Szimulátortechnológia az oktatás szolgálatában

Legutóbbi cikkünkből kiderült, hogy a WELDONE projekt stabil híd a hagyományos képzési módok és a jövő digitális újításai között

2022. november 22., kedd, 06:00

Címkék: hegesztés hegesztéstechnika hegesztőképzés képzés műszaki képzés rehm Rehm Hegesztéstechnika Kft. szimuláció

A didaktikai forradalom szerves része: a szimulátortechnológia alkalmazása az oktatásban. A Soldamatic hegesztőszimulátor – e forradalom képviselőjeként – a jövő oktatási eszköze, mely azonban hagyományos didaktikai alapokon nyugszik, modern, digitális technológiával ötvözve.

Ha a WELDONE projekt híd, akkor a hegesztőszimulátor az elengedhetetlen eszköz abban a didaktikai forradalomban, amely jelenleg zajlik. A spanyol hegesztőszimulátor (2. kép) a világon az első olyan ívhegesztő-oktató berendezés, amely a kiterjesztett valóság élményét (angolul AR-t) használja korunk leghatékonyabb képzési folyamatában.

1. kép Hegesztőszimulálás ipari alkalmazásban

Mi is az a kiterjesztett valóság (augmented reality)?

A kiterjesztett valóság a virtuális valóságtól eltérően nem egy teljesen mesterséges világot teremt körénk, hanem inkább egy „kevert valóság”-ba kalauzol minket. Itt a ténylegesen látható tárgyakra, illetve köréjük, digitálisan hozzáadott információt, tartalmat vetít az azt közvetítő eszköz (szemüveg, maszk, telefon stb.). Emlékezzünk csak vissza, például a Jumanji című filmben, amikor vészhelyzetkor az arra megoldást rejtő karakter körül megjelentek a különböző tulajdonságai, erősségei, gyengeségei. Bár a kiterjesztett valóság technológiája még kiforratlanabb, mint a virtuális valóságé, annál sokrétűbbek lehetnek a jövőbeli alkalmazási lehetőségei, melyek így minden előnyét kiaknázhatják az adott területen, illetve szakmában.

2. kép A hegesztőszimulátor

Miért jó ez a hegesztés gyakorlati oktatásánál?

A REHM Hegesztéstechnika Kft.-nél meggyőződésünk, hogy a hegesztés egyfajta művészet. Csak művészi szinten szabad és érdemes művelni. Ehhez viszont gyakorolni kell. Méghozzá rengeteget. Kereskedelmi szakcég lévén, e gyakorlás gazdaságosabbá tételén dolgozunk, és ehhez legfőbb eszközként a Soldamatic hegesztőszimulátort kínáljuk ügyfeleinknek.

A szimulátor esetében a kiterjesztett valóság az, ami nagymértékben segíti a tanulási folyamatot, fejleszti a hegesztéshez szükséges készségeket és az izommemóriát. Élmény vele a tanulás. Biztonságos oktatóbázist jelent, ahol a tananyag személyre szabható, ráadásul a kiterjesztett valóság még látványossá és vonzóvá is teszi a tanulást az új generáció számára.

A kiterjesztett valóság továbbá lehetőséget kínál egy újfajta tanulási folyamathoz, ahol a tanuló biztonságos körülmények között elsajátíthatja az alapokat, mielőtt továbblép a valódi hegesztőműhelybe. Természetesen arra is lehetőség van, hogy a szimulátoros és valós oktatás egymással párhuzamosan történjen. A szimulátorban lévő E-Learning Management szoftver segíti az oktatókat a képzési folyamat irányításában, a tanulók teljesítményének figyelemmel kísérésében és kiértékelésében, valamint az ezzel kapcsolatos statisztikák és jelentések készítésében.

A szett részei

3. kép A szett részei

A hegesztőszimulátor-szettben a valódi hegesztőgépre kísértetiesen hasonlító alapgép mellett minden olyan eszköz megtalálható, amely elengedhetetlen a szimulált hegesztés megkezdéséhez. A valódinak látszó hegesztő fejpajzs beépített kamerákkal és világítással, egy valódi bevontelektróda-fogó, egy valódi huzalelektródás hegesztőpisztoly, egy valódi TIG pisztoly és kettő darab pálca, amelyek bevontelektródaként vagy TIG pálcaként is használhatóak, mind részei a kezdőcsomagnak. A gyártó ráadásul egy pár igazi hegesztőkesztyűt is mellékel a szimulátorhoz, hiszen nagyon fontos, hogy a tanuló a képzési folyamat elejétől kezdve megszokja, hogy a munkavédelmi és minőségi előírásoknak megfelelő, esztétikus varratok elkészítéséhez kesztyűben végzendő finom kézmozdulatokra van szükség.

4. kép AWM003 munkadarab

A Soldamatic alap-oktatócsomag tartalmazza az 5. képen látható 5 db lemez jellegű munkadarabot is, amelyeken a kezdő hegesztők azonnal elkezdhetik a gyakorlást! A haladó, illetve ipari szinteken egyéb, akár egyéni és összetett varrattípusok is igényelhetők. A haladó szintű munka- és vizsgadarabok ugyanazon a munkadarabon kínálnak feladatokat különböző anyagvastagságokra és hegesztési pozíciókra, más-más anyagminőségben. A TIG-pedál és a munkadarab-befogó nem része az alapszettnek, opcióként rendelhetők.

A kulcs a QR-kód

A hegesztőszimulátor a kiterjesztett valóságot a QR-kódok segítségével teremti meg. QR-kód van a tesztmunkadarabok felületén, a hegesztőpisztoly gázterelőjén, illetve gázfúvókáján. A fejpajzson elhelyezett kamerák ezek segítségével állítják elő a tanuló számára a kiterjesztett valóság élményét.

Miben jobb a szimuláció, mint a hagyományos képzési módszer?

34%-kal több minősített hegesztő képezhető ugyanannyi idő alatt, mint a hagyományos módszertan alkalmazásával, mert a kiterjesztett valóság miatt gyorsabb, izgalmasabb és hatékonyabb a tanulási folyamat!

5. kép Szimuláció vs. hagyományos módszer

56%-kal rövidebb a tananyag elsajátítására fordítandó idő, azaz jóval hamarabb válhat egy tanulóból képzett hegesztő!

68%-kal csökkennek a tanműhely fenntartási és anyagköltségei, hiszen csak a QR-kódos mintamunkadarabokon gyakorol a tanuló, így egymás után többször is próbálkozhat egy-egy varrat elkészítésével! Nem kell kidobni egy próbamunkadarabot sem, amelyen elrontott varrat van, hiszen azokat a kiterjesztett valóságban hegeszti meg a tanuló, és a pajzsot levéve a varrat képe eltűnik a szemünk elől, viszont a rendszerben el is menthető a feladat kiértékelésével együtt. Ezzel a selejtek tehát megszűnnek létezni, így a környezetünket sem terheljük a felhalmozott fémhulladékkal.

 

 

82%-kal kevesebb üzemi baleset történik a szimulátoros képzésben, hiszen tulajdonképpen nem valódi hegesztésről van szó, hanem annak rendkívül életszerű imitálásáról. Nincs valós szikra, nincs tényleges fröcskölés, nincs forróság, csak aktív tanulási folyamat, amely fejleszti a hegesztéshez szükséges készségeket, rögzíti a helyes tartást és mozdulatokat, azaz játékosan, élményszerűen fejleszti az izommemóriát.

Akár ötszörösére nőhet az ívidő, és négyszer annyi tanuló képezheti magát ugyanazon műhelyben, ahol eddig hagyományos képzés folyt. Ezek után nem kérdés, hogy melyik a gazdaságosabb, jobb, gyorsabb, vonzóbb és hatékonyabb oktatási módszer: a hagyományos vagy a szimulátoros.

6. kép Hegesztőszimuláció az autóiparban

Robotos alkalmazás

A Soldamatic hegesztőszimulátor a kézi hegesztés begyakoroltatása mellett korunk egyre jobban robotosított világában is helytáll. Az átfogó és programozható robotos hegesztési kurzus a 21. század képzett munkaerejének magasiskolája. Robotok speciális hegesztési feladatokra való programozását teszi lehetővé, valós pisztoly és robot használata mellett, közben nagymértékben kímélve a környezetet és a pénztárcánkat is.

7. kép Robotos alkalmazás

Kinek és miért ajánljuk?

A szimulátort javasoljuk oktatóbázisoknak, iskoláknak, valamint cégek oktatóműhelyeibe, vagy akár hegesztők felvételénél „vizsgáztatásra” is. (És még így sem biztos, hogy minden lehetséges felhasználási területet felsoroltunk.)

A központi szerveres rendszer egész osztálytermek felszerelését, és akár 10-15 fő (vagy még több) párhuzamos képzését és vizsgáztatását teszi lehetővé.

A REHM Hegesztéstechnika Kft., a Soldamatic hegesztőszimulátor forgalmazója, készséggel áll a rendelkezésükre Soldamatic-bemutatóval, valós és szimulátoros ismeretmegújító képzésekkel kapcsolatban.

Bálintné Dalmay Judit termékmenedzser

REHM Hegesztéstechnika Kft.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek