Schneider Electric megoldásokkal jobban pörögnek a motorok

Kevesebb állásidőt és alacsonyabb költségeket biztosítanak a fejlett digitális rendszerek

2023. március 03., péntek, 06:00

Címkék: digitalizálás hajtás hajtásrendszer hajtástechnika motor Schneider Electric

Jelentős mértékben csökkenő állásidő, a nem tervezett leállások után lényegesen gyorsabb újraindulás, alacsonyabb tervezési költségek – többek között ezekkel az előnyökkel jár, ha egy vállalat átfogó megközelítést alkalmaz a villanymotorok menedzselése során. A Schneider Electric megoldásai a stabil energiaellátástól a rendszerintegráción keresztül a teljes eszközmenedzsmentig biztosítják a hatékonyabb üzemeltetést, amely azon túl, hogy kevesebb kiadást jelent, a fenntarthatósági célok megvalósítását is támogatja.

Gyárakban, az energiatermelésben és -elosztásban, a bányászatban, a vízkezelésben, vagy éppen a kereskedelmi célú ingatlanokban számtalan villanymotort használnak világszerte. Ezek a berendezések kritikus fontosságú eszközök, ugyanakkor jelentős villamosenergia-fogyasztók: az ipari vállalkozások esetében például a villamosenergia-felhasználás átlagosan 60 százalékát teszik ki. Éppen ezért nagyon komoly előnyökkel járhat egy cég számára, ha átfogó megközelítést választ a villanymotorok alkalmazásának tervezése, azok üzemeltetése, karbantartása és felügyelete során.

Átfogó szemlélet

A Schneider Electric egyedülálló, integrált és holisztikus motormenedzsment-megközelítése több, egymásra épülő tényezőből áll össze. Az ügyfélközpontúság jegyében a vállalat megoldásai – a tervezéstől a megvalósításon át egészen a működtetésig – a megrendelők által használt villanymotorok egyedi igényeihez igazodnak. A holisztikus architektúrának köszönhetően áthidalják az automatizálási és az energiaellátási rendszerek közötti szakadékot, jelentősen növelve ezzel a motorok hatékonyságát. A Schneider Electric által kidolgozott tervezési folyamat segít abban, hogy a felhasználók digitálisan egységesíthessék automatizálási és energetikai rendszereiket a nagyobb energiahatékonyság érdekében. A társaság megoldásai átfogó eszközteljesítmény-menedzsmentet kínálnak, növelve ezzel a villanymotorok megbízhatóságát, hatékonyabbá téve a karbantartást és üzemeltetést.

A Schneider Electric termékeinek és szolgáltatásainak alkalmazásával akár 20 százalékkal is javulhat a villanymotorok rendelkezésre állása, miközben az állásidő 50 százalékkal csökkenhet, a nem tervezett leállásokat követően pedig akár négyszer gyorsabb lehet az újraindulás. Az átfogó megközelítés pedig már a tervezési fázisban is megmutatkozik, akár 30 százalékos költségmegtakarítást eredményezhet a mérnöki költségek kapcsán.

A villanymotorok menedzselésénél a Schneider Electric egy egyedi, öt fő pillérből álló megközelítést alkalmaz. Ennek részét képezik a szakértői szolgáltatások, a fejlett motorvezérlés, a megfelelő védelem és integráció a villamos hálózatba, a folyamatosan egyenletes energiaminőség biztosítása, valamint az eszközmenedzsment. A villanymotorok teljes bekerülési költségéből a kezdeti beruházás és a karbantartás mintegy 5 százalékot tesz ki, a fennmaradó 95 százalék a működésükhöz szükséges villamos áram költsége. Éppen ezért gazdasági szempontból is kiemelt kérdés, hogy mennyire hatékony ezeknek a berendezéseknek a működése. Az energiamegtakarításhoz vezető úton az első lépés a motorok energiahatékonyságának növelése, viszont ahhoz, hogy tényleg komoly eredményeket érjünk el, célszerű átfogóbban gondolkodni, és ezeknek a berendezéseknek a teljes működési környezetében megvalósítani a hatékonyságjavító intézkedéseket.

Egyszerű online tervezés

A Schneider Electric EcoStruxure Motor Control Configurator segít abban, hogy egyszerűen és gyorsan, akár online megtervezhesse komplett motorvezérlő megoldását. A rendszerben alkalmazásspecifikusan beállíthatók a legoptimálisabb motorindítási megoldások.

A mySchneider felületen keresztül a megadott alapadatok (betáplálási feszültség, motor teljesítménye, szegmens, alkalmazás) alapján referenciaszám szintű javaslatot tesz a konfigurátor a megfelelő Schneider Electric termékekre – például a frekvenciaváltókra –, és rögtön felkínálja a szükséges dokumentációk letöltését is. Vagyis néhány kattintással elvégezhet más esetben órákig vagy akár még tovább tartó folyamatokat.

Könnyű elemzés

A Schneider Electric EcoStruxure Motor Management Design alkalmazása segítségével kényelmesen és gyorsan fel lehet mérni, hogy mely villanymotoroknál kínálkoznak energiamegtakarítási lehetőségek. A webes alkalmazásban a berendezés alapvető paramétereinek és működési mutatóinak megadása után elindítható az értékelési folyamat, és a rendszer az energiára, a költségekre és a szennyezésre vonatkozó indikátorokat szolgáltat, amelyek támogatják a szükséges döntések meghozását. A megjelenített adatokból pedig egy gombnyomásra részletes jelentést készíthetünk.

Piacvezető megoldások

Ha pedig rendelkezésre állnak azok az információk, amelyekkel nem csak a villanymotorok, de a hozzájuk kapcsolódó ökoszisztéma energiahatékonysága is látványosan javítható, akkor a szükséges fejlesztések megvalósítására a Schneider Electric széles termékpalettája kínál megoldásokat. A tápellátás kapcsán a vállalat jól ismert innovációjára épülő, robusztus Pact sorozat jelenthet jó választást, amely világszínvonalú megszakítókból, kapcsolókból, áram-védőkapcsolókból és olvadóbetétes biztosítókból áll, amelyek minden hagyományos és speciális alkalmazáshoz használhatók. A motorvezérlés és -védelem vonatkozásában a TeSys, az Altivar és az Easergy termékek átfogó megoldást kínálnak a kis- és középfeszültségű motorok és fogyasztók indítására, vezérlésére, védelmére és felügyeletére, lefedve a közvetlen és lágyindítást, valamint a frekvenciaváltóval történő vezérlést.

A panelintegrációhoz a felhasználók telepíthetik és bevezetékezhetik az összes eszközüket a Set sorozatú kapcsolóberendezésbe vagy univerzális rackszekrényekbe egy szoftverrel, amely támogatja a konfigurálást, az árajánlat-készítést és a megrendelés végrehajtását. A rendszerintegráció kapcsán érdemes tudni, hogy a gépekhez, épületekhez, infrastruktúrához vagy folyamatokhoz tervezett EcoStruxure™ rendszerekbe egy rendkívül modern és hatékony eszközalapú szoftverrel csatlakoztatható és integrálható minden szükséges eszköz. Az EcoStruxure platform új, digitális felhőalapú Advisor megoldásai széles körű szolgáltatásokat nyújtanak a gépekre, a berendezésekre vagy a teljes folyamatra vonatkozóan, így biztosítva az eszközök mindenkori legnagyobb hatékonyságát és megfelelő állapotukat.

A villanymotorok és a hozzájuk kapcsolódó ökoszisztéma hatékony tervezésével, működtetésével és irányításával nem csak a költségeik csökkentése, valamint termelékenységük javítása érdekében tehetnek sokat a vállalkozások, de az energiafelhasználás mérséklésének köszönhetően a fenntarthatósági törekvéseiket is támogathatják.

www.se.com/hu/hu/work/solutions/motor-control-protection/

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek