ROBOTIKA

A kirakós utolsó darabja a raktári automatizálásban

Az egyre összetettebbé váló globális ellátási láncoknak egyre nagyobb nyomást kell elviselniük az exponenciálisan növekvő online kereskedelem, a változó vásárlói igények és a munkaerőhiány miatt. A megrendelések teljesítésének hatékonysága kulcsfontosságú a nyereséges üzletmenet szempontjából. Az ellátási lánc vezetői tehát felismerték, hogy a véges emberi munkaerőt a technológiával kell támogatniuk a megrendelések teljesítési folyamatában. Valami azonban egészen idáig hiányzott az összképből.

125 év az innováció jegyében

Újabb mérföldkőhöz érkezett el a robotika világában a világpiacon és hazánkban is meghatározó szerepet betöltő KUKA. 125 év egy ember számára mindeddig elérhetetlen életkornak bizonyult, de a vállalkozások között is megsüvegelendő, amelyik eléri ezt a matuzsálemi kort. Az a vállalkozás egészen biztosan tud valamit. Hogy mit, arról Perity Gábor, a KUKA CEE GmbH Magyarországi Fióktelepének cégvezetője és Grósz László, a KUKA Hungária Kft. Kutatás-Fejlesztési Központ vezetője beszélt a TechMonitor olvasóinak.

Ezért jó, ha robotok végzik el az emberek munkáját

A robotok alkalmazása javíthatja a hatékonyságot és a szolgáltatások minőségét, különösen a raktározás és a logisztika területén, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem elveszik az emberek munkáját, mindössze átveszik a monoton, fárasztó és fizikailag megterhelő feladatokat, amiket a munkavállalók egyébként sem szívesen végeznek el. Így a cégek és az alkalmazottak egyszerre profitálhatnak a robotizációból, amelyet nem csupán a nagyvállalatok, hanem kkv-k és startupok is egyre nagyobb arányban alkalmaznak hazánkban.

Erősítés az automatizálás terén

A Jungheinrich megvásárolja a Magazino robotikai vállalat valamennyi részvényét az alapítóktól és korábbi társtulajdonosoktól.

A robotok pontos és alkalmazkodóképes elektronikai gyártást biztosítanak

A robotok segíthetnek az elektronikai gyártóknak optimalizálni a gyártást, valamint gyorsan és rugalmasan adaptálni folyamataikat, hogy lépést tudjanak tartani a fogyasztási termékek rövid életciklusaival. HT Choong, az ABB Robotics elektronikai szegmensének értékesítési és marketing menedzsere elmagyarázza, hogyan.

Létezik alacsony összköltségű robotika magas minőség mellett?

A robotika minden reális számítás szerint valóban a leggyorsabban megtérülő beruházások közé tartozik. Az ajánlatkérés után azonban mégis sok vállalkozás mond le az automatizálási projektről. Pataki Rolandot, a Dobot kollaboratív robotokat forgalmazó Innomation Hungary Kft. tulajdonosát kérdeztük arról, hogyan teheti vonzóvá a költséghatékony automatizálás a kis- és középvállalkozások számára is a robotikát.

Partnerség az automatizált jövőért

2023. június 27–30. között a világ legnagyobb intelligens automatizálási és robotikai szakkiállítása kulcsfontosságú technológiákat vonultatott fel Münchenben. A SCHUNK pedig olyan intelligens új fejlesztéseket mutatott be az automatica kiállításon, amelyek a kezelési feladatok átlátható, rugalmas és megbízható elvégzését teszik lehetővé.

Személyre szabott anyagmozgatási megoldások robotokhoz

A Stäubli bemutatja új, a robotkar végére szerelhető szerszámkínálatát: A mechatronika szakértője széles technológiai portfóliót kínál egyetlen forrásból, valamint tanácsadást a robotizált anyagmozgatás egyedi megoldásaihoz. Ehhez társul a FIPA GmbH-val való szoros együttműködés. A Stäubli nemzetközi jelenléte lehetővé teszi a globálisan egységes, robotkar végére szerelhető szerszámkoncepciókat.

KUKA: A fenntartható megoldások úttörője

A KUKA, a világ egyik vezető automatizációs megoldásokat nyújtó vállalata elkötelezett amellett, hogy környezettudatos technológiákkal járuljon hozzá a gyártóipar fejlődéséhez és segítse ügyfeleit a fenntarthatósági céljaik elérésében. A növekvő energiaárak és az Európai Unió által meghatározott károsanyag kibocsátási kvóták komoly kihívást jelentenek a vállalatok számára, a KUKA azonban előretekint és a fenntarthatóság terén meghatározó szerepet vállal. A KUKA innovatív technológiák és stratégiák fejlesztésével járul hozzá a hosszútávú gazdasági sikerekhez és a környezetvédelmi teljesítmények javításához.

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a WorldSkills Lyon 2024 versenyen

A több mint 70 éves múltra visszatekintő Euroskills és Worldskills versenysorozaton 2024-ben minden eddiginél több, összesen 63 szakmában mérik össze tudásukat a legfiatalabb generáció versenyzői a tájkertészettől a mobil alkalmazások fejlesztéséig. Az Ipari Robotika (Robot Systems Integration) a 2019-es debütálásával a Worldskills egy viszonylag fiatal kategóriájának számít. Az Euroskills és Worldskills szakmai versenysorozatok egyik főtámogatójának számító FANUC oroszlánrészt vállalt abban, hogy a robotika bekerült a versenyszámok közé. A FANUC székházában évről-évre megrendezett FANUC Olimpia robotikai verseny ennek megfelelően mindig a következő évi Worldskills verseny válogatójának is számít.

Önt mi tartja vissza az automatizálástól?

Magyarországon is emelkedik a robotizált munkafolyamatok száma, hiszen a robotika minden reális számítás szerint valóban a leggyorsabban megtérülő beruházások közé tartozik. Az ajánlatkérés után azonban mégis sok vállalkozás mond le az automatizálási projektről. Hogyan segíthet egy gyártó azon, hogy a legkisebb fémipari vállalkozás is egyről a kettőre jusson a költséghatékonyságban és a termelékenységben?

Új realitások az intralogisztikában

Az emelkedő munkaerőköltségek és a fokozódó digitalizáció miatt egyre növekszik az automatizált rendszerek iránti kereslet, amit olyan jelenségek is befolyásolnak, mint a népesség elöregedése, a gyártás Európába történő visszatérése és ezáltal a helyben gyártott, modern rendszerek iránti igény. Krencsey Márton, az Aziza-International Kft. ügyvezető igazgatója az autonóm mobil robotok előnyeiről beszélt a TechMonitor olvasóinak.

A saját üzem bővítése: 3 kiváló minőségű robot aukciója a Surplexnél

Az autó- és fémipar használt ipari robotjai megfizethető lehetőséget kínálnak a vállalatok számára az üzemük bővítésére. A Surplex.com oldalon júniusban különböző modellek kerülnek árverésre.

A FANUC az Automatica kiállításon mutatja be a robotok sokszínűségét

A FANUC számos innovatív megoldást, műszaki mérföldkőnek számító és gyakorlati alkalmazást mutat be az Automatica kiállításon (2023. június 27-30.) Münchenben, a B6 csarnokban, a 231-es standon. A világ vezető robotgyártója magasan automatizált iparágakat és új ügyfélcsoportokat céloz meg. A vállalat többek között egyszerű és intuitív programozási megoldásokkal kívánja ellensúlyozni a szakmunkáshiányt.

Az ABB és partnerei felújított robotokat ajándékoztak az Óbudai Egyetemnek

Az adományozott IRB 1600 és két IRB 2400-as robot számos ipari alkalmazásban használhatók, ezek közé tartozik a termékmozgatás, gépkiszolgálás, marás, vízvágás és hegesztés.

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Az ipari igények az egyre kifinomultabb technológiák felé mutatnak. A termelő berendezések termelékenységével, hatékonyságával, pontosságával és megbízhatóságával szemben támasztott követelmények egyre magasabbak. A világ az intelligens technológiák irányába mozdult el, ma már mindenkinek a zsebében ott lapul egy -egy mobiltelefon, amely a 20 évvel ezelőtti átlagos számítási kapacitásokat jóval meghaladó képességekkel bír. A technológia ott tart, hogy ma már az utcán sétálva, mobiltelefonon keresztül tudunk pakolni, vásárolni és hivatalos ügyeket intézni.

A KUKA bemutatja a legújabb nagy teherbírású robotját

Az új KR FORTEC ultra család robotjai új mércéket állítanak fel a 480 kg-tól 800 kg-ig terjedő nehéz teherbírású tartományban. A dupla lengőkaros robot ideális nagyméretű és nehéz munkadarabok mozgatásához, amely különösen az elektromobilitás szektor új követelményeit elégíti ki.

Az okosgyár nem sci-fi, hanem üzleti döntés

A koncepció ismert: az intelligens gyárban csak a négy fal lesz fix, minden más eleme egy dinamikus rendszer része, ahol a gépek egy folyton változó, az aktuális megrendelésekhez igazított termékmixet állítanak elő. Hol tartunk a műszaki lehetőségek terén és mi lehet az első lépés az okosgyár létrehozásához? Rumpler Ádámot, a KUKA CEE GmbH Magyarországi Fióktelepének értékesítési menedzserét kérdeztük.

Egy kolléga, akivel nem lehet összeütközni

A KUKA mobil platformjai automatikusan viszik a megfelelő időpontban a megfelelő helyre az alkatrészeket és a nyersanyagokat. Fizikailag megterhelő szállítási feladatokat végeznek, és átfogó biztonságtechnikai rendszerüknek köszönhetően képesek megosztani a haladási útvonalukat a munkatársakkal és a hagyományos targoncákkal, valamint zökkenőmentesen beilleszkednek a meglévő gyártási környezetbe.

A jövő munkáskezei

A kollaboratív robot (más néven cobot) egy olyan robot, amelyet arra terveztek, hogy biztonságosan segítse az embert meghatározott (általában ismétlődő) feladatok elvégzésében. Ezt a definíciót mindenki ismeri. De a cobotok haszna igazából akkor válik világossá, ha a saját üzemünkben nézünk körül és fedezzük fel azokat a munkafolyamatokat, amikre egyre nehezebben találunk egyre drágább munkaerőt, és még sosem gondolkoztunk el a feladat lehetséges robotizálásán. Enyedi Márta, az Universal Robots országmenedzsere most segít elindítani a közös gondolkozást.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek