Elnézést, Uram, Ön ínyenc, vagy beéri instant levessel is?

Egy recept akkor jó, ha pontos a hozzávalók listája és az elvégzendő műveletek sorrendje is. Az is fontos, hogy jól értelmezd, és ne térj el tőle, csak így kerülhet az asztalodra emlékezetesen finom fogás

2020. április 10., péntek, 06:00

Címkék: célgépek Chemplex gépgyártás hajtás hajtásrendszer hajtástechnika hajtástechnológia vegyipar

Még jobb a helyzet, ha jó eszközeid vannak, mert azok dolgoznak helyetted. Mit csinálnál habverő, mixer, vagy serpenyő és sütő nélkül? Az előbbiek nélkül nehézkes, az utóbbiak nélkül lehetetlen a szupermenü elkészítése. Az előkészítés és a főzés helyszíne ideális esetben a konyha. Képzeld el, ha minden egyes levágott szelet panírozásához le kellene futnod a pincébe, majd vissza a konyhába, hogy a forró zsírba dobd, végül az emeleten tálalnál. Nonszensz, igaz?

Bele sem gondolsz, de amikor egy receptet követsz, betartod a műveleti sorrendet, használod az eszközeidet és az emberi erődet, tudásodat, akkor tulajdonképpen egy bonyolult technológiát valósítasz meg. Ha a szükséges eszközöket mindig helyes sorrendben és távolságban tartod egymástól, és kialakítod a műveleti útvonalat, idővel elképesztően megnő a gyorsaságod, a termelékenységed. Pontosan ez a helyzet egy ipari gyártás során is.

Álomüzem, pont, ahogy szeretnéd

És te el tudod mondani azt, hogy mi tenné jobbá az üzemedet? Most menj és nézd meg! Igen, azt a helyet, ahol termelsz. Fogadni mernék, hogy bekerül egyféle alapanyag, amin valami módosítást vagy módosításokat végeznek, és késztermékként távozik a területről. Hány emberrel dolgozol? Lehetne kevesebbel, többel, néhányukat más feladatra is el tudnád képzelni? Hányan szaladgálnak fölöslegesen, mert nem a megfelelő műveleti sorrendben van a munkaállomásuk? Azaz hányan paníroznak a pincében, míg a sütés helyszíne valójában a földszinten van? Hogyan hat ez a normájukra és a költségeidre? Hány műszakban termelsz? Mennyire koszol a technológiád?

Folytathatnám még a kérdéseket, de mivel nem önismereti tesztet írok, nem teszem. Úgyis tudod, hogy mire akarom felhívni a figyelmedet. Egy gond lehet: ha mindezt provokációnak veszed, mert nem annak szánom. Ha bármelyik kérdésnél elidőztél, akkor valószínűleg van teendő nálad is, csak még nem jártál utána.

És most, hogy ezt végiggondoltad, mi lenne az ideális kép? Milyen környezetben szeretnél dolgozni? Milyen gépekkel, és főképp mennyire gazdaságosan?

„Én el tudtam mondani, hogy mit tudjon a gép, te pedig megtervezted úgy, hogy működjön!”

(Turi László – Festék Bázis Zrt.)

Ha a fenti kérdések hatására megfordult a fejedben az, hogy leszámolj a technológiáddal kapcsolatos gyermekbetegségekkel, és végre a gépeid összehangolt munkájának a hangját szeretnéd hallgatni, akkor van a füleid számára zeném, csak olvass tovább.

Egyáltalán nem mindegy, hogy 2 vagy 50% a növekedésed egy évben

Álljon itt egy remek ügyfelünk példája, aki tudatos vezetői attitűdjével időben cselekedett, hogy a piaci tortából még nagyobbat harapjon.

Mit ad neked egyetlen gép?

  • 1 db disszolvertárcsás festékkeverő berendezés
  • Egy vizesbázisú és oldószeres festék diszpergálására alkalmas, robbanásbiztos keverőgép készült a Festék Bázis Zrt. számára, becenevén Otto.

A disszolvertárcsás keverőgép 2 éve üzemel, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket: jó minőségű festéket gyártanak vele, jó hatásfokkal. Az előtte-utána fázisokat kollégák szolgálják ki. A kapacitásbővítés érdekében egy új festékgyártó üzem körvonalai kezdtek kirajzolódni. 

Turi Lászlóval, a Festék Bázis Zrt. műszaki igazgatójával beszélgettem. Hamarosan meg fogják nyomni annak az üzemnek a bekapcsológombját, aminek a teljes belső technológiájának a 90%-át a Chemplex tervezte és gyártotta. A maradék 10%-ot – az alapanyagok fogadására és a berendezések összekötésére alkalmas rendszert – a vállalat maga építette ki.

A Festék Bázis Zrt. időben kapcsolt, miután az első gépünket, amit Otto névre kereszteltek, termelésbe állították. A gép beváltotta az ígéretét, a megnövekedett termelési volumen pedig további lépésekre késztette a tulajdonosokat. Felmerült az igény egy másik üzem létesítésére, ahol már a teljes technológiát gépesíteni szerették volna, minimálisra csökkentve az emberi beavatkozást. Kellenek a jó emberek, nem a létszám csökkentése volt a cél, sokkal inkább az, hogy az ember a keze alá dolgoztassa a gépeket, a gépek legyenek szolgálatában, és ne fordítva. Pontosan tudták azt, hogy megvan erre a kivitelező csapatuk.

A Festék Bázis Zrt. valamelyik termékét már egészen biztosan használtad te magad is, kenhetted falra, fára, fémre, és festegetés közben sosem gondoltál arra, hogy mekkora profizmus rejlik abban, hogy az a festék, amit évekkel később a kód alapján újravásárolsz, pontosan ugyanazt a képet és minőséget adja. Nem gondolsz bele, de elvárod.

Egy teljes technológiát kiszolgáló gépparkkal mennyivel könnyebb! 
 
Amikor majdnem a teljes folyamatot gépek végzik:
  • 1 db dezaggregátor
  • 1 db diszpergálásra alkalmas disszolvertárcsás festékkeverő berendezés 55 kW-os motorral 
  • 1 db homogenizáló keverő
  • 1 db kiszerelőgép 
A folyamat logikus:  első a folyadékfázis, ahol a vizet, majd a kötőanyagot mérik a tartályba, a következő a porfázis, ahol lassú fordulaton homogénre keverik az aggregátumot a folyadékkal, ezt követi a diszpergálás, végül a minőségellenőrzés és a kiszerelés. Míg a másik telephelyen kézzel töltenek, mérnek, adagolnak és kupakolnak, itt már félautomata töltőgép van, membránszivattyúval (légszivattyú tölti a csapot).

Viszonylag egyszerű a helyzet, amikor csak egy gépet szerzel be: leegyszerűsítesz egy munkafázist. De amikor több gép használatát tervezed, akkor nagyon képben kell lenned, hogy valóban a know-how szerinti folyamat jöjjön létre. Itt több buktató is lehet: a tervező nem érti meg elsőre, többször módosítani kell a terveken, a gépépítő nem olyan profi, rondák lesznek a gépeid, ordibáló varratokkal, és ha egy menetet elszúr, akkor folyamatosan javítgatni, bütykölgetni fogja – ami nem cél –, és csak az idődet húzza. Összességében egy hosszú nyavalygás az egész.

A géped elkészül, kiválóan működik, de senki nem szólt arról, hogy az előtte-utána fázisokat mennyire fogja igénybe venni a megnövekedett termelés. Hirtelen ott találod magad, hogy nem győzöd az embereket biztosítani a zsákok nyitásához, a késztermék elcipeléséhez. Beljebb vagy? Igen is, meg nem is.

Pontosítsd a know-how-t, és annak megfelelően rendezd az üzemet

Hogyan lesz egy gépből teljes technológiai kivitelezési megbízás? Térjünk vissza a Festék Bázis Zrt-hez, mert az útjuk etalon példa. A szerencsés csillagállások egyszerre formálták meg bennük az igényt és szállították hozzá a forrást: fejlesztésre és beruházásra elnyerhető pályázat formájában. Semmi sem állt már annak az útjában, hogy a Festék Bázis Zrt. csapata új telephelyen egy komplett festékgyártó üzemet nyisson, és a korábbi jó tapasztalatok alapján ebben a Chemplex technológiai kivitelezői támogatását kérték.

„Ha ti nem vagytok, nekünk kellett volna terveztetni, ami nem lett volna ennyire hatékony, mondom is, hogy miért: valószínűleg találtam volna gépgyártót, aki legyártja, de nekem sokkal egyszerűbb volt a dolgom veletek, mert egy kézben van a vegyipari tudás, a tervezés és a gyártás. Házon belül megoldjátok az egészet. Ahogyan például észrevettétek átadás előtt, hogy az egyik pneumatika motorja nem jó, és úgy cseréltétek ki, hogy arról én csak utólag értesültem, ez nagyon megkönnyíti a helyzetem. Ti erre specializáltátok magatokat, hogy terveztek és gyártotok, garanciát és felelősséget vállaltok, én ehhez el tudom mondani, hogy melyik gép mit csináljon. Ti megtervezitek, legyártjátok, és nekem már csak működtetni kell” – vélekedik Turi László a közös munkánkról.

Ha elmondod, mi a feladat, ráncba szedjük a te üzemedet is! Megtervezzük akár a géped, a teljes technológiai folyamatot, hogy mással foglalkozhass, amíg az üzemed termeli számodra a profitot. És mindezért felelősséget vállalunk. Egy kézben. Ez elég jól hangzik, igaz?

Már érted a mottónkat? „Ha már tolod, toljad durván.” Tegyél próbára bennünket! A www.chemplex.hu weboldalon, a keverőgép fül alatt megtalálsz minden infót.

Sipos Sándor

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek