Utazás x-y-z tengelyeken

2023. január 25., szerda, 06:00

Címkék: Chemplex hajtás hajtásrendszer hajtástechnika lineáris tengely lineártechnika lineártechnológia Magyar Ipari Célgép Nagydíj

Lineáris csapágyak, precíziós lineáris megvezetések, aktuátorok, robotikai elemek – a 4. ipari forradalom idején, a kollaboratív robotok világában ezek jól ismert kifejezések, mégis hasznos lehet egy történeti áttekintés. Az RWH Kft. ügyvezető igazgatóját, Farkasvölgyi Antalt hívtam segítségül, aki a hazai lineáris technológia ismert szakértője.

Gépgyártók és mérnökirodák egyik legismertebb lineáris technológiai beszállítója az RWH, hogyan választottátok ki ezt az irányt?

A pályám kezdetén a lineáris technika – mint a csapágyazás síkbeli, koordináta-rendszer tengelyei mentén megvalósuló mozgások gyűjtőfogalma – még nem volt egzakt módon meghatározva. A felsőoktatás jegyzetei is csak mint „egyenesbe vezetők kategóriája”-ként tettek róla említést. Sosem felejtem el, amikor az egyetemen Molnár docens úrtól megkérdeztem, hogy hol van ennek a szakirodalma, azt felelte, hogy majd, ha nekilátunk megírni, akkor lesz.

A vállalatnál többen a – korábban európai színvonalú – magyarországi csapágygyártásban (MGM) szereztük meg a szakmai alapokat. A magyar csapágyipar megszűnését követően az ipar és a mezőgazdaság csapágyigényét importból lehetett biztosítani. Mivel a kisvállalkozások jelentős hányada a hagyományos csapágyellátásra alakult, a géptervezéshez/karbantartáshoz kapcsolódó, de nem tipikus, csapágyjellegű gépalkatrészek beszerzését egyénileg kellett megoldaniuk, jelentős kutatómunka és gazdaságtalan akciók mellett, vagy a gépgyártó által kínált lehetőségekkel. Kereslet tehát volt, de kínálat szerény.

Csapágyak beszerzése és forgalmazása során találkoztatok a lineáris technikai berendezések iránti kereslettel?

A lineáris technika rohamos fejlődését itt, Európában kezdetben távolról figyeltük. Néhány japán csapágygyártó, mint az IKO, THK, NB, NSK stb. törte az utat. Az európai gyártók közül csak néhány piacvezető igyekezett felvenni a japánok lendületét, ezzel csökkentve a kialakult handycap státuszt. Néhány évtizede az IKO, a NIPPON THOMPSON CO. Ltd., korábban elsősorban a világ versenymotorsportjának tűgörgős csapágyellátója magyarországi partnert keresve felvette cégünkkel a kapcsolatot, és bemutatta lenyűgöző lineáris technikai és robotikaielem-kínálatát. Büszkeséggel tölt el, hogy a több magyarországi céget érintő auditot követően a szakképzettség megítélése alapján cégünkre esett a választás.

Idővel minden japán lineáris megoldásért cégünket keresték, így alakult ki a szlogenünk: RWH – THE LINEAR SOLUTION. Mára számos tervezőcéggel, mérnökirodával, nagyvállalattal vagyunk interaktív kapcsolatban, és mindennemű lineártechnikai kérdésben támogatjuk a mérnököket – legyen az japán, európai, vezető koreai, tajvani termék. Ez a folyamat determinálta az RWH Kft. működését, és jó ideje már elsősorban e termékkör fémjelzi a cég ismertségét.

Miért fontos egy tervezőnek vagy gépkarbantartó szakembernek, hogy legyen olyan szakértői támogatója, kontaktja, mint az RWH Kft.?

Segítünk abban, hogy megismerje az igényének megfelelő lineáris termékkör gyártói alternatíváit és azok kiváltási lehetőségeit. Támogatjuk a döntésben, segítünk felmérni a műszaki paramétereket, majd közösen mérlegeljük a rendelkezésre álló lehetőségek ár és gazdaságossági jellemzőit (ár-érték arány).

A hazai gépgyártásban milyen fejlődés figyelhető meg az utóbbi években? Mit gondolsz, van erre hatása az RWH-nak?

Hatalmas minőségi átalakulás jellemző, és bízom abban, hogy erre nagy hatással vagyunk. A robotika alkalmazása, a precíziós gépek és műszerek gyártása, a többkoordinátás pásztázó/szkennelő mikroszkópok magas képfelbontási igénye és más orvostechnikai eszközök fejlődése megköveteli és predesztinálja a gyártókat a legkülönbözőbb mozgásokhoz alkalmazkodó termékkonstrukciók megalkotására, a pontossági jellemzők fokozására. Így az irány egyértelmű.

A legáltalánosabb tengelyes-golyós lineáris csapágyas megoldások után igen széles körben elterjedtek a profilvezetékes precíziós megoldások, majd a szuperprecíziós keresztgörgős asztalok. A többkoordinátás egységek, aktuátorok a precíziós mozgatások alapvető moduljaivá váltak. Mi sem mutatja jobban ezt a fejlődést, mint az, hogy már a jelenlegi gazdasági válság előtt a precíziós modulok leszállítására több hónapot, jelenleg pedig általánosan 1-1,5 évet szükséges várni.

Hogyan készültetek fel ezekre az igényekre és a hosszú várakozási időkre?

A mérnökirodák és gépgyártók igényeit ismerjük, ezért oly módon alakítottuk ki készleteinket, hogy segítsünk áthidalni a hosszú várakozási időszakot. Mi nem alkatrészt szállítunk, hanem megoldásokat – ez a küldetésünk, amelynek minden időben meg kell felelnünk. Az RWH Kft. tehát jól felszerelt raktárkészlettel, előre programozott rendelésekkel készül az új évre. A kapcsolatfelvételt örömmel fogadjuk online elérhetőségeinken, és személyesen is találkozni lehet a vállalat képviselőivel 2023-ban, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj záróeseményén, a Gépész Szalonban.

Sipos Sándor, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj ötletgazdája

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek