet, de ezzel párhuzamosan a munkaerő nagy része nyugdíjközeli életkorba került. Az ipar alapvetően konzervatív szemléletű; sokan fogalmazzák meg a termelési célok elérésének módját, de kevesen képesen azt megvalósítani. Az IT erőteljes hatása miatt azonban az ipar is egyre inkább felveszi a tempót.”

Változó külső

A Rockwell Automation új logót mutatott be a kiállítás ideje alatt, amivel párhuzamosan egy vállalati szándéknyilatkozatot is elfogadtak, amely az ügyfelek termelékenységének a cég eszközeivel történő intenzívebb támogatásáról szól. Ezek a technológiák lehetővé teszik a felhasználók számára az adatgyűjtést, valamint egy olyan gyártási körkép kialakítását, amely újabb lehetőségeket tár fel a hatékonyság növeléséhez.

A PTC-vel kötött partnerség lehetővé teszi a Rockwell Automation számára, hogy olyan márkacsaládot hozzon létre, amely az Allen-Bradley hardverekkel kezdődve immár sokkal messzebb merészkedik az IT világában. A Rockwell Software immáron FactoryTalk néven ismert, és magában foglalja a DesignSuite, az OperationSuite, a MaintenanceSuite és az InnovationSuite szoftvereszközöket – ez utóbbi „powered by PTC” megjelölést is kapott.

OT/IT konvergencia

„A Rockwell 35 000, míg a PTC 30 000 ügyféllel rendelkezik világszerte – jelentette ki Jim Heppelmann, a PTC elnök-vezérigazgatója. – A felhasználók is kíváncsiak arra, hogy milyen értékek teremtődnek ilyen potenciálból. Az értelmetlen partnerségekkel teli iparban valódi felüdülést jelent, ha egy együttműködésből ennyi energia tud felszabadulni.”

A PTC az informatikai és technológiai kompetenciát olyan területeken birtokolja, mint a CAD/CAM/PLM szoftverek, a kiterjesztett valóság, a hálózatosodás és az IoT. „IT-cégként az évek folyamán egyre közelebb kerültünk az OT világához – magyarázta Heppelmann. – Ezzel párhuzamosan a hagyományosan automatizálási cégnek számító Rockwell az IT és a szoftverek világába sodródott. Ennek eredménye, hogy már együtt fejlesztjük a FactoryTalk InnovationSuite szoftvert, ami egyedülálló együttműködésnek számít az iparban.”

„Az értelmetlen partnerségekkel teli iparban valódi felüdülést jelent, ha egy együttműködésből ennyi energia tud felszabadulni” – Jim Heppelmann, a PTC elnök-vezérigazgatója

Az IDC által közzétett tanulmány szerint a világ 1 billió dollárt fordít a digitalizálásra, amelynek 30%-a jut a gyártási folyamatokra. „300 milliárd dollár elköltése is jelzi, hogy nem babra megy a játék – mondta Heppelmann. – A digitalizálás révén egy iparvállalat hálózatosodott céggé és összességében jobb, értékesebb vállalkozássá válik.” Ennek hatása az emberekben, a folyamatokban és a termékekben is visszatükröződik. A gyár nagyon eltérő termékek legyártására válik képessé. A mesterséges intelligencia által vezérelt generatív tervezés olyan termékekhez vezet, amelyeket korábban el sem tudtunk képzelni. A termékek szoftvertartalmának növekedésével pedig a folyamatok is megváltoznak.

Jim Heppelmann a PTC első, több mint 30 éve kapcsolatban álló ügyfelét, a John Deere mezőgazdasági gépgyártót hozta fel példának, amely egyre több szoftverrel vértezi fel termékeit. Milyen lenne, ha a farmon minden berendezés kommunikálni tudna egymással? Megvalósítható egy ilyen rendszer? Lehetnének intelligens farmok, okosvárosok és okosgyárak. Az alrendszerekből adatokat gyűjthetünk, és hatékonyabbá tehetjük azokat az ellenőrzés, az optimalizálás és az autonómia révén.

A digitalizálás előnyei elég könnyen felismerhetők a termékekben és folyamatokban, de mi van az emberekkel? „Az emberek eléggé a háttérbe szorultak a digitális technológiák fejlesztése során – mondta Heppelmann. – Bár vannak jó példák; a Boeing például 100 millió dollárt fordított a nyugdíjas munkavállalók IT-képzésére.” A komplex feladatokat végző munkatársak számára Heppelmann azt javasolta, hogy a kiterjesztett valóság (AR) technológia hozhatja közelebb az IT világát. „Az AR lényege az, hogy az adatokat a környezetünk részévé teszi – magyarázta. – Ezáltal láthatóvá válnak a digitális adatok. A valódi vagy hipotetikus digitális információ feltűnése javítja a felhasználó tájékozódását a fizikai világban.”

Folytatjuk

Molnár László


Kilencmilliárd eurót hozhat a digitalizáció Magyarországnak

A termelékenység és a tartós gazdasági fejlődés érdekében Magyarország számára prioritás a gazdaság digitalizációjának felgyorsítása – állítják a McKinsey elemzői. Szerintük a digitális gazdaság 2025-ig akár 9 milliárd euróval is megdobhatja a hazai GDP-t, amennyiben Magyarország képes volna kihasználni a digitalizációban rejlő potenciált. Utóbbi feltételezéssel élve a digitális gazdaság részesedése 2025-re 11,2 százalékra emelkedne a hazai összterméken belül a 2016-os 6,9 százalékról. Magyarországon 2012 és 2016 között évente 4,1 százalékkal nőtt a digitális gazdaság, míg a nem digitális ág évi 2,2 százalékkal.

Ahhoz, hogy Magyarország csatlakozni tudjon a digitális éllovas országokhoz, számos területen kell előrelépni. Kiemelkedő fontosságú a megfelelő oktatási és képzési rendszer, amely a digitális világban szükséges készségekre helyezi a hangsúlyt. A kritikus gondolkodás és problémamegoldás, a másokkal való kommunikáció, a csapatban történő munkavégzés a jövőbeni elhelyezkedés zálogai – állapítják meg a tanulmány szerzői. Az oktatási rendszer abban is segíthet, hogy több informatikát, matematikát vagy természettudományt végzett hallgató lépjen ki a munkaerőpiacra, illetve megfelelő, az automatizáció miatt szükségessé váló átképzési lehetőségeket biztosít.

Kapcsolódó cikk:

Automatizálási trendek az USA-ban 6. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 5. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 4. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 3. rész

Automatizálási trendek az USA-ban 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek