Féktelenül

A fékes motorok szükségességéről

2015. június 19., péntek, 10:42

Címkék: Chemplex fékes motor hajtástechnika kiss lászló villanymotor

A cím konkrét utalás: segít felidézni a híres film jeleneteit, amelyekben Sandra Bullock küzd a száguldó busszal, amin nem működik a fék. Ehhez hasonló helyzeteket okozhatnak a műszaki életben azok az esetek, amikor egy gép meghajtásában fékes motor alkalmazására lenne szükség, de valamiért mégsem ezt a megoldást választják. Ennek sem kevesebb a kockázata, mint a féktelen busszal való száguldozásnak (és mi ráadásul aligha nézünk ki eközben olyan jól, mint Sandra Bullock).

A fékes motorok szükségességének szemléltetésére Kiss Lászlót – a Chemplex Kft. hajtóműszakértőjét – kértük fel: „Partnerünk fék nélküli motorral alkalmazott csigahajtóművet egy sportcsarnokban, a nagyméretű térelválasztó függöny függőleges mozgatására. Fékesmotor-ajánlatunkat visszautasították egy meggyőző és olcsóbb megoldás érdekében, ami végül valóban tökéletesnek tűnt. A hajtómű jól rögzítette a felcsévélt terhet mindaddig, amíg le nem járt a bejáratáshoz szükséges üzemidő. Az alkatrészek összekopásával azonban megszűnt a kezdeti nagy belső súrlódás – amelynek köszönhetően korábban megtartotta a terhet –, de az önzáró jelleg megszűnését követően a függöny az eresztési fázisban, a motor leállítása után legördült a dobról. Szerencsére baleset nem történt. Végül a hosszú távú biztonságos megoldás érdekében a motort fékes kivitelre kellett cserélni."

Ilyen és ehhez hasonló helyzetekben a legbiztonságosabb megoldás a fékes villanymotor, aminek segítségével a hajtott gépelem mozgása a motor leállításakor megáll és a helyén is marad.

Nézzünk néhány alkalmazási területet fékes villanymotor használatára: forgóasztalok esetében fontos a gyors, pontos megállás. Speciális szalagpályáknál elengedhetetlen, hiszen garantálja, hogy a berendezés a pálya mellett dolgozó kezelő előtt a megfelelő helyen álljon meg. Emelőberendezések, pl. daruszerkezetek és csörlők esetében a fékes motor használata az egyetlen mód, hogy az elvárásoknak megfelelően, biztonságosan rögzíthessük a szerkezetet. Speciálisan érzékeny területek gépeit (mint pl. színházi díszletmozgatók, színpadi emelők, orvosi készülékek) a zajtalan működtetés érdekében rendkívül csendes fékkel ellátott motorokkal kell szerelni – sorolja a példákat Kiss László.

A fék élettartamának növelése érdekében gyakran találkozunk frekvenciaváltós hajtásszabályzással, a motor fordulatszámának megállásig történő lecsökkentésére, ahol a fék már „csak” rögzítésre szolgál, nem maga a fék állítja meg a tömeget. Ezzel a megoldással a féktárcsa élettartama többszörösére emelkedik, ill. a kontrollált megállással a mozgatott berendezés dinamikus igénybevételét is csökkenthetjük.

Kiss László felhívja a figyelmet a fék minőségére is: a Chemplex kínálta villanymotorokon alkalmazott fékek mindegyike elég erős ahhoz, hogy a hajtáshoz kiválasztott motor teljesítményéhez megfelelő nyomatékkal (a motor nyomatékának általában kétszeresével) rögzítse a villanymotor tengelyét. Érdemes tudni azt is, hogy színházi alkalmazásoknál, ahol a díszletek a színészek feje fölött vannak, az egyszeres működésű fékek helyett kötelező a duplafékes motorok beépítése. Ezek a kivitelek a motor nyomatékát akár 5-6-szoros biztonsággal is meghaladják.

Kiss László

A fékes motor megbízható, problémamentes gépelem, de van néhány külső körülmény, amit a helyes méretezéskor és kiválasztáskor figyelembe kell venni. Poros környezetben a fékek működtetése bizonytalanná válhat. Vizes, párás környezetben korrózió léphet fel, ami megváltoztathatja a súrlódási viszonyokat, károsíthatja a féktárcsa anyagát, ezzel kiszámíthatatlanná téve a fék működését. Durva esetben a korrózió akár meg is akadályozhatja a mozgó alkatrészek megfelelő mozgását, vagy akár zárlatot is okozhat. A fentiek kiküszöbölésére vagy a meghibásodás esélyének csökkentésére motorjaink kiegészítő opciókkal szerelhetők fel (pl. rozsdamentes alkatrészek, porvédő gumi, zárt ventilátorburkolat, egyedi kialakítású zárófedelek, tömítések, stb).

A Chemplex fékes motorjait könnyű tisztíthatóság jellemzi: poros környezetű üzem esetén a sűrített levegővel történő kifúvatás sokat segít a fék élettartamának növelésében, a túlmelegedés megakadályozásában. Karbantartásuk elenyésző, hiszen a beépített rugók a kopásból eredő növekvő légrést sokáig kiegyenlítik, a rugóerő szabályozása pedig csavarokkal egyszerűen elvégezhető.

www.chemplex.hu

Szakértőnkről

A Chemplex Kft. büszke arra, hogy szakértői csapatát az egyik legkomolyabb hazai szakember vezeti. Ez a szakmai háttér ügyfeleinknek is megadja azt a biztonságot, hogy komplexebb alkalmazásaikra is optimális megoldást kínálunk. Kiss László szakmai háttere kis híján két évtizedre nyúlik vissza, ez idő alatt nagyon széles spektrumon szerzett tapasztalatot. Cégünknél bárki veszi fel a telefont, Ön jó kezekben van, de ha Kiss László az (főleg péntek délután), akkor nyugodtan hátradőlhet.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek