Nem tudom, te hogy vagy vele, de én ritkán műtöm meg a vakbelemet

Kérdezzen a TechMonitor szakértőjétől!

2020. október 16., péntek, 06:00

Címkék: célgépek Chemplex gépgyártás hajtás hajtásrendszer hajtástechnika kiss lászló motor

Népszerű rovatunkban az ország legismertebb hajtástechnikai szakértője, Kiss László jelentkezik hónapról hónapra izgalmas kérdésekkel és válaszokkal a szakterületéről, trendekről, újdonságokról vagy éppen nem hétköznapi hajtástechnikai megoldásokról.

Jóllehet, ha egy kicsit utánanéznék, a videómegosztón találnék olyan infót, ami segítene abban, hogy megműtsem magam, ha baj van, mégsem állnék neki. Persze most mondhatod, hogy őrült erős képet cibálok eléd hajtástechnikai szakértőként, de amit láttam az elmúlt hónapokban, azok alapján nem is annyira túlzó, hidd el. Sokan tettek olyasmit a gépeikkel, amit nem kellett volna. 

Most, hogy eljött az az időszak, amikor az ideiglenes megoldásokat ki kell váltani végleges, üzembiztos állapotra, bárhová megyek, azt látom, hogy a rögtönzött kivitel sem olcsóbb, sem gyorsabb nem lett, mint egy gépelem beszerzése, ráadásul kokec munkákat találok – ahogy felénk mondják.

Rendszerint megkérdezem, hogy miért ezt a megoldást választották, és logikusnak tűnő válaszok érkeznek, persze többségében nem a tulajdonostól: olcsóbb volt a karbantartókat gyorsan a területre vezényelni, hogy hegesszék meg a hajtómű letört talpát. A vészhelyzet alatt nem volt lehetőség kérdezősködni. A karbantartó csapat azt mondta, hogy jó lesz a hegesztés is… Jó is volt egy darabig. Ám arra már nem terjedt ki a figyelem, hogy megbízható tartalék hajtóműről is gondoskodjanak, és most megint megy a kapkodás.

Másik példa: Egy megnövekedett termelési igényű cégnél úgy döntöttek, hogy a villanymotorokat nagyobb teljesítményűekre cserélik, hogy biztosan bírják a terhelést. Belső kalkuláció, saját kivitelező stáb. Egy dologgal nem számoltak: a néhány éve hajtott villanymotorok leszerelésekor azt tapasztalták, hogy a peremek a szerelés során törnek. Mit nem tudtak? Azt, hogy felléphet az úgynevezett dörzs korrózió, ami a motortengely és a hajtómű csőtengelye között, amikor a két alkatrész „összegyógyul”, mintha megragasztották volna. A terveik szerint néhány óra alatt elvégezhető munka helyett napokig ment a kapkodás és a berhelés. Egyszerű és praktikus lehetett volna, ha valaki felhívja a figyelmüket azokra a kereskedelmi forgalomban kapható hajtásokra, amelyekben az integrált rugalmas tengelykapcsolónak köszönhetően szétszerelés esetén nem kell szétzúzni a termékeket.

Egy másik termelő cég vezetője hívott, hogy gondja van az alkatrészek emelésével. Megint csak a vészhelyzet alatt a biztonságra hajtva, raktárkészletről a kelleténél nagyobb frekvenciaváltót szerzett be, magas áron. „Gyorsan kellett – mondta. – A termelés nem állhatott le egy pillanatra sem, és ez volt elérhető.” Sajnos nem jött be a számítása, mert a mozgatandó teher akkora volt, hogy süllyesztéskor a hajtáslánc visszafelé felpörgette a motort, a visszatáplált energiát fékellenállás nélkül a nagyobb frekvenciaváltó sem tudta lekezelni, hibára kiállt, és a teher lezuhant, komoly anyagi kárt okozva a kiszolgáló technológiában. Még jó, hogy személyi sérülés nem történt! Fékellenállás nélkül ne emeljünk terheket!

Tudom, hogy most sokan áttervezésben, felújításban vagytok. Jó gépek nélkül nincs stabil termelés. Most még van idő újra átgondolni mind a sietségben hozott döntéseket, mind azokat, amik még az asztalon hevernek és megvalósításra várnak. Te is, és én is azon fáradozunk, hogy a gépeid megbízhatóak, a termelésed stabil legyen.

Sokszor mondtam már, hogy keresd meg a számodra elérhető és szimpatikus szakembereket, akik felelősen beleállnak a feladatodba, talán nagyobb tapasztalattal, mint azok a kollégáid, akik mindig ugyanazokért a gépekért felelnek, és biztosítsd be magad hosszú távra.

A gépek szíve a hajtásrendszer. Van hajtástechnikai szakértőd, aki rendszerben látja és vizsgálja azt, hogy a hajtásaid ne legyenek pl. alulméretezettek? Ki validálja a döntéseidet, nehogy túl drága megoldást válassz arra, amit kihozhatnál egy észszerűbbel? Ne akkor kapkodj, amikor megint mindenkinek szűkös lesz az idő vagy a mozgástér! Van a szakidnak megoldása arra, hogy ha cseréket hajtasz végre, a beépített termékek csereszabatosak legyenek? Ha pedig nem azok, akkor ő tud gondoskodni arról, hogy olyan kialakítást, olyan kiegészítő adaptereket, illesztőidomokat szerezz be vagy gyárts, amelyekkel a karbantartást, a cserét vagy a felújítást átalakítás nélkül el tudod végezni?

Végezetül már csak egyetlen szót írok ide: raktárpolc. Mindig legyen készleted csere biztosítására. Gondoskodj róla akkor, amikor még jelét sem látod semmilyen váratlan eseménynek. Legyen kéznél olyan, amilyen kell, és ne köss értelmetlen kompromisszumokat kényszerből. Mi van, ha megint az lesz, hogy heteket kell várni egy külföldi szállítmányra? 

Most már érted, hogy miért a súlyos felütés. Nem lehetek mézesmázos, fel akarlak rázni, hogy belásd, mi az, amire szükséged van. Nem véletlenül az a küldetésem, hogy Magyarországon minden gép működjön – de főképp a tiéd.

Tudod, hol találsz, igaz?

Barátsággal:

Kiss László

Hajtástechnikai kérdése van? A TechMonitor szakértője ingyenes és gyors tájékoztatást nyújt az optimális választáshoz. Kérdését, kérem, küldje az editor@techmonitor.hu e-mail-címre!

Kapcsolódó cikk:

Ajánlom magamat, és téged ki ajánl?

Te juss át a mocsáron!

Szoktál kocsmázni a konkurenciáddal?

Vigyázz! Grillzombik a kert alatt!

Kedves te!

Ne vegyél hajtóművet, ne kérj hajtástechnikai tanácsot, mert le vagyok fagyva

Útvonalterv ezeröcsivel Moszkvába – és vissza

A hazai gépipar aknái – gépipari problémakutatás, 2019. november–december

Talán sosem gondoltál rá, de barátkozz csak a kifejezéssel: minden ilyen esetben lopsz!

Elképesztőek vagytok!

Kívántasd magad!

Vigyázz, mert bekavarok!

Bezzegelek egy kicsit. Amúgy kockás füzeted van legalább?

Ha fordítva ülsz a lovon, az ág sem csaphat pofán. Avagy hogyan lehetsz etikus beszállító

Tudod, mi a menő? Megmondom neked: az, ha célgépépítő vagy, és nem húzol szerelőnadrágot!

Építs pöpecül működő gépeket, és formáld az ipart!

Élvezed, amit csinálsz?

Innováció, digitalizálás és munkabiztonság

Merj nagyot álmodni! – 2. rész

Merj nagyot álmodni! – 1. rész

Megspórolok neked egy telefont. Ja, nem! Egy villanymotort

Lesz belőle masina?…avagy hogyan ne trollkodjunk szét egy ipartörténeti remeket

Kényelem az iparban: vezeték nélküli vezérlések

Te mire teszed a tétet?

Szívesen lapátolsz? Persze, de inkább hajóban!

Hajtóműves villanymotor: kompakt vagy moduláris kivitel, és miért?

Így vágd haza a géped – megszokásból!

Keresse ki a csillagjegyét, és olvassa el a tanácsomat Önnek!

Magyarországon minden gép működjön!

Legyen résen, mert most teljesen összezavarom!

Mennyi egy házi macska átlagéletkora?... avagy két lépés, ami meghosszabbítja a homlokkerekes hajtómű élettartamát

A fesztivál legjobb nője… avagy hogyan csípjük meg a bálkirálynőt

Úgy kell az AC-fék a villanymotornak, mint az agyunknak egy jó ásítás

Bepillantás a hajtástechnika jövőjébe

Nem kell mindig PLC!

Mit tenne, ha látná, hogy billeg az autója az emelőn?

Régi villanymotor – új frekvenciaváltóval. Érdemes megpróbálni, vagy a régi villanymotor kuka?

Mit tegyen, hogy elkerülje minden gyártócég rémálmát?

Még egy gondolat a kúpkerekes hajtóműről

​A kúpkerekesen nem fog ki semmi!

Használjunk bátrabban kúpkerekes hajtóművet!

Hogyan törjünk össze egy csigahajtóművet a lehető legrövidebb idő alatt?

Hol van igazán elemében a csigahajtómű?

Mire nem jó a csigahajtómű?

Mi a trükkje a megfelelő hajtóműtípus kiválasztásának?

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek