Robbanás előtt a szolgáltató robotok piaca

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) előzetes adatai szerint tavaly 12 százalékkal nőtt az értékesítés

2018. február 16., péntek, 06:00

Címkék: hadiipar IFR ipari robot logisztika mezőgazdaság robot robotika szolgáltató robot

Az üzleti alkalmazások számára kifejlesztett szolgáltató robotok piaca 2017-ben 12 százalékkal bővült és újabb rekordértéket, 5,2 milliárd dollárt ért el. A hosszú távú előrejelzések a 2018 és 2020 közötti időszakban 20-25%-os várható növekedési ütemmel számolnak.

„A hosszú távú előrejelzések a 2018 és 2020 közötti időszakban 20–25%-os várható növekedési ütemmel számolnak, ami értékben kifejezve körülbelül 27 milliárd dollárt jelent az üzleti szektor tekintetében – jelentette ki Gudrun Litzenberger, a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) főtitkára. – A szolgáltató robotok iránti keresletnövekedést leginkább az egészségipari, a logisztikai, valamint a mezőgazdasági alkalmazások hajtják.”

Ezzel párhuzamosan erőteljesen fejlődik az emberek életét a mindennapokban segítő, magánhasználatra szánt robotok piaca is. A várakozások szerint a háztartási célokra – például vákuumtisztításra, fűnyírásra vagy ablakmosásra – használt szolgáltató robotok globális forgalma 2018–2020 között körülbelül 11 milliárd dollárt ér majd el. A szolgáltató robotok iránti hatalmas keresletet jól jellemzi az adat, miszerint az összes robotikai start-up cég 29 százaléka ebbe a szegmensbe sorolható. Ráadásul a nagyvállalatok is egyre többet fektetnek be a robotikába, gyakran éppen az induló vállalkozások megszerzésével.

Szolgáltatórobot-gyártók és start-upok regionális bontásban

Az európai szolgáltató robottechnikai gyártók fontos szerepet játszanak a globális piacon: az idesorolható 700 vállalatból 290 európai székhelyű. Mintegy 240 gyártóval Észak-Amerika foglalja el a második, Ázsia 130-cal pedig a harmadik helyet. A további fejlődés a technológiai zsákutcák kizárásával és új alkalmazások meghódításával érhető el. Az Egyesült Államokban mintegy 200 start-up cég fejleszt új szolgáltató robotokat. Az Európai Unió és Svájc 170 olyan vállalatot mondhat a magáénak, amelyek új vállalkozói kultúrát teremtenek a szolgáltató robotikában – szemben Ázsia 135 induló vállalkozásával. A vállalkozói környezetet gyakorlatilag minden gazdasági régió igyekszik támogatni, és ennek egyik letéteményese a szolgáltató robotok iparága.

A szolgáltató robotok piacának áttekintése

A professzionális alkalmazások robotizálása már napjainkban is jelentős mértékben hódít meg olyan területeket, mint a mezőgazdaság, az egészségügy, a logisztika vagy a tömegkommunikáció, gazdasági jelentősége pedig egyre hangsúlyosabb. Egyre nagyobb igény mutatkozik környezetünk folytonos ellenőrzésére, ami egyre komplexebb rendszerek és adatáramlások létrejöttét eredményezi. Ennek következtében a robotok egyre nagyobb szerepet kapnak a karbantartási, biztonsági és mentési feladatokban.

A robotika korlátozott számú tömegpiaci termékkel – padlótisztító és oktatási célú robotok, robotfűnyíró stb. – is figyelemre méltóan nagy növekedési számokat produkál a személyi és háztartási alkalmazásokban. A trendek a bonyolultabb, nagyobb kapacitású és értékesebb háztartási robotok kifejlesztése felé mutatnak, ilyenek például az idősgondozó, a szórakoztató, valamint a házimunkát elvégző robotok.

www.ifr.org

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek