Az pont elég, ha az ipari gépeddel úgy bánsz, mint az autóddal

2023. március 07., kedd, 06:00

Címkék: célgépek Chemplex gépgyártás hajtás hajtásrendszer hajtástechnika karbantartás Magyar Ipari Célgép Nagydíj

Tulajdonképpen ez az a cikk, amit, ha minden jól menne, és a dolgok úgy működnének, ahogy kell, sosem kellett volna megírnom. Bólogatni fogsz, és azt mondod majd, hogy ezt mindenki tudja, mindenki csinálja, de tévedsz. Sajnos meg kell írnom, mert mindenki csinálja, de nem jól, vagy leginkább sehogy – nagy tisztelet a kivételnek.

A karbantartás fontosságáról kell beszélnünk – és a szervizről

Szinte látom, ahogy összehúzott szemekkel méregetsz és rázod a fejed: Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani! Az ipari gépek jól működnek – nincs velük teendő. Mennek, termelnek, minden jó. Szerinted csak az időnket és a pénzünket pazaroljuk egy-egy gép- és termelésleállással járó karbantartással?

Hiszen mindent tudsz a karbantartásról: a kocsidat szervizbe viszed, mert tudod, hogy mit kockáztatsz, ha kihagyod. Autó nélkül maradni, fázni a téli buszmegállóban nem kellemes. Ezért egyszerűen elmész vele a szervizbe, és amíg elszürcsölsz egy kávét vagy megírsz 3 levelet, addig elvégzik a tervezett megelőző karbantartást rajta, és mész tovább. Nyugodtan, mert tudod, hogy kizártad a kockázatokat. Viszed a gyereket fogorvoshoz, akkor is, ha semmi baja nincs a fogainak, mert jobb megelőzni, felfedezni, előre látni a dolgokat, mint utólag oltani a tüzet. Olcsóbb, kíméletesebb és tervezhetőbb.

Miért nem csinálod ezt a gépeiddel? Azokkal a gépekkel, amik a bevételedet hozzák, egyszerűen nem. A századik eseten vagyunk túl: hajtja, hajtja, majd megáll, és onnan már nem egyszerű visszaállni, attól a pillanattól már egy hajsza az egész. Nézzük át együtt a lényeget: a számodra fontos és nélkülözhetetlen dolgokkal törődsz, jól törődsz, mert pontosan tudod, hogy nem akarsz kockáztatni. Törődj a gépeiddel jól! Itt a segítség.

A nyugalom 4 törvénye:

 • Törvény 1: Az ipari gépeid legyenek fontos helyen az életedben. Azok biztosítják a megélhetésedet és a kollégáid családjainak az életét.
 • Törvény 2: Szakértők kezébe kell adnod a gépeidet, ha értéket akarsz menteni. Ahogy megkeresed a legjobb fogorvost már akkor, amikor még baj sincs.
 • Törvény 3: Ha van szervizcsapatod, akkor azoknak legyenek terveik, pontosan ismerjék a gépelemeket, és tartsák azokat felelősen kiváló üzemkész állapotban.
 • Törvény 4: Ha nincs szervizcsapatod, sürgősen keress egy kompetens, iparági tapasztalatokkal rendelkező, megbízható formációt, mert most nem az a világ van. Add a felelősséget, a jövődet valaki – biztonságos – kezébe!

Itt a stabil, nagy volumenű és kiszámítható termelés 10+1 alappillére (életszerű példákkal), ha ipari gépeid vannak – ezeket várd el, követeld meg, érd el, különben mit sem ér az egész:

 1. Minden intézkedésed első lépése a váratlan leállások megakadályozása érdekében történjen. (Van pótkereked – le is tudod cserélni.)
 2. Növeld a gépeid hatékonyságát. Észszerű, tervezhető befektetés, ami hosszú távra szól. (Jobb szélvédőmosót veszel, mert nem akarsz rovaros szélvédőt bámulni.)
 3. Csak jó gépekkel lehet jó termékeket gyártani, jó mennyiségben. (A szűrők makulátlanok, hogy húzzon az autó.)
 4. A gép, a kollégák és a munkakörnyezet biztonsága alap. (Van biztonsági öved és fékbetéted.)
 5. Növeld a gépeid élettartamát! (Elvégzed az olajcserét.)
 6. Vezesd be a tervezett megelőző karbantartást, ha eddig nem tetted! (Időben elviszed a kocsit szervizbe.)
 7. Csökkentsd a költségeket azzal, hogy tervezel. (Van pótkereked, mosható üléshuzatod.)
 8. A jó gépeknek jó hangjuk van. (Ugye, ha a kocsidnak furcsa zaja van, azt bezzeg rögtön meghallod!?)
 9. Csökkentsd a környezeti terhelést! (Nem Kínából rendelsz pótalkatrészt, mert kétezerrel olcsóbb.)
 10. Tartsd be a gépkönyvek előírásait és a szabályokat! (Akkor is nézd meg, hogy jók-e az izzóid, ha azt gondolod, hogy jók. Féklámpa, index.)

+1   Tedd elégedetté a vevőidet! Ha időre elkészül a megrendelése, kifogástalan minőségben, akkor legközelebb is téged választ, esetleg ajánl majd másoknak. (Ha egy tiszta, jó kocsival mész érte, legközelebb is beszáll.)

Ha a fenti pontok bármelyikével kapcsolatosan kérdésed merül fel, hogyan és mit csinálj, hogy az ideális állapotot elérd, akkor javaslom, hogy kérdezd meg a szervizes kollégáidat, vagy azok hiányában, illetve ha nem kielégítő a válaszuk, fordulj hozzám, megoldjuk. Ha szükséged van támogatásra, kölcsönadom a szervizcsapatomat – még van kapacitás. Kösd le, vagy vedd igénybe alkalmanként. A kiszámíthatóság és a tervezhetőség mindennél fontosabb. Részletekért gyere ide:

www.mindengepmukodjon.hu

Minden szavát barátsággal írtam,

Kiss László

a Te hajtástechnikai és üzemi karbantartási szakértőd

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek